TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 21.3.2019.

 

Citrusi su i toplim danima jedan od omiljenih gostiju našeg menija, posebice kada su dio kolača, koji im uistinu daju zvjezdani status. Kombinacija limuna i pistacija daje uistinu zanimljiv spoj okusa i mirisa, a torta za koju recept donosimo u nastavku ujedno je slatka, osvježavajuća i krajnje ukusna. Jednostavna je za pripremu i vjerujemo da će brzo postati jedna od onih slastica u vašem domu za koju se traži tanjur više!
 

 

Sastojci:
150g maslaca, omekšanog
165 g šećera
1½ mala žlica fino ribane korice limuna
2 žličice ekstrakta vanilije
4 velika jaja
200g mljevenih badema
130 g mljevenih pistacija (oko 250g u školjkama)
Za preljev s limunom:
100 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
sjeckane pistacije za posipanje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. U posudu za pečenje dimenzija 23 x 13 x 8 cm stavite papir za pečenje.
U posudi pomiješajte maslac, šećer, limunov sok i ekstrakt vanilije i miksajte oko deset minuta dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, pazeći da dobro izmutite smjesu prije dodavanje narednog jajeta u smjesu. Zatim miksajte smjesu još tri do četiri minute Sada dodajte bademe i pistacije i izmiješajte sve sastojke kako bi se lijepo smjesa sjedinila. Smjesu prespite u posudu za pečenje uz pomoć žlice i pecite sat vremena, odnosno sat i deset minuta, dok se kolač u potpunosti ne odvoji od rubova, a sredina smjese bude savršeno pečena. Kada se ohladi – napravite preljev. Pomiješajte šećer i sok od limuna i po potrebi dodajte još soka ili šećera kako biste dobili potrebnu konzistenciju. Izvadite kolač iz tepsije, položite na drvenu dasku ili veliki lim i pospite preljev te dodajte usitnjenije pistacije po vrhu.

proljetnatorta limun pistacije 6

 

 

proljetnatorta limun pistacije 4

Dobar tek!

Foto i recept via https://heinstirred.com/pistachio-lemon-cake/


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!