#comfortfood: Dolazak proljeća proslavite uz neodoljivu tortu s limunom i pistacijama

GASTRO
21.3.2019.
 

Citrusi su i toplim danima jedan od omiljenih gostiju našeg menija, posebice kada su dio kolača, koji im uistinu daju zvjezdani status. Kombinacija limuna i pistacija daje uistinu zanimljiv spoj okusa i mirisa, a torta za koju recept donosimo u nastavku ujedno je slatka, osvježavajuća i krajnje ukusna. Jednostavna je za pripremu i vjerujemo da će brzo postati jedna od onih slastica u vašem domu za koju se traži tanjur više!
 

 

Sastojci:
150g maslaca, omekšanog
165 g šećera
1½ mala žlica fino ribane korice limuna
2 žličice ekstrakta vanilije
4 velika jaja
200g mljevenih badema
130 g mljevenih pistacija (oko 250g u školjkama)
Za preljev s limunom:
100 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
sjeckane pistacije za posipanje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. U posudu za pečenje dimenzija 23 x 13 x 8 cm stavite papir za pečenje.
U posudi pomiješajte maslac, šećer, limunov sok i ekstrakt vanilije i miksajte oko deset minuta dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, pazeći da dobro izmutite smjesu prije dodavanje narednog jajeta u smjesu. Zatim miksajte smjesu još tri do četiri minute Sada dodajte bademe i pistacije i izmiješajte sve sastojke kako bi se lijepo smjesa sjedinila. Smjesu prespite u posudu za pečenje uz pomoć žlice i pecite sat vremena, odnosno sat i deset minuta, dok se kolač u potpunosti ne odvoji od rubova, a sredina smjese bude savršeno pečena. Kada se ohladi – napravite preljev. Pomiješajte šećer i sok od limuna i po potrebi dodajte još soka ili šećera kako biste dobili potrebnu konzistenciju. Izvadite kolač iz tepsije, položite na drvenu dasku ili veliki lim i pospite preljev te dodajte usitnjenije pistacije po vrhu.

proljetnatorta limun pistacije 6

 

 

proljetnatorta limun pistacije 4

Dobar tek!

Foto i recept via https://heinstirred.com/pistachio-lemon-cake/

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour

Podijeli:

Posljednje objavljeno: