Ciljevi koje sebi trebate postaviti za sretniji život i kako ih jednostavno postići - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ciljevi koje sebi trebate postaviti za sretniji život i kako ih jednostavno postići

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT
29.1.2023.

Ako ste i vi osoba koja kreira planove, a onda ih često zaboravi ili ih se sjetite tek na kraju godine, ove godine odlučno recite da je vrijeme da se to promijeni i ne samo da ćete odštampati svoje planove za 2023. godinu i okačiti na vidno mjesto, već ćete biti disciplinovani i uspjeti u njihovoj primjeni uz nekoliko trikova koje donosimo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavite „SMART“ ciljeve

Akronim  za “SMART” znači:

Specifično

Mjerljivo

Achievable (Ostvarljivo)

Relevantno

Time-Bound (Ograničeno vremenom)

Ovo je odličan trik sa realističnim ciljevima koji su zapravo u skladu sa vašim željenim ishodom. Dakle, tačno napišite način i vremensku odrednicu, npr. „do 30. juna 2023. izgubit ću 5 kg i uvesti zdravu ishranu ”.

 Izbjegavajte razmišljanje idem na sve ili ništa


Razmišljanje na sve ili ništa može ometati vaše pozitivno postavljanje ciljeva, zbog čega se na kraju osjećate loše. To je ono što želimo izbjeći.

Razmišljanje na sve ili ništa je kada razmišljate u ekstremima (poznato i kao crno-bijelo razmišljanje). Kod postavljanja ciljeva, posebno je važno dozvoliti siva područja između.

Prihvatite da neće svaki dan biti 100% savršen – ali to ga ne čini neuspjehom. Ne vršite preveliki pritisak na sebe. 


Strpljenje, strpljenje i strpljenje
 

Prije nego što sebi postavite ciljeve i zapišete ih, procijenite svoje snage i mogućnosti. Nema ništa gore od podizanja ljestvice, neuspjeha u ostvarenju, frustriranosti i općenito odustajanja od svojih ideja. Uzmite u obzir svoje okolnosti i postavite realne ciljeve, bolje je ići polako ali sigurno nego napraviti iskorak i odustati.

 

 

Mali koraci
 

Razmislite o tome šta treba učiniti da biste postigli svaki od vaših godišnjih ciljeva, podijelite to na zadatke i odredite jasan vremenski rok – do kog datuma u toku godine svaki od ovih zadataka mora biti završen.

Imajte jasno "zašto"
 

Ključno je imati čvrsto obrazloženje ZAŠTO želite da postignete svoje ciljeve. To je ono što će vas natjerati da se krećete prema njima. Kada motivacija ponestane ili vaše dobre navike mentalnog zdravlja počnu da opadaju, snažna podrška „zašto“ može vam pomoći da zapamtite važnost kretanja naprijed.

 

***
Naslovna fotografija:@shoppisticated

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno