TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 30.8.2023.
Tik Tok nam uvijek donosi mnoštvo ideja za koje pomislimo koliko su zapravo genijalne u svojoj jednostavnosti i poželimo ih rekreirati doma.
Brzi ritam života donio nam je manjak ideja, ali i vremena i nekada više jednostavno ne znamo što jesti na radnom mjestu. Tu nam pomaže strategija planiranja unaprijed jer, kada ujutro žurite na posao, dovoljno je da osmislite outfit, uzmete zdjelicu za ručak koja je već puna i možete krenuti.
5 radnih dana i 5 spremnih jela. Za ovo će kao inspiracija poslužiti nekoliko videa s jelima koja su spremna u trenu, a bit će jednako ukusna i nakon par dana u frižideru. Bilo da se radi o brzom sendviču koji sadrži sve potrebne nutritivne vrijednosti ili brzim jelima poput riže i paste koje ćete kombinirati na razne načine kroz pet dana, na Tik Toku ćete sigurno pronaći ideju kako to napraviti.
@stayfitmom_krista Replying to @Kimberly Frances ✨BRAND NEW Tuscan Chicken Bakes! Another great 5 day meal prep to add to your rotation! Find in both Myfitnesspal & Macros first app food databases for easy calorie and macro tracking. #mealprep #5daymealprep #highproteinmeals #macrofriendlyrecipes ♬ original sound - Krista Pool
@bellalovescheetos MEAL PREP WITH ME ? full recipe on my IG blossomwithbella ? these breakfast sandwiches are SO good these are a must try & the macros go crazyyyy #breakfast #breakfastideas #mealprep #mealprepideas #mealprepweightloss #protein #highprotein #food #recipe #meal #quick #easy #healthy #healthyrecipes ♬ Her Way (Sped Up) - PARTYNEXTDOOR
Svoje omiljene namirnice možete izmiješati u jednu šarenu salatu koja će uz par različitih prelijeva dobiti potpuno novu dimenziju i svaki dan će donijeti nove okuse.
@haribeavis Weeks are busy enough without having to think of every meal so whip 4 salads up that keep you full and nourish your body. Give yourself a little love! full recipe over on the gramalam #summersaladrecipe #mealprepideas #lunchideasforwork #summersaladideas #summersaladseason ♬ Let's cooking - すもち
Tekst ćemo završiti uz napomenu da je dobra priprema pola odrađenog posla pa vas ohrabrujemo da se okušate u pripremi ručka uz ovih par ideja, a sigurni smo da ćete tako s vremenom razviti i svoju kreativnost i osmisliti nove kulinarske trikove.
@fitwsis another meal prep video ? hopefully this gives you ideas for your upcoming work week! Happy Saturday?? #mealprep #mealprepideas #healthyrecipes #worklunch #worklunchideas #quickrecipes #fyp #fitwsis ♬ Calm Down X Love Nwantiti - DJ Drek
* * *
Naslovna fotografija: @eatandcookwiththesisters
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!