TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 18.11.2021.
Bez obzira je li riječ o doručku, užini ili pripremi jela za piknik, sendviči su itekako omiljeni odabir.
Volimo se igrati s namirnicama u njihovoj pripremi i spajati naizgled nespojive okuse i arome.
Jedan takav recept dodali smo u novu Bonjour.cookbook Fall 2021., koju još uvijek možete besplatno preuzeti klikom OVDJE, a voljet će ga i vaši ukućani!
Harry Cooper, omiljeni bh. gastro bloger spojio je pesto, mozzarellu i Neoplanta ćuretinu u ukusno jelo, a otkrio nam je i odličan recept za ukusnu focacciu čiji će miris odmah pozvati na kušanje!
Sastojci:
Sastojci za focaccia pecivo:
Priprema:
U mlaku vodu dodati suhi kvasac i izmiješati. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
Potom uz dodatak brašna i maslinovog ulja umijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti folijom i ostaviti da miruje do 1 sat.
Tijesto prebaciti u uljem premazan pleh te razvući u karakterističan focaccia oblik. Začiniti sa ružmarinom i krupnom soli. Peći na 180 stepeni 30-35 minuta.
Nakon pečenja, focacciu kratko ostaviti da se ohladi te dio izrezati horizontalno u dva dijela. Donji dio peciva premazati pesto umakom te preko staviti izrezati paradajz i mozzarella sir. Na sir dodati izrezane ćureće grudi i preklopiti sa gornjom polovicom focaccia peciva.
***
Foto: Harry Cooper za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!