TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 5.1.2025.
Ah, čizme od brušene kože: savršen modni dodatak koji nas diže u oblake stila, ali s njima dolazi i onaj "uh, kako ovo sad očistiti?" trenutak. Ne brinite, ovo nije nemoguća misija! Uz nekoliko trikova, vaše čizme će izgledati kao da su upravo izašle iz kutije.
Prvo pravilo brušene kože? Smireno i polako. Ako su mokre, pustite ih da se osuše na zraku. Sunce? Ne, hvala. Fen? Još veće ne! Samo strpljenje je vaš saveznik broj jedan.
Foto: @mariannnan
Otprašimo stvar!
Zgrabite četkicu za brušenu kožu (ili mekanu četku) i dajte svojim čizmama malo ljubavi. Četkajte nježno, u jednom smjeru. Ovo je prava “spa” sesija za vaše cipele – uklanjate prašinu i pripremate teren za pravu magiju.
Mrlje, mrljice: sad vas nema!
Masne mrlje? Napadamo škrobom ili dječjim puderom. Pospite malo na mrlju, ostavite preko noći i gledajte kako magično nestaje uz nekoliko poteza četke.
Vodene mrlje? Ovo je kao igra – lagano navlažite čistu krpu vodom i prebrišite cijelu čizmu. Ravnomjerna boja = pobjeda!
Tvrde mrlje? Gumica za brušenu kožu radi čuda. Imate samo običnu bijelu gumicu? To prolazi, samo budite nježni.
Dubinsko čišćenje za one ozbiljnije izazove
Vrijeme je za specijalce! Koristite čistač za brušenu kožu, nanesite malo na spužvicu ili krpu i kružnim pokretima očistite čizme. Imajte na umu da je malo čistača dovoljno, pa nemojte pretjerivati.
Zadržimo formu: doslovno!
Znate li onaj osjećaj kad čizme izgledaju kao zgužvani papir nakon kiše? Da to izbjegnete, napunite ih papirom dok se suše.
Supermoć zaštite za dugoročni efekat
Ako još nemate zaštitni sprej za brušenu kožu, vrijeme je da ga nabavite. Prskajte s distance (kao da špricate parfem – ne preblizu!) i pustite čizme da se osuše. Voila, spremne za nove stilske avanture!
Redovno održavanje jer stil ne trpi prašinu
Sjećate se četkice s početka priče? Neka postane vaš najbolji prijatelj. Četkanjem uklanjate prašinu i dajete čizmama onu svježu vibru svaki put kad ih nosite.
Imajte na umu da brušena koža voli suho vrijeme, a vi ćete voljeti kako izgleda kada je čista i njegovana. Izbjegavajte blato, kišu i snijeg (ili barem planirajte spa dan za čizme nakon takvih avantura).
* * *
Naslovna fotografija: @maryloony
TEKST: Bonjour.ba/PR
Skoro tri decenije nakon prvog dizajna pakovanja i nekoliko različitih adaptacija kroz godine, Grand kafa stiže u potpuno novom, osvježenom ruhu!
Iako se vizuelni identitet promijenio, ono što ostaje isto su vrhunski kvalitet i nezamjenjivi miris i ukus koji su godinama sinonim za uživanje u šoljici omiljene kafe.
Sve ove karakteristike mogu se predstaviti kroz njen cjelokupan proces – od uzgoja do šoljice. Grand kafa oduvijek bira samo najbolja zrna sa plantaža Brazila, Ugande, Ruande, Perua, Indije i Vijetnama. Kvalitet počinje već na poljima, gdje se beru ručno kako bi se osigurala njihova besprijekorna punoća ukusa. Nakon toga, dolazi proces pečenja – ključni trenutak u nastanku savršenog ukusa jer se tada pod toplotom oslobađa čak 800 različitih aroma, koje oblikuju prepoznatljivi miris i pun ukus.
Da bi se ta savršena aroma sačuvala u kesici, posebna pažnja posvećena je pakovanju. Pored modernog izgleda i dizajna, Grand kafa postavlja i kvalitet ambalaže kao imperativ, jer troslojno pakovanje štiti od spoljašnjih uticaja koji su najveći „neprijatelji“ kafe – kiseonika, vlage i sunčevih zraka, čime se omogućava dugotrajnost svježine i mirisa.
Za konačan, pun ukus prave domaće kafe od najveće važnosti je proces mljevenja. Ono što posebno izdvaja Grand kafu Gold je mljevenje na tradicionalnim kamenim mlinovima, a dugogodišnje iskustvo pržioničara jedan je od ključnih faktora u ovom procesu. Ova metoda zaslužna je za gustu i kremastu kafu sa bogatim ukusom, a u okviru iste oslobađaju se i eterična ulja koja daju punoću ukusa i bogatu pjenu Grand Gold-u, čije slatkaste note čokolade i pečenog kestena u kombinaciji sa voćnim notama kajsije kreiraju savršenu ravnotežu ukusa.
I proces blendinga kafe predstavlja svojevrsnu umjetnost, jer one različitog porijekla nose različite аrome i drugačiju ravnotežu gorkih, slatkih i tjelesnih karakteristika zrna. Za stvaranje harmonične cjeline potrebna je komplementarnost visokog kvaliteta zrna i vještina majstora blendovanja, uz razumijevanje kako se svako od zrna idealno uklapa. Zato bogati portfolio Grand kafe čine jedinstveni ukusi poput Grand Arome koja donosi savršen balans srednje i jače uprženih zrna za pitak i senzualno aromatičan ukus, sa kombinacijom slatkastih nota pečenog lješnaka i muškatnog oraščića, uz osvježavajuću aromu jabuke.
Za one koji vole „jači doživljaj“ ispijanja kafe, Grand Strong, zahvaljujući specijalnoj mješavini jače prženih zrna i intrigantnoj kombinaciji ukusa u kojoj dominiraju arome pečenog oraha i meda, pruža intenzivan i autentičan užitak u svakoj šoljici. Grand DeLuxe oduševljava sve ljubitelje istančanog nepca svojim premium ukusom, sa autentičnim notama crvene ruže i kakaoa.
Ukoliko do sada niste isprobali sve kafe iz raznovrsne ponude brenda, možda je novo pakovanje, kao još jedan u nizu Grand noviteta, pravi povod da izaberete još nekog favorita koji će svaki vaš dan obojiti svježinom i toplinom.
Naslovna fotografija: pexels.com
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!