50-30-20: Trik koji će vam olakšati upravljanje vlastitim budžetom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

50-30-20: Trik koji će vam olakšati upravljanje vlastitim budžetom

Tekst:

Nevena Divčić

POSAO & ŽIVOT
28.1.2024.

Praznici su prošli, u novu godinu ušli smo uz nove planove, ciljeve i želje. Nerijetko se na listi tih ciljeva nađu i oni koji se odnose na bolju organizaciju važnih aspekata života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U traganju za načinima kako da što bolje upravljamo svojim finansijama, zahvaljujući objavama povezanim s Nibble aplikacijom, a koju smo i ranije spominjali, otkrili smo super način za upravljanje svojim novcem bez da se osjećamo kao da smo dužni sebi uskratiti nešto.

Riječ je o principu 50-30-20

 Kako funkcioniše princip 50-30-20 budžetiranja? 

50% novca odvojite za neophodne troškove

Ovdje ubrajamo osnovne životne potrebe kao što su stanarina, prehrana, komunalne usluge i transport. Potrudite se izračunati ove fiksne troškove i osigurajte da imate dovoljno sredstava za pokrivanje. Nakon što odvojite taj dio novca ostatak možete rasporediti na 30 i 20.

 30% novca za lifestyle 

Ovaj segment budžeta nam omogućava uživanje u slobodnom vremenu, hobijima, izlascima i kupovini "malih radosti". Međutim, ključno je paziti da ne prekoračimo ovaj okvir kako ne bismo narušili druge dvije kategorije.


Foto: @sarahhashcroft20% novca odvojite za uštedu

Ovdje dolazi dugoročna perspektiva.

Odvajajući 20% primanja na štednju, izgradnju hitne rezerve ili otplate dugova, spremamo se za neočekivane situacije. Pored toga ovaj dio novca biste mogli odvajati i za značajnije lifestyle investicije poput putovanja.


Foto: @yoanna.in

 

Smatrati budžet neprijateljem koji nam oduzima slobodu je velika greška. On je alat za ostvarenje naših želja. Budite fleksibilni i prilagođavajte budžet prema vlastitim potrebama, ali bez drastičnih skretanja koja će vas od njega udaljiti.

* * *
Naslovna fotografija: @liestduio_

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno