TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.4.2018.
Kada biste nas pitali bez čega ne možemo zamisliti jutro, prva stvar koje bismo se odmah dosjetili svakako je aromatičan miris kave koji seže iz naše kuhinje. S mlijekom, šećerom ili minimalistička crna, više je načina kako možete pripremiti omiljeni jutarnji napitak. Oni joj daju šarm, no i mijenjaju njenu kalorijsku vrijednost.
Pitate se koliko se kalorija krije u ledenoj kavi s kojom se planiramo družiti s prvim dolaskom ljetnih dama ili kavi s karamelom? Mi znamo odgovor.
#Espresso kava = 3 kalorije
Manja doza ispržene i usitnjenije kave (najčešće 7g) pomiješane s vrelom vodom.
#Mocha kava = 330 kalorija
Napitak u kojem se uz 1/3 espresso kave dodaje 2/3 mlijeka, sloj pjene i malo čokolade.
#Capuccino = 150 kalorija
Napitak koji se priprema od espresso kave i mlijeka, najčešće u omjeru 1/3 espresso kave, 1/3 mlijeka i 1/3 pjene.
Foto: pexels.com
#Bijela kava = 165 kalorija
Napitak spravljen od espresso kave i šalice zagrijanog mlijeka. Omjer koji se koristi je 1/3 espresso kave i 2/3 zagrijanog mlijeka.
#Dupli espresso= 15 kalorija
Napitak spravljen od espresso kave kojoj se dodaje vrela voda.
#Macchiato s karamelom = 430 kalorija
Uz espresso i mlijeko, ova kava podrazumijeva i sirup od karamele.
#Ledena kava = 150 kalorija
Napitak u kojem instant kavi dodajete i vodu, mlijeko te kockice leda.
***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!