TEKST:
DATUM OBJAVE: 22.4.2021.
Sigurno su i vaše bilježnice s gourmet receptima pune brzih i jednostavnih jela koja se lako pripremaju, ali i brzo nestaju.
Upravo takvi recepti su idealni za iznenadne goste, brzi doručak ili užinu na poslu, a odlično su rješenje i za ponijeti kao dio menija za piknik ili snack za putovanje.
Muffini sa sirom osvojili su nas jednostavnim sastojcima koje zasigurno uvijek imamo u kuhinji, kao i načinom pripreme i brzinom pečenja. Sve su to sjajne predispozicije da i ovaj recept spremite sa strane jer će vam nakon prvog pravljenja (i kušanja) sigurno ponovno zatrebati.
Toliko su jednostavni da ih mogu praviti i početnici u kuhanju.
Foto: unsplash.com
Sastojci:
Foto: unsplash.com
Način pripreme:
Izmutite jaja i u zdjelu dodajte i pomiješate sve ostale sastojke navedenim redoslijedom. Sir razmrvite vilicom (neka ostanu grudice) i smjesu izlijte u kalup za muffine čije ste rupe prethodno namazati uljem.
Ukoliko želite, u smjesu možete dodati i na kockice narezane komadiće šunke, pršuta, kisele krastavce, svježe paprike ili bilo što drugo po vašoj želji.
Vrhove muffina pospite sjemenkama koje volite. Osim što će izgledati dekorativno, imati će bolji i zdraviji okus, a možete ih i popržiti na tavi. Ova količina sastojaka iz recepta dovoljna je za 12 komada. Muffine pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne porumene.
Već sada ih možete pripremiti za društvo koje vam doma dolazi doma na utakmicu ili ih pripremite za dječji party.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!