TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.9.2018.

Pahuljaste, mekane i prepune okusa – cimet rolice jedan su od naših omiljenih odabira s dolaskom jesenskih dana. Cimet na tako suptilan način budi u nama omiljene uspomene i kreira toplu atmosferu, bez obzira jesmo li ga dodali u kavu, pitu od jabuka ili pripremili kultni švedski desert. Jedan je od začina koji nosi brojne benefite za naš organizam, te nas instant podsjeća na blagdanska druženja


Za pripremu 15 cimet rolica bit će vam potrebno:

400 g brašna
40 g šećera
70 g maslaca
prstohvat soli
250 ml toplog mlijeka
25 g svježeg kvasca

Punjenje:
70 g maslaca
50 g šećera
2 žlice cimeta
2 žlice mljevenog kardamoma

Glazura:
1 jaje
šećer

Priprema: 

Pomiješajte maslac, šećer i sol u jednoj zdjeli i jednu žličicu mljevenog kardamoma. U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako i pomiješajte ga s kvascem. Kad se kvasac u potpunosti otopi, prelijte ga u zdjelu s maslacem te umijesite s brašnom. Smjesu prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto, da se tijesto diže kroz najmanje pola sata. Kada se tijesto podigne, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom maslaca, šećera i žlicom cimeta i kardamona te zarolajte. Narežite rolice, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se rolice dižu najmanje pola sata.
Prethodno zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i umutite glazuru. Rolice premažite glazurom i pecite 10-tak minuta dok rolice ne postanu zlatno-smeđe. Poslužite ih tople, a bit će ukusne i sutradan!

 

rolice1

 

Foto: pinterest.com


Bonjour

Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet

Tri mjesta, tri atmosfere, jedna zajednička stvar: Mostar nikad ne prestaje da nas iznenađuje.

Znamo da volite preporuke. I znamo da ste za ova mjesta vjerovatno već čuli, a možda ste ih i posjetili nakon što smo ih predstavili kroz našu Gourmet rubriku.

 



Tri različite priče, tri različita vibe-a i svaki od njih s razlogom se našao među vašim favoritima. Ako tražite inspiraciju za naredni doručak, večeru ili samo kafu u savršenom ambijentu, evo naše top tri preporuke koje vrijedi ponovo posjetiti.

 



Pablos: Rustikalna elegancija i večere koje se pamte  

U samom centru Mostara, Pablos je spoj topline i sofisticiranosti. Kamen, diskretna rasvjeta, zid s vinima i detalji koji stvaraju osjećaj da ste u posebnom trenutku. Idealno za večernje izlaske, poslovne večere ili one spontane noći kada jednostavno želite pojesti nešto stvarno dobro.


bonjour_ba_mostar_restorani_2

bonjour
 

Naš favorit? Biftek sa sezonskim povrćem, zeleni njoki s tartufima i komadićima bifteka svaki zalogaj pažljivo balansiran, svaki tanjir doživljaj. Pablos nije samo restoran, on je mjesto gdje se večere pamte i gdje se rado vraćate – s istim uzbuđenjem kao prvi put.


bonjour_ba_mostar_restorani_3

bonjour_ba_mostar_restorani_4

Foto: @ donna.bombonna



Niđe Veze: Nova adresa, stari šarm – sada u retro pariškom stilu

Niđe Veze već poznajemo kao gradsku oazu za kafu, kreativnost i gourmet užitke. Ali nova lokacija donosi novu dimenziju – prostor koji izgleda kao da ste zakoračili u pariški kafić iz 60 - ih. Crvene boje, vintage namještaj, crno-bijele pločice, i Edit Piaf u pozadini… atmosfera je čista romantika.


bonjour_ba_mostar_restorani_8

bonjour_ba_mostar_restorani_6

bonjour_ba_mostar_restorani_5
 

Na meniju su palačinke, sendviči, pizze i waffle deserti koji prate savršenu šolju kafe. Ako tražite mjesto koje istovremeno nudi estetiku, ukus i onu „samo da sjednem i budem tu“ vibe – ovo je adresa za vas.


bonjour_ba_mostar_restorani_9

bonjour_ba_mostar_restorani_7

Foto: @caffe_bar_nidje_veze



Hotel Buna: Doručak s pogledom i večera koja priča priču

Samo desetak minuta od gradske gužve, restoran hotela Buna je tiha luksuzna oaza. Ovdje dan počinje sporije uz domaće sireve, hljeb, laganu pileću salaticu s narom i pogled koji umiruje misli. Doručak nije brzinska stanica, već ritual koji vas priprema za dan.


bonjour_ba_mostar_restorani_10

bonjour_ba_mostar_restorani_13


Ručak i večera ovdje nose isti ton pažnje rižoto sa sipom, pasta s piletinom, svježa riba i deserti koji su jednako nježni koliko i bogati. U večernjim satima, restoran se povlači u tišinu i pretvara u mjesto za vino, razgovor i desert pod zvijezdama. Ako tražite mirnu gastro pauzu – Buna je to mjesto.


bonjour_ba_mostar_restorani_12

bonjour_ba_mostar_restorani_14

Foto: Hotel Buna


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!