TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 18.7.2024.

Cheesecake, raskošni desert čiji korijeni sežu duboko u antičku Grčku, danas predstavlja jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kolača širom svijeta.


Stekao je već status jedne od kultnih delicija. Ova kremasta poslastica osvaja nepca svojom jedinstvenom kombinacijom svilenkaste teksture i bogatog okusa. Osim toga, nudi beskrajne mogućnosti prilagodbe i eksperimentiranja s različitim vrstama voća, orašastih plodova ili čokolade.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yasmin (@yaasmiinbeell)



Cheesecake je simbol slasti koji se prilagođava različitim kulturama i preferencijama, a jedna od najneobičnijih i najzanimljivijih varijanti je svakako sve popularniji cheesecake od pistacija.

Kako biste i sami doma uživali u njegovoj kremastoj teksturi koja stvara savršenu kulinarsku simfoniju sa hrskavim pistacijama, donosimo vam osnovni recept koji možete probati već danas. Mala napomena, strpljivost je neophodna, ali se isplati!


Foto: @m.ceglecki



Recept za cheesecake od pistacija

Sastojci

  • 200 g keksa (nešto poput Plazma keksa)
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 250 g krem sira
  • 200 g grčkog jogurta
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100 g mljevenih pistacija
  • 50 g sjeckanih pistacija za posipanje
  • Prstohvat soli

     



Upute

Priprema kore

Za početak zagrijte pećnicu na 180 °C te kekse sameljite u fini prah. Keksu potom dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.

Smjesu rasporedite po dnu kalupa za cheesecake (promjera 20 cm) i lagano pritisnite da se ravnomjerno rasporedi.

Nakon toga pecite koru u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 10 minuta, a zatim je izvadite i ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.


Foto: @fighterka_bs



Priprema nadjeva

Sada smanjite temperaturu pećnice na 160 °C, a dok se pećnica hladi, u velikoj zdjeli miksajte krem sir, grčki jogurt, šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.

Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući između svakog dodavanja.

Za kraj, umiješajte mljevene pistacije i prstohvat soli te miksajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

 



Pečenje cheesecakea

Prelijte pripremljenu smjesu preko ohlađene kore. Stavite kalup s cheesecakeom u veći pleh i ulijte vruću vodu u pleh tako da se cheesecake peče u vodenoj kupelji. Pecite cheesecake u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 45 - 50 minuta ili dok rubovi ne budu čvrsti, a sredina lagano podrhtava.

Isključite pećnicu i ostavite cheesecake da se ohladi u pećnici.


Dekoracija

Kad se cheesecake potpuno ohladi, stavite ga u hladnjak najmanje 4 sata (idealno preko noći) kako bi se stegnuo. Ovdje na test dolazi ono strpljenje o kojem smo govorili, ali kada znate kakvi vas okusi čekaju, znamo da se isplati čekati.

Prije posluživanja stavite sjeckane pistacije po vrhu. Izrežite i poslužite svježe, a nakon „malo“ čekanja, uživajte u jedinstvenom spoju tradicionalnog i egzotičnog u svijetu slatkih delicija.

 

* * *
Naslovna fotografija: @kejtiejt


Bonjour

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

TEKST: Bonjour.ba - PR

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto? U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma
 

hotel-europe-praznicna-vecera-8-bonjour-ba


Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-3-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-7-bonjour-ba


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.

Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-30-bonjour-ba


Šta vas očekuje?


26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-2-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-9-bonjour-ba


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:

Moderni Mediteran: Riblji meni

Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.

- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom

- Predjelo: Crudo od brancina

- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun

- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče

- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom
 

hotel-europe-praznicna-vecera-4-bonjour-ba


Nordijski Ugođaj: Mesni meni

Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.

- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom

- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima

- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke

- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima

- Desert: Kolač od badema i kruške


hotel-europe-praznicna-vecera-5-bonjour-ba


Dodatna praznična iznenađenja    
 

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-11-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-6-bonjour-ba


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.  
 

hotel-europe-praznicna-vecera-1-bonjour-ba-1
 

Kako rezervisati?


Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.

Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!