TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 18.7.2024.
Cheesecake, raskošni desert čiji korijeni sežu duboko u antičku Grčku, danas predstavlja jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kolača širom svijeta.
Stekao je već status jedne od kultnih delicija. Ova kremasta poslastica osvaja nepca svojom jedinstvenom kombinacijom svilenkaste teksture i bogatog okusa. Osim toga, nudi beskrajne mogućnosti prilagodbe i eksperimentiranja s različitim vrstama voća, orašastih plodova ili čokolade.
Cheesecake je simbol slasti koji se prilagođava različitim kulturama i preferencijama, a jedna od najneobičnijih i najzanimljivijih varijanti je svakako sve popularniji cheesecake od pistacija.
Kako biste i sami doma uživali u njegovoj kremastoj teksturi koja stvara savršenu kulinarsku simfoniju sa hrskavim pistacijama, donosimo vam osnovni recept koji možete probati već danas. Mala napomena, strpljivost je neophodna, ali se isplati!

Foto: @m.ceglecki
Recept za cheesecake od pistacija
Sastojci
Upute
Priprema kore
Za početak zagrijte pećnicu na 180 °C te kekse sameljite u fini prah. Keksu potom dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.
Smjesu rasporedite po dnu kalupa za cheesecake (promjera 20 cm) i lagano pritisnite da se ravnomjerno rasporedi.
Nakon toga pecite koru u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 10 minuta, a zatim je izvadite i ostavite da se ohladi dok pripremate nadjev.

Foto: @fighterka_bs
Priprema nadjeva
Sada smanjite temperaturu pećnice na 160 °C, a dok se pećnica hladi, u velikoj zdjeli miksajte krem sir, grčki jogurt, šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.
Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući između svakog dodavanja.
Za kraj, umiješajte mljevene pistacije i prstohvat soli te miksajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Pečenje cheesecakea
Prelijte pripremljenu smjesu preko ohlađene kore. Stavite kalup s cheesecakeom u veći pleh i ulijte vruću vodu u pleh tako da se cheesecake peče u vodenoj kupelji. Pecite cheesecake u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 45 - 50 minuta ili dok rubovi ne budu čvrsti, a sredina lagano podrhtava.
Isključite pećnicu i ostavite cheesecake da se ohladi u pećnici.
Dekoracija
Kad se cheesecake potpuno ohladi, stavite ga u hladnjak najmanje 4 sata (idealno preko noći) kako bi se stegnuo. Ovdje na test dolazi ono strpljenje o kojem smo govorili, ali kada znate kakvi vas okusi čekaju, znamo da se isplati čekati.
Prije posluživanja stavite sjeckane pistacije po vrhu. Izrežite i poslužite svježe, a nakon „malo“ čekanja, uživajte u jedinstvenom spoju tradicionalnog i egzotičnog u svijetu slatkih delicija.
* * *
Naslovna fotografija: @kejtiejt
TEKST: Bonjour.ba - PR
Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma.

Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.
Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.

26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:
Moderni Mediteran: Riblji meni
Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.
- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom
- Predjelo: Crudo od brancina
- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun
- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče
- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom

Nordijski Ugođaj: Mesni meni
Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.
- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom
- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima
- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke
- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima
- Desert: Kolač od badema i kruške

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.

Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.
Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!