TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 1.12.2022.

Službeni ulazak u blagdansko razdoblje osjeti se u svijetu gourmeta prvotno po tome što su na našoj trpezi zavladali kolači koji neodoljivo podsjećaju na ovo najveselije doba u godini.


Ovo vrijeme koje najviše provodimo s našim dragim osobama često iskoristimo za druženje u kuhinji i kreiranju jedinstvenih slastica u kojima ćemo svi uživati. Stoga, nakon što je scenom zavladalo trend neodoljivih i slatkih borića od lisnatog tijesta, morali smo istražiti više o čemu je riječ.

Kako bismo se što prije zaputili u kuhinju i kreirali ovo simpatično i ukusno jelo kontaktirali smo Nikolinu Bedarica koja nam je za našu rubriku Gourmet podijelila recept takozvanih borića. Naime, kako nam je Nikolina otkrila potrebni su vam samo komad lisnatog tijesta, te štapići za ražnjiće. Nadjev je po želji, a onaj koji Nikolina preporučuje donosimo u nastavku.



 

Nadjev:

Mi obožavamo cimet stoga je kod nas :
30 g otopljenog maslaca
3 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta





Za nadjev od cimeta trebate otopiti maslac, dodati mu šećer i cimet i zajedno izmiješati pa premazati lisnato tijesto. Preklopiti,pa rezati tanke trakice, koje treba staviti u obliku drvca, te nabosti na štapić. Peći na 200°C 15-ak minuta da porumene. Posuti šećerom u prahu. Tako jednostavno da može svatko. Ostaje vam samo uživati u ovom slatkom iskušenju!


* * *
Foto: Nikolina Bedarica


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!