Brzo i ukusno: Pesto sendvič s mozzarellom i ćuretinom u homemade focacci
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETBez obzira je li riječ o doručku, užini ili pripremi jela za piknik, sendviči su itekako omiljeni odabir.
Volimo se igrati s namirnicama u njihovoj pripremi i spajati naizgled nespojive okuse i arome.
Jedan takav recept dodali smo u novu Bonjour.cookbook Fall 2021., koju još uvijek možete besplatno preuzeti klikom OVDJE, a voljet će ga i vaši ukućani!
Harry Cooper, omiljeni bh. gastro bloger spojio je pesto, mozzarellu i Neoplanta ćuretinu u ukusno jelo, a otkrio nam je i odličan recept za ukusnu focacciu čiji će miris odmah pozvati na kušanje!
Sastojci:
- 2 peciva po želji (preporuka ciabatta ili focaccia)
- 40g pesto umaka
- 100g mozzarella sira
- 80g Neoplanta Delikates ćureće grudi
- 2 svježa paradajza
- Začini: malo morske soli i mješavina mediteranskih začina
Sastojci za focaccia pecivo:
- 360g brašna
- 240ml mlake vode
- 9g suhog kvasca
- 3-4 velike kašike maslinovog ulja
- Prstohvat soli i začini po želji (ružmarin, origano)
Priprema:
U mlaku vodu dodati suhi kvasac i izmiješati. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
Potom uz dodatak brašna i maslinovog ulja umijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti folijom i ostaviti da miruje do 1 sat.
Tijesto prebaciti u uljem premazan pleh te razvući u karakterističan focaccia oblik. Začiniti sa ružmarinom i krupnom soli. Peći na 180 stepeni 30-35 minuta.
Nakon pečenja, focacciu kratko ostaviti da se ohladi te dio izrezati horizontalno u dva dijela. Donji dio peciva premazati pesto umakom te preko staviti izrezati paradajz i mozzarella sir. Na sir dodati izrezane ćureće grudi i preklopiti sa gornjom polovicom focaccia peciva.
***
Foto: Harry Cooper za Bonjour.ba