3 razloga zašto blagdane provodimo u CineStaru uz 'Orašara' - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 razloga zašto blagdane provodimo u CineStaru uz 'Orašara'

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

FILMOVI & SERIJE
6.12.2022.

'Orašar' je baletna predstava koja potječe još iz 1892. godine za koju su koreografiju kreirali Marius Petipa i Lev Ivanov, naravno uz kompoziciju Čajkovskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Balet 'Orašar' igra važnu ulogu kako u historiji razvoja kulture, tako i u životima mnogih nas. Upravo jer ovaj balet ima posebno mjesto u našim srcima, donosimo 3 razloga zašto baš ove blagdane provodimo u CineStar kinima.
 

Historija i važnost 'Orašara' 

Prvo izvođenje 'Orašara' u Saint Petersburgu nije ocijenjeno kao uspješno. No, ubrzo zatim su kreirane nove koreografije i ovaj balet je predstavljen i izvan granica Rusije te je do danas ostao jedan od najpoznatijih blagdanskih baleta. Pored baleta, za mnoge 'Orašar' predstavlja i omiljeno sjećanje iz djetinjstva na blagdane i praznike.
Na osnovu ove priče kreirani su igrani filmovi i crtani filmovi koji su okupirali dječju pažnju dugi niz godina. 

 

Foto: Tristram Kenton 

 

Ostvarenje dječjih snova u CineStaru

Ukoliko vas je podsjetnik na 'Orašara' dotaknuo i probudio ono dijete u vama, vrijeme je da osjetite magiju baleta 'Orašar' i na velikom platnu. Za ispunjenje ove želje su se pobrinula kina CineStar

Pridružite se Clari na Badnjak, kada prekrasna zabava postaje čarobna pustolovina nakon što svi ostali zaspu. Neka vas ponese briljantna muzika Čajkovskog, dok se Clara i njezin začarani Orašar bore protiv kralja miševa i posjećuju vilu šećerne šljive i njezinog princa u blještavom kraljevstvu slatkiša. Omiljena produkcija Petera Wrighta za Royal balet, s prekrasnom scenografijom Julije Trevelyan Oman, ostaje vjerna duhu ovog svečanog baletnog klasika, kombinirajući čaroliju bajke sa spektakularnim klasičnim plesom. Sadrži prekrasne snježne pejzaže, magične scenske radove i seriju plesova koji se izvode u zemlji slatkiša poput snova.

 

Foto: Emma Kauldhar

 

Imamo priliku gledati The Royal Ballet uživo u BiH 

The Royal Ballet sa zadovoljstvom objavljuje da će se voljena produkcija 'Orašara' emitovati uživo u preko 900 kina ovih praznika, uključujući CineStar kina u BiH. U četvrtak, 8. decembra 2022., publika u 20 zemalja širom svijeta pa tako i u BiH, tačnije u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli moći će gledati ovu zadivljujuću glumačku postavu. Satelitski prijenos iz Royal Opera House u Londonu će trajati 165 minuta s jednom pauzom između dva akta baletne predstave. Za više informacija i kupovinu karata posjetite CineStar online stranicu i vidimo se tamo! 


Foto: Karolina Kuras

* * * 
Naslovna fotografija: Tristram Kenton/ CineStar Promo 

 

Povezani članci

Najpopularniji članci