TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 18.7.2024.

Cheesecake, raskošni desert čiji korijeni sežu duboko u antičku Grčku, danas predstavlja jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kolača širom svijeta.


Stekao je već status jedne od kultnih delicija. Ova kremasta poslastica osvaja nepca svojom jedinstvenom kombinacijom svilenkaste teksture i bogatog okusa. Osim toga, nudi beskrajne mogućnosti prilagodbe i eksperimentiranja s različitim vrstama voća, orašastih plodova ili čokolade.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yasmin (@yaasmiinbeell)



Cheesecake je simbol slasti koji se prilagođava različitim kulturama i preferencijama, a jedna od najneobičnijih i najzanimljivijih varijanti je svakako sve popularniji cheesecake od pistacija.

Kako biste i sami doma uživali u njegovoj kremastoj teksturi koja stvara savršenu kulinarsku simfoniju sa hrskavim pistacijama, donosimo vam osnovni recept koji možete probati već danas. Mala napomena, strpljivost je neophodna, ali se isplati!


Foto: @m.ceglecki



Recept za cheesecake od pistacija

Sastojci

  • 200 g keksa (nešto poput Plazma keksa)
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 250 g krem sira
  • 200 g grčkog jogurta
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100 g mljevenih pistacija
  • 50 g sjeckanih pistacija za posipanje
  • Prstohvat soli

     



Upute

Priprema kore

Za početak zagrijte pećnicu na 180 °C te kekse sameljite u fini prah. Keksu potom dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.

Smjesu rasporedite po dnu kalupa za cheesecake (promjera 20 cm) i lagano pritisnite da se ravnomjerno rasporedi.

Nakon toga pecite koru u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 10 minuta, a zatim je izvadite i ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.


Foto: @fighterka_bs



Priprema nadjeva

Sada smanjite temperaturu pećnice na 160 °C, a dok se pećnica hladi, u velikoj zdjeli miksajte krem sir, grčki jogurt, šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.

Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući između svakog dodavanja.

Za kraj, umiješajte mljevene pistacije i prstohvat soli te miksajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

 



Pečenje cheesecakea

Prelijte pripremljenu smjesu preko ohlađene kore. Stavite kalup s cheesecakeom u veći pleh i ulijte vruću vodu u pleh tako da se cheesecake peče u vodenoj kupelji. Pecite cheesecake u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 45 - 50 minuta ili dok rubovi ne budu čvrsti, a sredina lagano podrhtava.

Isključite pećnicu i ostavite cheesecake da se ohladi u pećnici.


Dekoracija

Kad se cheesecake potpuno ohladi, stavite ga u hladnjak najmanje 4 sata (idealno preko noći) kako bi se stegnuo. Ovdje na test dolazi ono strpljenje o kojem smo govorili, ali kada znate kakvi vas okusi čekaju, znamo da se isplati čekati.

Prije posluživanja stavite sjeckane pistacije po vrhu. Izrežite i poslužite svježe, a nakon „malo“ čekanja, uživajte u jedinstvenom spoju tradicionalnog i egzotičnog u svijetu slatkih delicija.

 

* * *
Naslovna fotografija: @kejtiejt

FOTO: @kejtiejt


Bonjour

4 najpopularnija parfema za proljeće: Je li i vaš omiljeni na ovoj listi?

TEKST: Nevena Divčić | FOTO: @tinvcb

4 najpopularnija parfema za proljeće: Je li i vaš omiljeni na ovoj listi? 4 najpopularnija parfema za proljeće: Je li i vaš omiljeni na ovoj listi?


Ormari se pune laganijim tkaninama, a s njima dolazi i potreba za svježijim, prozračnijim mirisima.
Dok zimi često biramo teže, začinske i gurmanske parfeme, u proljeće nam više prijaju nježne cvjetne note, osvježavajući citrusni akordi i suptilne voćne kompozicije. Upravo zbog toga, proljetni parfemi odišu lakoćom – podsjećaju na miris svježe procvjetalog cvijeća, blage povjetarce i prve voćne plodove sezone.

Niste sigurni koji parfem odabrati i treba vam inspiracija? Donosimo je! 
 


Prada Paradoxe Virtual Flower   

Prada Paradoxe Virtual Flower je idealan izbor za proljetne dane, pružajući osjećaj svježine i elegancije. Njegova prozračna i lagana kompozicija čini ga savršenim suputnikom za svakodnevne aktivnosti ili posebne prilike tijekom ovog godišnjeg doba. 

 

 

  • Gornje note: italijanski vert de bergamot​

  • Srednje note: jasmin i neroli​

  • Bazne note: mošus i ambreta



Yves Saint Laurent Libre  

Ovaj parfem spaja svježinu i senzualnost na jedinstven način. Otvara se svježim, blago citrusnim notama mandarine, koje unose energiju i vedrinu u kompoziciju. U srcu mirisa nalazi se lavanda, što ga čini neobičnim među ženskim parfemima, upravo ova nota daje mu sofisticiranost i odvažnost.

 



Uz lavandu, jasmin donosi ženstvenu i cvjetnu mekoću, dok baza od vanilije i mošusa pruža toplinu i dugotrajnost.


Dior Miss Dior Blooming Bouquet  

Miss Dior Blooming Bouquet je oličenje proljeća u bočici – lagan, prozračan i beskrajno romantičan. Ovaj parfem je idealan za one koji vole diskretne, svježe cvjetne mirise koji nisu previše slatki. Savršen je za dnevne prilike, proljetne šetnje ili čak kao nježan dodir mirisa za romantične večeri. 

 



Početne note bergamota donose blagu citrusnu svježinu, koja ubrzo ustupa mjesto nježnim cvjetnim akordima. Božur i ruža čine srce ovog mirisa, donoseći puderastu mekoću i klasičnu ženstvenost.


Gucci Flora  

Flora Gorgeous Gardenia donosi pravi proljetni vrt u parfemskoj bočici. Ovaj parfem je razigran, optimističan i savršen za sve ljubitelje laganih, ali upečatljivih cvjetnih mirisa.


Foto: Pexels.com


Otvara se svježim i blago voćnim mirisom cvijeta kruške, koji unosi blistavu lakoću. U srcu parfema dominira gardenija – kremasta, bogata cvjetna nota koja mu daje toplinu i ženstvenost. Na kraju, smeđi šećer pruža suptilnu slatkoću, balansirajući cijelu kompoziciju i ostavljajući mekan, nježan trag.

Koji birate za april? 

FOTO: @tinvcb


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!