TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.2.2020.

Sredinu radnog tjedna uvijek uljepšavaju domaći keksi i kolači koje pripremamo u udobnosti doma.

Među poslasticama koje su provjerena dobra ideja upravo su deserti koji uključuju čokoladu, a ovaj desert donosi kreme od tri vrste čokolade i neodoljiva je kombinacija čokoladnih okusa s jedne strane, bademovog brašna i mascarponea. Nije komplicirana za pripremu i predstavlja itekako ukusnu varijantu slatke pite.

Kako pripremiti ovu hrskavu i kremastu pitu koja će uljepšati kišna poslijepodneva ili naporan dan na poslu, otkrijte kroz recept blogerice Bojon Gourment koji donosimo u nastavku.

SASTOJCI:

Kora:
1/2 šalice (80 g) bijelog brašna
1/2 šalice (55 g) bademovog brašna
1/2 šalice (45 g) kakaa u prahu 
1/4 šalice (50 g) šećera
1/4 žličice morske soli
5 žlica (70 g) hladnog, nezaslađenog maslaca, narezanog na kocke
1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Krema:
3 unce (85 g) tamne čokolade sitno sjeckane
3 žlice (20 g) kakao praha 
4 unce (115g) tamne mliječne čokolade, sitno sjeckane
8 unci (170 g) bijele čokolade, sitno sjeckane
1 šalica (200 g) šećera
½ šalice (60 g) kukuruznog škroba
6 velikih žumanjka
¼ žličica fine morske soli
1 žlica (15 ml) ekstrakta vanilije
3 šalice (710 ml) punomasnog mlijeka
1 ½ šalice (355 ml) slatkog vrhnja

Preljev:
1 šalica (235 ml) slatkog vrhnja
1 g (30 g) tamne mliječne čokolade, sitno sjeckane
8 unci (1 šalica, 235 ml) mascarponea

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 Celzijus stupnjeva. U zdjeli pomiješajte bijelo i bademovo brašno, kakao u prahu, šećer i sol. Dodajte maslac i ekstrakt vanilije te krenite miksati smjesu na srednjoj brzini 3-5 minuta dok ne dobijete sitne grudice tijesta.
Prebacite tijesto u odgovarajući lim za pečenje, po mogućnosti širine oko 25 cm i tijesto ravnomjerno rasporedite po posudi, pazeći da dio tijesta stavite i na bočne strane posude. Tijesto stavite u hladnjak na dvadeset minuta. Nakon toga, stavite na pečenje 20-25 minuta dok smjesa ne dobije zlatnu nijansu. 

Foto: bojongourmet.com

Slijedi priprema kreme, odnosno punjenja. U zdjelu srednje veličine stavite gorku čokoladu i kakao prah. U drugu zdjelu stavite mliječnu čokoladu, a u treću bijelu čokoladu.

Foto: bojongourmet.com

U velikoj zdjeli umutite šećer, kukuruzni škrob, žumanjke, sol, vaniliju i ¾ šalice mlijeka. Preostalo mlijeko zajedno s vrhnjem stavite u lonac te na srednje jaku vatru na štednjak. Nakon par minuta, u smjesu s mlijekom i vrhnjem dodajte smjesu sa šećerom i žumanjcima. Kuhajte na srednje jakoj vatri, dok se smjesa ne zgusne, nekih 5-7 minuta.
Jednu trećinu kreme dodajte u zdjelu s bijelom čokoladom, jednu trećinu u zdjelu s mliječnom, a jednu trećinu u zdjelu s tamnom čokoladom.

Foto: bojongourmet.com

Kremu miješajte špatulom dok ne dobijete glatku smjesu. Prvo na tijesto za pitu ravnomjerno rasporedite kremu s tamnom čokoladom, zatim mliječnu, a onda i s bijelom čokoladom. Prekrijte pitu s aluminijskom folijom i ostavite par sati u hladnjak.

 

Foto: bojongourmet.com

Foto: bojongourmet.com

Nakon toga, vrijeme je za pripremu čokoladnog preljeva – pomiješajte vrhnje sa istopljenom čokoladom. U smjesu dodajte mascarpone i mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu. Prelijte preko torte i stavite u hladnjak na sat vremena prije posluživanja. Dobar tek! 

Foto: bojongourmet.com

Za još mnoštvo ukusnih recepata zavirite ovdje.

***

Naslovna fotografija: bojongourmet.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!