Pizza je vaše omiljeno jelo? Belma nam je otkrila jednostavan recept za nešto drugačiju varijantu koja će vas oduševiti!...

Pizza je vaše omiljeno jelo? Belma nam je otkrila jednostavan recept za nešto drugačiju varijantu koja će vas oduševiti!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
11.2.2021.

Klasik i talijanska delicija u gourmet svijetu koju volimo u svim prilikama i u svako doba godine je pizza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo da je pripremamo za druženje sa dragim osobama ili nam je #mljac zalogaj dok gledamo filmove, pizza je naš omiljeni odabir posebice zbog lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pravljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Homemade varijanta pizza rolnica koje je objavila, zaljubljenica u ukusne slastice i pripremu specijaliteta, Belma na svom Instagram profilu @ h_belma_ sigurno će vas oduševiti jer uz nešto drugačiju pripremu, ova pizza će osvojiti svojim mirisom i hrskavim zalogajima. Dodatni plus je svakako činjenica da je gotova u nekoliko koraka, a recept otkrivamo u nastavku.

PIZZA PUŽIĆI by @h_belma_

Foto: @h_belma_

SASTOJCI:

Za tijesto:

  • 2 male kašike kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • Malo mlake vode
  • 300 g brašna
  • Malo soli
  • Malo maslinovog ulja
  • Malo mlakog mlijeka

Za pizzu:

  • Paradajz sos
  • Origano
  • Salama
  • Sir trapist (gauda, edamer...)
  • Svježi peršun
  • Parmezan

PRIPREMA:

Dvije male kašike kvasca pomiješajte sa jednom kašikom šećera i brašna pa zalijte sa malo mlake vode i ostavite da nadođe. 300 g brašna posolite pa dodajte nadošli kvasac i malo maslinovog ulja. Promiješajte sve pa dodajte malo po malo mlakog mlijeka i zakuhajte fino tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pazite pritom da ne bude ni tvrdo zakuhano tijesto. Ostavite da nadolazi minimalno trideset minuta. Nakon toga razvaljajte tijesto u pravougaonik. Premažite paradajz sosom i pospiste origanom. Zatim poredajte sitno rendanu salamu i sir trapist (npr. gaudu,edamer...), a završite sa svježim peršunom. Urolajte dužom stranom tijesta, pa režite na manje komade. Redajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti desetak minuta dok se rerna zagrije.  Obavezno ostaviti razmak između pužića jer će narasti tokom pečenja. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 °C otprilike 15-ak minuta. Izvadite pa pospite parmezanom i vratite još pet minuta. Pospite sa još svježeg peršuna, a ukoliko želite servirajte sa majonezom i kečapom. Buon appetito!

Foto: @h_belma_

Foto: @h_belma_

Foto: @h_belma_

Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata možete pronaći na instagram profilu @h_belma_, ali i na blogu cookingwithB gdje će svi ljubitelji #mljac recepata imati priliku probati nove ideje za obrok.

***

Naslovna fotografija: @h_belma_
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno