TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 21.3.2019.

 

Citrusi su i toplim danima jedan od omiljenih gostiju našeg menija, posebice kada su dio kolača, koji im uistinu daju zvjezdani status. Kombinacija limuna i pistacija daje uistinu zanimljiv spoj okusa i mirisa, a torta za koju recept donosimo u nastavku ujedno je slatka, osvježavajuća i krajnje ukusna. Jednostavna je za pripremu i vjerujemo da će brzo postati jedna od onih slastica u vašem domu za koju se traži tanjur više!
 

 

Sastojci:
150g maslaca, omekšanog
165 g šećera
1½ mala žlica fino ribane korice limuna
2 žličice ekstrakta vanilije
4 velika jaja
200g mljevenih badema
130 g mljevenih pistacija (oko 250g u školjkama)
Za preljev s limunom:
100 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
sjeckane pistacije za posipanje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. U posudu za pečenje dimenzija 23 x 13 x 8 cm stavite papir za pečenje.
U posudi pomiješajte maslac, šećer, limunov sok i ekstrakt vanilije i miksajte oko deset minuta dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, pazeći da dobro izmutite smjesu prije dodavanje narednog jajeta u smjesu. Zatim miksajte smjesu još tri do četiri minute Sada dodajte bademe i pistacije i izmiješajte sve sastojke kako bi se lijepo smjesa sjedinila. Smjesu prespite u posudu za pečenje uz pomoć žlice i pecite sat vremena, odnosno sat i deset minuta, dok se kolač u potpunosti ne odvoji od rubova, a sredina smjese bude savršeno pečena. Kada se ohladi – napravite preljev. Pomiješajte šećer i sok od limuna i po potrebi dodajte još soka ili šećera kako biste dobili potrebnu konzistenciju. Izvadite kolač iz tepsije, položite na drvenu dasku ili veliki lim i pospite preljev te dodajte usitnjenije pistacije po vrhu.

proljetnatorta limun pistacije 6

 

 

proljetnatorta limun pistacije 4

Dobar tek!

Foto i recept via https://heinstirred.com/pistachio-lemon-cake/


Bonjour

Bonjour zaviruje sa Irmom kroz dan: Pun ideja, ali uz uvijek slatke pauze

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Bonjour zaviruje sa Irmom kroz dan: Pun ideja, ali uz uvijek slatke pauze Bonjour zaviruje sa Irmom kroz dan: Pun ideja, ali uz uvijek slatke pauze

U samom srcu Sarajeva, gdje koraci odzvanjaju ritmom grada, smješten je Atelje 71, adresa koju modne entuzijastice već dugo znaju napamet.

Tu, među policama ispunjenim pažljivo biranim komadima, svakodnevnica Irme Saljević Krvavac poprima jedan poseban ton.

Bonjour je zavirio iza kulisa ovog prostora i otkrio šta stoji iza njene kreativnosti, ali i kako sitni rituali poput kockice Dorine u pravom trenutku čine dan ugodnijim.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina1

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina4


Jutra nisu uvijek savršena. Neka počnu smireno, uz svjetlo kroz prozor, a neka uz zvuk alarma koji zvoni pet minuta prekasno. Irma ne vjeruje u jedno idealno jutro, ali vjeruje u male rituale koji joj olakšaju početak dana.

Dorina čokolada u torbi je obavezan detalj, neovisno o planu. Nema scenarija koji ne podnosi da se dan započne slatko.

Irma nam je otkrila da njeno idealno jutro počinje tek kada djeca odu u školu, a ona pripremi svoju prvu kafu. Uz novu epizodu omiljenog podcasta i prelistavanje modnih časopisa, dan lagano dobija svoj ritam, onaj koji je vodi ka timu, idejama i poslu koji iskreno voli.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina5


Na putu prema Atelje 71, jednoj od najposebnijih shopping adresa u Sarajevu, Irma kroz ritam grada nosi i ritam svojih misli koje dijeli sa nama. Otkriva male trenutke predaha koje krade u sredini radnog dana.

Kada smo je pitali šta joj daje snagu da započne dan, Irma je bez razmišljanja rekla da je to dobra organizacija. Upravo se taj balans reflektuje u njenom radu, preciznosti u planiranju, ali i kreativnoj slobodi u dizajnu.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina6


Dan u Ateljeu ne počinje na istovjetan način, nekad su to mirna jutra, nekad ubrzane pripreme za nove isporuke, a često i susreti s kupcima koji traže nešto posebno.

Irma nas vodi kroz prostor gdje stoje torbe njenog brenda Freya.

Inspiracija ne dolazi uvijek kada je zovemo, ali Irma nam je priznala da je ono što je najviše pokreće ideja. Kada jednom postavi koncept i podijeli ga sa svojim razvojnim timom, osjeti se energija, onaj prepoznatljiv trenutak kad svi znaju da su na pravom putu.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina11

Irma Krvavac, osnivačica i kreativna direktorica brenda Freya i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba


Njeno obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila odsjek za slikarstvo i danas se osjeti u svakom potezu. Njena želja je prenijeti umjetnost u svakodnevni život, u predmete koje ljudi nose, koriste, žive s njima.

Svaka torba nosi trag njenog umjetničkog senzibiliteta, ali i razumijevanja života žena koje ih nose: praktične i posebne, nježne, ali snažne.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina7

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina8

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina9


Na pitanje o samom početku kreativnog procesa, Irma je rekla da sve kreće kao slaganje puzzli. Okupi sve elemente koji je inspirišu: oblike, boje, funkcionalnost, reference omiljenih dizajnera i zatim ih pretače u vision board. Tek tada, kako kaže, pusti mašti na volju i prepusti se igri baš poput djeteta.

„Ponekad to izgleda kao od trnja do zvijezda,“ kroz smijeh nam je rekla Irma. Sve počinje idejom, a zatim slijedi razrada, izrada šablona, biranje materijala i niz prototipova.

Izrada šablona, kako nam je objasnila, često je najveći izazov u cijelom procesu. Nekada je potrebno više verzija da bi se stiglo do onog modela zbog kojeg „zaigra srce“.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina21

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina24

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina22

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina26

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina25


Za Irmu svaki novi dizajn je prilika da se ispriča nova priča, a priče ne nastaju na silu. Potrebni su trenuci mira, predaha, poneki slatki zalogaj, baš kad se misao razbistri.

Zato Dorina kao mali, ali važan dio dana, često bude prisutna u tim behind the scenes trenucima kreativnog procesa.

Poseban odnos s kupcima nešto je što se ne može dizajnirati nego se iskreno gradi. Irma nam je rekla da joj najviše znači rečenica koju često čuje: „Ovo je savršeno, kao da ste je dizajnirali baš za mene.“ 

Upravo te riječi su potvrda da dizajn ima svoj dom u nečijoj svakodnevici.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina14

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina15

bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina18


Na pitanje kako izgleda njen savršeni trenutak odmora, Irma nije dugo razmišljala. Rekla je da je to potpuni mir, trenutak tišine bez buke i ljudi. Slijedi zagrljaj njene djece i prepričavanje njihovih malih dogodovština onih sitnica koje čine život i koje ne biste mijenjali ni za šta.

Dorina je za… onda kad žuriš započeti svoj dan pa zgrabiš par kockica na izlazu iz stana. Tu je kao predah nakon napornog dana, kao ono nešto slatko u gorkom trenutku.

Može i da bude mali znak pažnje, za velika i mala okupljanja, za minute potpunog mira, za dodatnu dozu veselja u danu.


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina17


Sve te situacije čine kockice života koje pamtimo. Neke su smiješne, neke lijepe i zabavne, a neke tužne ili neugodne, ali naše su. Upravo u takvim trenucima Dorina je tu da je podijelimo s dragim ljudima i da svaki događaj pretvori u malo slađe sjećanje.

Dorina je čokolada za svaku priliku, za svaki dan…  Ma za uvijek!


bonjour_ba_Irma_Krvavac_Dorina20
 


Irmin dan nije strogo isplaniran, ali je ispunjen. Dok se kreira, smije, odmara ili planira nešto novo, Dorina je tu kao mali zalogaj koji u običnom trenutku donese slatku dozu inspiracije.


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!