TEKST:

DATUM OBJAVE: 22.4.2021.

Sigurno su i vaše bilježnice s gourmet receptima pune brzih i jednostavnih jela koja se lako pripremaju, ali i brzo nestaju.

Upravo takvi recepti su idealni za iznenadne goste, brzi doručak ili užinu na poslu, a odlično su rješenje i za ponijeti kao dio menija za piknik ili snack za putovanje.

Muffini sa sirom osvojili su nas jednostavnim sastojcima koje zasigurno uvijek imamo u kuhinji, kao i načinom pripreme i brzinom pečenja. Sve su to sjajne predispozicije da i ovaj recept spremite sa strane jer će vam nakon prvog pravljenja (i kušanja) sigurno ponovno zatrebati.

Toliko su jednostavni da ih mogu praviti i početnici u kuhanju.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tata (@tataszymkagotuje)

Foto: unsplash.com 

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 jogurt u čaši
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 šalica oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ šalice ulja
  • 200 grama mekog sira
  • sjemenke (sezamove, suncokretove, bučine, lanene, mak)
  • sol

Foto: unsplash.com 

Način pripreme:

Izmutite jaja i u zdjelu dodajte i pomiješate sve ostale sastojke navedenim redoslijedom. Sir razmrvite vilicom (neka ostanu grudice) i smjesu izlijte u kalup za muffine čije ste rupe prethodno namazati uljem.

Ukoliko želite, u smjesu možete dodati i na kockice narezane komadiće šunke, pršuta, kisele krastavce, svježe paprike ili bilo što drugo po vašoj želji.

Vrhove muffina pospite sjemenkama koje volite. Osim što će izgledati dekorativno, imati će bolji i zdraviji okus, a možete ih i popržiti na tavi. Ova količina sastojaka iz recepta dovoljna je za 12 komada. Muffine pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne porumene.

Već sada ih možete pripremiti za društvo koje vam doma dolazi doma na utakmicu ili ih pripremite za dječji party.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!