Najfiniji blagdanski kuglof s kafom za koji će se tražiti tanjur više
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETJedan od vječnih klasika unutar svake kuharice zasigurno je čokoladni kuglof koji zahvaljujući mekom tijestu i ukusnoj čokoladi tvori savršen obiteljski desert.
Nije rijetkost da se upravo za ovaj kolač traži komad više i za blagdanskim stolom, pogotovo kada ga ugledamo onako savršeno dekoriranog sa istopljenom čokoladnom glazurom. Kuglof je dugi niz godina dio tradicionalnih recepata koji oduševljava kombinacijom okusa i mogućnošću eksperimentiranja. Upravo zato nije iznenađenje da kuglof uistinu vole sve generacije.
Recept za kuglof koji donosimo u nastavku kreirao je Harry Cooper za Bonjour.cookbook Holiday edition 2021. unutar kojeg ćete pronaći ideje za druge brojne slastice, a kojeg možete besplatno preuzeti i na vaše pametne uređaje klikom OVDJE.
U nastavku izdvajamo i recept za čiju je pripremu Harry koristio ukusnu mljevenu Franck Crema kavu.
Sastojci:
- 120 g putera
- 100 g šećera
- 150 ml mlijekaž
- 150 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jaja
- 15 g kakaa u prahu
- 1 mala kašika Franck
- Jubilarne mljevene kafe
Glazura:
- 20 g putera
- 100 g čokolade
Priprema:
U dubokoj posudi izmiješati istopljeni puter, šećer, mlijeko i jaja. Kratko umutiti te dodati suhe sastojke i umutiti u glatko tijesto bez grudica. Kalup za kuglof premazati puterom i posuti s malo brašna. U kalup izliti smjesu za kuglof i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 45 minuta. Nakon pečenja, kuglof ostaviti 10 minuta da se ohladi u kalupu i u međuvremenu istopiti čokoladu sa puterom. Kuglof izvaditi na veći tanjur i preliti čokoladom, a dok se čokolada hladi pripremite si šoljicu Franck Jubilarne kafe. Naime Jubilarna kava ima zaokružen, čokoladni okus i poseban miris, zahvaljujući kombinaciji najboljih arabica i robusta kafa iz Srednje i Južne Amerike i Azije. Posebna aroma i okus čini ju vrhunskim odabirom za svaku priliku, a posebno uz fine slastice poput ovog čokoladnog kuglofa. Idealno za uživanje u blagdansko vrijeme.