Brzo i ukusno: Pesto sendvič s mozzarellom i ćuretinom u homemade focacci - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Brzo i ukusno: Pesto sendvič s mozzarellom i ćuretinom u homemade focacci

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
21.11.2021.

Bez obzira je li riječ o doručku, užini ili pripremi jela za piknik, sendviči su itekako omiljeni odabir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volimo se igrati s namirnicama u njihovoj pripremi i spajati naizgled nespojive okuse i arome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan takav recept dodali smo u novu Bonjour.cookbook Fall 2021., koju još uvijek možete besplatno preuzeti klikom OVDJE, a voljet će ga i vaši ukućani!
Harry Cooper, omiljeni bh. gastro bloger spojio je pesto, mozzarellu i Neoplanta ćuretinu u ukusno jelo, a otkrio nam je i odličan recept za ukusnu focacciu čiji će miris odmah pozvati na kušanje!

Sastojci:

  • 2 peciva po želji (preporuka ciabatta ili focaccia)
  • 40g pesto umaka
  • 100g mozzarella sira
  • 80g Neoplanta Delikates ćureće grudi
  • 2 svježa paradajza
  • Začini: malo morske soli i mješavina mediteranskih začina   

Sastojci za focaccia pecivo:

  • 360g brašna
  • 240ml mlake vode
  • 9g suhog kvasca
  • 3-4 velike kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat soli i začini po želji (ružmarin, origano)

Priprema:

U mlaku vodu dodati suhi kvasac i izmiješati. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira.

Potom uz dodatak brašna i maslinovog ulja umijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti folijom i ostaviti da miruje do 1 sat.

Tijesto prebaciti u uljem premazan pleh te razvući u karakterističan focaccia oblik. Začiniti sa ružmarinom i krupnom soli. Peći na 180 stepeni 30-35 minuta.

Nakon pečenja, focacciu kratko ostaviti da se ohladi te dio izrezati horizontalno u dva dijela. Donji dio peciva premazati pesto umakom te preko staviti izrezati paradajz i mozzarella sir. Na sir dodati izrezane ćureće grudi i preklopiti sa gornjom polovicom focaccia peciva.

***
Foto: Harry Cooper za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci