TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 18.7.2024.
Cheesecake, raskošni desert čiji korijeni sežu duboko u antičku Grčku, danas predstavlja jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kolača širom svijeta.
Stekao je već status jedne od kultnih delicija. Ova kremasta poslastica osvaja nepca svojom jedinstvenom kombinacijom svilenkaste teksture i bogatog okusa. Osim toga, nudi beskrajne mogućnosti prilagodbe i eksperimentiranja s različitim vrstama voća, orašastih plodova ili čokolade.
Cheesecake je simbol slasti koji se prilagođava različitim kulturama i preferencijama, a jedna od najneobičnijih i najzanimljivijih varijanti je svakako sve popularniji cheesecake od pistacija.
Kako biste i sami doma uživali u njegovoj kremastoj teksturi koja stvara savršenu kulinarsku simfoniju sa hrskavim pistacijama, donosimo vam osnovni recept koji možete probati već danas. Mala napomena, strpljivost je neophodna, ali se isplati!
Foto: @m.ceglecki
Recept za cheesecake od pistacija
Sastojci
Upute
Priprema kore
Za početak zagrijte pećnicu na 180 °C te kekse sameljite u fini prah. Keksu potom dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.
Smjesu rasporedite po dnu kalupa za cheesecake (promjera 20 cm) i lagano pritisnite da se ravnomjerno rasporedi.
Nakon toga pecite koru u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 10 minuta, a zatim je izvadite i ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.
Foto: @fighterka_bs
Priprema nadjeva
Sada smanjite temperaturu pećnice na 160 °C, a dok se pećnica hladi, u velikoj zdjeli miksajte krem sir, grčki jogurt, šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.
Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući između svakog dodavanja.
Za kraj, umiješajte mljevene pistacije i prstohvat soli te miksajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Pečenje cheesecakea
Prelijte pripremljenu smjesu preko ohlađene kore. Stavite kalup s cheesecakeom u veći pleh i ulijte vruću vodu u pleh tako da se cheesecake peče u vodenoj kupelji. Pecite cheesecake u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 45 - 50 minuta ili dok rubovi ne budu čvrsti, a sredina lagano podrhtava.
Isključite pećnicu i ostavite cheesecake da se ohladi u pećnici.
Dekoracija
Kad se cheesecake potpuno ohladi, stavite ga u hladnjak najmanje 4 sata (idealno preko noći) kako bi se stegnuo. Ovdje na test dolazi ono strpljenje o kojem smo govorili, ali kada znate kakvi vas okusi čekaju, znamo da se isplati čekati.
Prije posluživanja stavite sjeckane pistacije po vrhu. Izrežite i poslužite svježe, a nakon „malo“ čekanja, uživajte u jedinstvenom spoju tradicionalnog i egzotičnog u svijetu slatkih delicija.
* * *
Naslovna fotografija: @kejtiejt
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Cheesecake s jagodama je odgovor na pitanja koji desert pravite danas! vrate ravno u djetinjstvo?
Znate ono kad proljeće najzad ozbiljno pokuca na vrata, ne s kaputima na pola kopčanja i neodlučnim vremenskim prognozama, već s punim košarama jagoda na pijaci i mirisima koji nas. E pa, to je upravo taj trenutak i vrijeme je da ga proslavimo kako dolikuje… s cheesecake kolačem s jagodama.
Ovaj cheesecake s jagodama je kao da su se april i maj dogovorili da naprave desert iz snova, spoj kremaste raskoši, blago kiselkastog voća i podloge koja hrskavo pozdravlja svaki zalogaj.
Ne morate biti slastičar da biste ga uspjeli napraviti jer je recept za ovaj cheesecake s jagodama jednostavan, a rezultat izgleda kao da ste ga naručili iz fancy pekare s Instagram feeda.
Sastojci za cheesecake s jagodama
Za podlogu:
300 g mljevenog keksa
120 g otopljenog maslaca
Za kremu:
500 g krem sira
200 ml slatke pavlake za šlag
100 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
Za jagoda sloj:
300 g svježih jagoda
1–2 kašike šećera (po ukusu)
1 kašičica želatine + 2 kašike vode (ili 1 kesica želatina u prahu)
Priprema:
Podloga
Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac, dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 20–22 cm. Stavite u frižider da se stisne (barem 15 minuta) dok pravite kremu.
Krema
Mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilijom i limunovim sokom. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umiješajte u krem sir. Kada dobijete glatku i pahuljastu smjesu, nanesite je preko ohlađene podloge. Vratite u frižider na barem 1 sat.
Jagoda sloj
Jagode isjeckajte i stavite ih u šerpicu sa šećerom. Neka kratko prokuhaju dok ne puste sok i postanu mekane. U posebnoj posudici pomiješajte želatinu s vodom da nabubri, pa dodajte u vruće jagode i dobro promiješajte. Ostavite da se malo prohladi pa nježno prelijte preko kreme.
Vratite u frižider na barem 4–5 sati, idealno preko noći, da se sve lijepo stisne.
Mini trik: Ako želite dodatni glam momenat, pospite svježe jagode po vrhu cheesecake s jagodama prije serviranja ili dodajte listiće mente za onaj „ovo je iz restorana“ efekat.
Foto: @bakedbylaora
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!