Pizza je vaše omiljeno jelo? Belma nam je otkrila jednostavan recept za nešto drugačiju varijantu koja će vas oduševiti!
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETKlasik i talijanska delicija u gourmet svijetu koju volimo u svim prilikama i u svako doba godine je pizza.
Bilo da je pripremamo za druženje sa dragim osobama ili nam je #mljac zalogaj dok gledamo filmove, pizza je naš omiljeni odabir posebice zbog lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pravljanja.
Homemade varijanta pizza rolnica koje je objavila, zaljubljenica u ukusne slastice i pripremu specijaliteta, Belma na svom Instagram profilu @ h_belma_ sigurno će vas oduševiti jer uz nešto drugačiju pripremu, ova pizza će osvojiti svojim mirisom i hrskavim zalogajima. Dodatni plus je svakako činjenica da je gotova u nekoliko koraka, a recept otkrivamo u nastavku.
PIZZA PUŽIĆI by @h_belma_
Foto: @h_belma_
SASTOJCI:
Za tijesto:
- 2 male kašike kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- Malo mlake vode
- 300 g brašna
- Malo soli
- Malo maslinovog ulja
- Malo mlakog mlijeka
Za pizzu:
- Paradajz sos
- Origano
- Salama
- Sir trapist (gauda, edamer...)
- Svježi peršun
- Parmezan
PRIPREMA:
Dvije male kašike kvasca pomiješajte sa jednom kašikom šećera i brašna pa zalijte sa malo mlake vode i ostavite da nadođe. 300 g brašna posolite pa dodajte nadošli kvasac i malo maslinovog ulja. Promiješajte sve pa dodajte malo po malo mlakog mlijeka i zakuhajte fino tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pazite pritom da ne bude ni tvrdo zakuhano tijesto. Ostavite da nadolazi minimalno trideset minuta. Nakon toga razvaljajte tijesto u pravougaonik. Premažite paradajz sosom i pospiste origanom. Zatim poredajte sitno rendanu salamu i sir trapist (npr. gaudu,edamer...), a završite sa svježim peršunom. Urolajte dužom stranom tijesta, pa režite na manje komade. Redajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti desetak minuta dok se rerna zagrije. Obavezno ostaviti razmak između pužića jer će narasti tokom pečenja. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 °C otprilike 15-ak minuta. Izvadite pa pospite parmezanom i vratite još pet minuta. Pospite sa još svježeg peršuna, a ukoliko želite servirajte sa majonezom i kečapom. Buon appetito!
Foto: @h_belma_
Foto: @h_belma_
Foto: @h_belma_
Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @h_belma_, ali i na blogu cookingwithB gdje će svi ljubitelji #mljac recepata imati priliku probati nove ideje za obrok.
***
Naslovna fotografija: @h_belma_
Tekst: Ilda Lihić-Isović