Comfort food: Slatka pita sa sirom i trostrukom kremom od čokolade
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETSredinu radnog tjedna uvijek uljepšavaju domaći keksi i kolači koje pripremamo u udobnosti doma.
Među poslasticama koje su provjerena dobra ideja upravo su deserti koji uključuju čokoladu, a ovaj desert donosi kreme od tri vrste čokolade i neodoljiva je kombinacija čokoladnih okusa s jedne strane, bademovog brašna i mascarponea. Nije komplicirana za pripremu i predstavlja itekako ukusnu varijantu slatke pite.
Kako pripremiti ovu hrskavu i kremastu pitu koja će uljepšati kišna poslijepodneva ili naporan dan na poslu, otkrijte kroz recept blogerice Bojon Gourment koji donosimo u nastavku.
SASTOJCI:
Kora:
1/2 šalice (80 g) bijelog brašna
1/2 šalice (55 g) bademovog brašna
1/2 šalice (45 g) kakaa u prahu
1/4 šalice (50 g) šećera
1/4 žličice morske soli
5 žlica (70 g) hladnog, nezaslađenog maslaca, narezanog na kocke
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Krema:
3 unce (85 g) tamne čokolade sitno sjeckane
3 žlice (20 g) kakao praha
4 unce (115g) tamne mliječne čokolade, sitno sjeckane
8 unci (170 g) bijele čokolade, sitno sjeckane
1 šalica (200 g) šećera
½ šalice (60 g) kukuruznog škroba
6 velikih žumanjka
¼ žličica fine morske soli
1 žlica (15 ml) ekstrakta vanilije
3 šalice (710 ml) punomasnog mlijeka
1 ½ šalice (355 ml) slatkog vrhnja
Preljev:
1 šalica (235 ml) slatkog vrhnja
1 g (30 g) tamne mliječne čokolade, sitno sjeckane
8 unci (1 šalica, 235 ml) mascarponea
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 Celzijus stupnjeva. U zdjeli pomiješajte bijelo i bademovo brašno, kakao u prahu, šećer i sol. Dodajte maslac i ekstrakt vanilije te krenite miksati smjesu na srednjoj brzini 3-5 minuta dok ne dobijete sitne grudice tijesta.
Prebacite tijesto u odgovarajući lim za pečenje, po mogućnosti širine oko 25 cm i tijesto ravnomjerno rasporedite po posudi, pazeći da dio tijesta stavite i na bočne strane posude. Tijesto stavite u hladnjak na dvadeset minuta. Nakon toga, stavite na pečenje 20-25 minuta dok smjesa ne dobije zlatnu nijansu.
Foto: bojongourmet.com
Slijedi priprema kreme, odnosno punjenja. U zdjelu srednje veličine stavite gorku čokoladu i kakao prah. U drugu zdjelu stavite mliječnu čokoladu, a u treću bijelu čokoladu.
Foto: bojongourmet.com
U velikoj zdjeli umutite šećer, kukuruzni škrob, žumanjke, sol, vaniliju i ¾ šalice mlijeka. Preostalo mlijeko zajedno s vrhnjem stavite u lonac te na srednje jaku vatru na štednjak. Nakon par minuta, u smjesu s mlijekom i vrhnjem dodajte smjesu sa šećerom i žumanjcima. Kuhajte na srednje jakoj vatri, dok se smjesa ne zgusne, nekih 5-7 minuta.
Jednu trećinu kreme dodajte u zdjelu s bijelom čokoladom, jednu trećinu u zdjelu s mliječnom, a jednu trećinu u zdjelu s tamnom čokoladom.
Foto: bojongourmet.com
Kremu miješajte špatulom dok ne dobijete glatku smjesu. Prvo na tijesto za pitu ravnomjerno rasporedite kremu s tamnom čokoladom, zatim mliječnu, a onda i s bijelom čokoladom. Prekrijte pitu s aluminijskom folijom i ostavite par sati u hladnjak.
Foto: bojongourmet.com
Foto: bojongourmet.com
Nakon toga, vrijeme je za pripremu čokoladnog preljeva – pomiješajte vrhnje sa istopljenom čokoladom. U smjesu dodajte mascarpone i mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu. Prelijte preko torte i stavite u hladnjak na sat vremena prije posluživanja. Dobar tek!
Foto: bojongourmet.com
Za još mnoštvo ukusnih recepata zavirite ovdje.
***
Naslovna fotografija: bojongourmet.com
Tekst: BONJOUR.ba