TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 11.2.2021.
Klasik i talijanska delicija u gourmet svijetu koju volimo u svim prilikama i u svako doba godine je pizza.
Bilo da je pripremamo za druženje sa dragim osobama ili nam je #mljac zalogaj dok gledamo filmove, pizza je naš omiljeni odabir posebice zbog lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pravljanja.
Homemade varijanta pizza rolnica koje je objavila, zaljubljenica u ukusne slastice i pripremu specijaliteta, Belma na svom Instagram profilu @ h_belma_ sigurno će vas oduševiti jer uz nešto drugačiju pripremu, ova pizza će osvojiti svojim mirisom i hrskavim zalogajima. Dodatni plus je svakako činjenica da je gotova u nekoliko koraka, a recept otkrivamo u nastavku.
PIZZA PUŽIĆI by @h_belma_

Foto: @h_belma_
SASTOJCI:
Za tijesto:
Za pizzu:
PRIPREMA:
Dvije male kašike kvasca pomiješajte sa jednom kašikom šećera i brašna pa zalijte sa malo mlake vode i ostavite da nadođe. 300 g brašna posolite pa dodajte nadošli kvasac i malo maslinovog ulja. Promiješajte sve pa dodajte malo po malo mlakog mlijeka i zakuhajte fino tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pazite pritom da ne bude ni tvrdo zakuhano tijesto. Ostavite da nadolazi minimalno trideset minuta. Nakon toga razvaljajte tijesto u pravougaonik. Premažite paradajz sosom i pospiste origanom. Zatim poredajte sitno rendanu salamu i sir trapist (npr. gaudu,edamer...), a završite sa svježim peršunom. Urolajte dužom stranom tijesta, pa režite na manje komade. Redajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti desetak minuta dok se rerna zagrije. Obavezno ostaviti razmak između pužića jer će narasti tokom pečenja. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 °C otprilike 15-ak minuta. Izvadite pa pospite parmezanom i vratite još pet minuta. Pospite sa još svježeg peršuna, a ukoliko želite servirajte sa majonezom i kečapom. Buon appetito!

Foto: @h_belma_

Foto: @h_belma_

Foto: @h_belma_
Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @h_belma_, ali i na blogu cookingwithB gdje će svi ljubitelji #mljac recepata imati priliku probati nove ideje za obrok.
***
Naslovna fotografija: @h_belma_
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Stolnjak je detalj koji čini razliku. On unosi toplinu, povezuje sve elemente na stolu i pretvara običan obrok u mali ritual.
U JYSK ponudi ove sezone dominiraju prirodni tonovi: bež, siva, topla smeđa i zlatna – savršeni za stvaranje mirne, cozy atmosfere u trpezariji.
Materijali poput lana i pamuka daju rustikalni, ali elegantan dojam, dok su decentne teksture i meke ivice ono što svaku trpezu čini privlačnom.
Ako voliš klasičan izgled, odaberi jednostavan jednobojni stolnjak i naglasi ga keramičkim posuđem i staklenim čašama. Za nešto moderniji pristup, kombinuj stolnjake s podmetačima i ubrusima.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!
A najbolji dio? JYSK stolnjaci su funkcionalni i jednostavni za održavanje, što ih čini idealnim za svakodnevnu upotrebu.
Od porodičnih večera do prazničnih okupljanja, uz pravi stolnjak i nekoliko pažljivo odabranih detalja, svaki sto postaje mjesto susreta i uživanja.
U nastavku izdvajamo stolnjake iz JYSK-a koji će tvoju trpezariju pretvoriti u prostor pun topline i stila:









Foto: @designguro
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!