TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.4.2018.
Kada biste nas pitali bez čega ne možemo zamisliti jutro, prva stvar koje bismo se odmah dosjetili svakako je aromatičan miris kave koji seže iz naše kuhinje. S mlijekom, šećerom ili minimalistička crna, više je načina kako možete pripremiti omiljeni jutarnji napitak. Oni joj daju šarm, no i mijenjaju njenu kalorijsku vrijednost.
Pitate se koliko se kalorija krije u ledenoj kavi s kojom se planiramo družiti s prvim dolaskom ljetnih dama ili kavi s karamelom? Mi znamo odgovor.
#Espresso kava = 3 kalorije
Manja doza ispržene i usitnjenije kave (najčešće 7g) pomiješane s vrelom vodom.
#Mocha kava = 330 kalorija
Napitak u kojem se uz 1/3 espresso kave dodaje 2/3 mlijeka, sloj pjene i malo čokolade.
#Capuccino = 150 kalorija
Napitak koji se priprema od espresso kave i mlijeka, najčešće u omjeru 1/3 espresso kave, 1/3 mlijeka i 1/3 pjene.
Foto: pexels.com
#Bijela kava = 165 kalorija
Napitak spravljen od espresso kave i šalice zagrijanog mlijeka. Omjer koji se koristi je 1/3 espresso kave i 2/3 zagrijanog mlijeka.
#Dupli espresso= 15 kalorija
Napitak spravljen od espresso kave kojoj se dodaje vrela voda.
#Macchiato s karamelom = 430 kalorija
Uz espresso i mlijeko, ova kava podrazumijeva i sirup od karamele.
#Ledena kava = 150 kalorija
Napitak u kojem instant kavi dodajete i vodu, mlijeko te kockice leda.
***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!