Ćevabdžinica Hari je nezaobilazna lokacija ukoliko prolazite kroz Travnik - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ćevabdžinica Hari je nezaobilazna lokacija ukoliko prolazite kroz Travnik

Tekst:

Emina Smaka

INTERIJERI
3.12.2021.

Za sve stanovnike u BiH najponosniji gurmanski proizvod su zasigurno ćevapi, po kojima smo prepoznatljivi u cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vječno pitanje gdje pojesti najukusnije ćevape u BiH može dovesti i do zanimljivih rasprava kojima smo svi prisustvovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mnoge odgovor se krije u dobro poznatoj ćevabdžinici Hari, koja se nalazi u malom gradu koji svojim ljepotama privlači turiste - Travniku. 

Ova ćevabdžinica ne samo da ima jedne od najukusnijih ćevapa u BiH, već plijeni pažnju i zanimljivim interijerom, posebnom pričom o nastanku, a o svemu tome smo razgovarali sa Iman Hadžić.

Ćevabdžinica Hari je porodični biznis koji datira još iz 1989. godine. Kako se posao mijenjao kroz sve ove godine?

Ćevap nastao iz prave ljubavi. Najpoznatiji ćevap u regionu, današnje ćevabdžinice Hari je zapravo nastao iz čiste ljubavi.

No, iako zvuči samo kao obična floskula, iza toga zaista stoji prava ljubavna priča. Naime, moji roditelji su bili zapravo poslovna konkurencija jedno drugom, međutim, kada su udružili snage i sve začinili velikom ljubavlju, nastala je prava magija.

Ćevap o kojem danas bruji cijela regija.

Naravno, nije bilo jednostavno doći do statusa kojeg danas uživamo, ali uz jedinstvo cijele porodice i zajednički cilj uspjeli smo kreirati jedinstven bh. gastro brend kojem se vjeruje, koji traje preko 3 decenije i kojem se, što je nama najbitnije, uvijek redovno i iznova vraćaju.

Pored ćevapa, čiji okus je prepoznatljiv u cijeloj BiH, vaša ćevabdžinica ima i prepoznatljiv interijer. Tko je bio zadužen za uređenje interijera, te šta vam je bila inspiracija?

Kompletan gastro doživljaj u samom srcu BiH.

Pored uživanja u prepoznatljivom mirisu i ukusu ćevapa koji osvajaju i ona najzahtjevnija nepca u regionu, cilj nam je, našim gostima uvijek ponuditi zapravo jedinstven gastro doživljaj u kojem mogu nahraniti sva čula.

Upravo zbog toga kompletan ambijent ćevabdžinice Hari odiše spojem originalnog i unikatnog savremenog stila i znamenite tradicionalne ostavštine.

Projekat izgradnje ćevabdžinice Hari potpisuje poznati arhitektonski studio „Zec“ iz Sarajeva pod vještom palicom eminentnog i svjetski poznatog arhitektonskog velikana  Amira Vuka-Zeca, dok su brojni vrsni stručnjaci iz BiH također, doprinijeli osmišljavanju i uređenju enterijera i eksterijera.

Kroz višegodišnje postojanje, također, nastojimo očuvati travničke najznačajnije tradicijske vrijednosti, te smo i inspiraciju za logo potražili u znamenitom travničkom nacionalnom spomeniku – Šarenoj džamiji (Sulejmaniji) koji je osmislila i prilagodila uspješna sarajevska grafička dizajnerica Amna Mahić - Bajrović.

Često u vašu ćevabdžinicu dođu i poznate osobe iz BiH i regiona, čija posjeta vas je najviše oduševila?

Naši najdraži gosti su zapravo zadovoljni gosti.

Zadovoljstvo nam je na potpuno isti način ugostiti i tretirati sve one koji otvore vrata ćevabdžinice Hari i svaka posjeta nam je izuzetno važna, jer nam ona zapravo govori da smo na pravome putu i da se dobar glas daleko čuje.

Posebno nas raduju upravo ti dolasci gostiju iz udaljenijih gradova ili država, koji odluče doći samo na ručak u ćevabdžinicu Hari.

Ono što mogu kazati jeste to da su brojne poznate ličnosti iz oblasti kulture, sporta i politike, kao i popularne bh. i regionalne muzičke ili glumačke zvijezde okusile Travnik, baš kod nas, gdje smo im ponudili cijelu BiH u jednom tanjiru.

Također, domaći i strani turisti su ćevabdžinicu Hari na brojnim turističkim stranicama za razmjenjivanje turističkih iskustava, poput „TripAdvisor-a“ ili „TasteAtlas-a“ koji rangiraju najbolje svjetske delicije, ocijenili kao nezaobilaznu gastro lokaciju i mjesto koje se obavezno mora posjetiti u Travniku, ali i kao mjesto gdje su probali najbolje ćevape u cijelom svijetu.

Dakle, naši najdraži gosti su zapravo zadovoljni gosti, a trudimo se da svi budu takvi.

Za kraj nam recite, koji je to tajni sastojak koji ovo mjesto već godinama čini tako posebnim?

Ljubav je pokretač svega.

Danas, ćevabdžinica Hari zauzima veoma značajno mjesto u okviru turističke gastro ponude grada Travnika zahvaljujući nadaleko čuvenim "Harijevim" ćevapima, ali i dugogodišnjoj porodičnoj tradiciji koja je iznjedrila jedinstven bh. brend koji već 3 decenije tradicionalnom kvalitetom kontinuirano osvaja cijeli region.

Iako se svrstavaju pod isti naziv, uočljive su regionalne razlike u recepturi, ali i obliku i izgledu ćevapa u BiH.

Travnički ćevap, pored svojstvenog mirisa i ukusa, također izdvaja i čini posebnim i prepoznatljiva "pitica", koju na poseban način spravljaju naši travnički pekari.

Međutim, vratimo se zapravo na početak priče, na ono što ovo mjesto već godinama čini posebnim i prepoznatljivim, a to je opet ta ljubav.

Tajni satojak i čarobni štapić naravno ne postoje, ali postoji dosta upornog rada i truda, odricanja, volje i želje da radiš kako treba ono što voliš.

Ne radimo zato što moramo, već zato što volimo ovo što radimo. Ljubav je pokretač svega. Od nje je sve i krenulo.

* * * 
Fotografije: @cevabdzinica_hari

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno