Bonjour.intervju: @martina_dearskin razbija mitove o njezi kože i daje savjete o ljetnoj rutini - Bonjour.ba - bh.lifest...

Bonjour.intervju: @martina_dearskin razbija mitove o njezi kože i daje savjete o ljetnoj rutini

Tekst:

Marija Perić

BEAUTY SAVJETI
11.5.2022.

Kad smo razmišljali s kim razgovarati o ljetnoj beauty rutini i razbijanju mitova pomislili smo da će Martina biti odličan odabir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovu damu na njenom Instagram profilu @martina_dearskin rado sluša i prati gotovo 60 000 ljudi, a sa svojim fanovima svakodnevno dijeli korisne savjete o skincare svijetu. Martina je kozmetičarka i skin care savjetnica koja je svoju zaljubljenost u kozmetiku pretvorila u blog, a kasnije i u razna savjetovanja te beauty škole kroz koje educira druge i razbija brojne predrasude. S obzirom da joj je podršku, ali i brigu o svojoj koži dalo veliki broj dama iz regije, kroz razgovor smo željeli saznati odgovore na pitanja koji će možda i vama poslužiti kao koristan vodič. Savjetovala nas je kako njegovati kožu nakon depilacije, otkrila bez kojih proizvoda ona ne ide nikamo, ali i koje mitove najčešće susreće tijekom svog rada. Njene iskrene i korisne odgovore otkrijte u nastavku.   

 

Kako ste započeli svoju karijeru u beauty i skincare svijetu i gdje danas pronalazite lekcije i znanja o njezi kože?
 

Moja karijera započela je 2011. godine kao jedini skincare bloger na našim prostorima. U to vrijeme nije bilo društvenih mreža, a beauty blogeri su svoje savjete i recenzije pisali na platformama bloga. Ja kao strastveni ljubitelj njege kože, manje makeupa, počela sam pisati o njezi. Kasnije, dolaskom društvenih mreža, više-manje smo se svi preselili na iste, a inspiraciju mi daju isključivo moji pratitelji i klijenti skincare školica. Svoje znanje nadopunjujem prateći trendove i istraživanja koja su u ovom svijetu doista brza.

 Vjerujemo da je ovo najčešće pitanje u vašem Directu… Kako ispravno započeti sa kreiranjem svoje beauty rutine za suhu, normalnu ili masnu kožu?
 

Istina, žene, a i muškarci uvijek imaju nedoumicu kako započeti s njegom kože. Pravilna njega kože započinje basic rutinom koja uključuje gel ili pjenu za čišćenje, SPF zaštitnog proizvoda, hidratantne kreme ili fluida za noćnu rutinu i obaveznog nježnog pilinga na tjednoj bazi. Nakon mjesec dana kada zaključimo da naša koža voli izabrane bazične proizvode, uvodimo maksimalno dva aktivna sastojka ovisno što želimo postići u kućnoj njezi, te okoloočnu kremu.

 

Foto: Pexels


Već smo jako dobro upoznati koliko je SPF tijekom ljeta važan, no što vi također smatrate bitnim za njegu kože tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci?
 

SPF je doista ultimatum lijepe i zdrave kože , ali dodala bih obavezno njegovu pravilnu upotrebu jer niti jedan SPF proizvod ne djeluje cijeli dan. Na proljeće i ljeto jedna od najčešćih greška jest ne prilagođavanje tekstura proizvoda. Niti jedna koža ne podnosi jednaku teksturu kreme ljeti i zimi.

 

Foto: Pexels


Depilacija i brijanje dlačica mogu učiniti kožu suhom i nadraženom. Što je vaš savjet za njegu kože poslije depilacije ili brijanja?
 

Osim upotrebe obnavljajućih losiona i krema za tijelo bez parfema, jako je važno paziti na bakterije nakon depilacije s obzirom da su folikule dlake otvorene nakon depilacije. Izbjegavajte sve vrste topline nakon depilacije poput sauna, vruće vode i sunčanja te vode iz bazena. Nosite široku, udobnu i pamučnu odjeću nekoliko dana nakon depilacije i obavezno napravite piling nakon 72 sata kako bi se spriječilo urastanje dlaka.

 

Foto: Pexels


Dolaskom ljeta brojne dame pitaju se kada i koliko koristiti aktivne sastojke kao što su retinoli i vitamin C. Što nas možete savjetovati kad je u pitanju korištenje ovakvih sastojaka ljeti?
 

Preplavljeni smo kontradiktornim savjetima i upozorenjima. C vitamin je antioksidans koji štiti kožu od štete nastale UV zračenjem stoga ga itekako ima smisla koristiti ljeti. Retinol, odnosno oblik vitamina A često je na udaru mitova kako se ne koristi ljeti. Ljeti se smanjuje koncentracija, a retinol koristi ovisno o načinu i podneblju života, ali zabluda jest da se ljeti aktivni sastojci izbacuju jer prema tome, žene u npr. Dubaiju ili Turskoj ne bi nikada ni koristile aktivne sastojke. Ona osoba koja ne zaboravlja svaki dan koristiti SPF zaštitu i ne izlaže kožu solarijima nema razloga za brigu.

 

Foto: Pexels


S kojim mitovima i zabludama svojih pratitelja ste se najčešće sreli tijekom svog rada i što je alternativa za te mitove?
 

Uh, ima toga puno . Svaki dan čujem za neki novi trend ili zabludu, ali osvrnuti ću se na najučestalije.

„Radi SPF kreme nećemo dobiti vitamin D.” - zabluda jer vitamin D dobijemo i izlaganjem blagom suncu 15 minuta dnevno i ne moramo tada izlagati lice.

„SPF je kancerogen. “ - zabluda jer SPF postoji u fizičkim ili mineralnim filterima.

„Uz spf 50 neću pocrniti.“ - hoćeš pocrniti ali nećeš izgorjeti.

„Retinol se ne koristi 2 godine prije trudnoće.“ - teška zabluda jer kozmetički retinol nikako nije štetan u periodu planiranja trudnoće.

„Retinol uzrokuje neplodnost.“ - totalna predrasuda i izmišljotina, a svjedoci su na stotine žena koje su zatrudnile nakon uvođenja retinola najnormalnije.

„Pore se ne mogu smanjiti “ - predrasuda, pore ne možemo ukloniti jer kroz njih naša koža diše i trebamo pore, ali možemo ih uspješno učiniti manje širokim.

 

Foto: Pexels


Koja 3 proizvoda se uvijek mogu naći u vašoj beauty torbici?
 

Samo tri? :D U redu, ako moram birati samo tri proizvoda u torbici to bi bio SPF fluid, WaterWipes maramice i retinol. Ovo su ujedno i jedini klinički dokazani sastojci u skincareu.

 

Koji beauty savjet biste dali 20-godišnjoj sebi?
 

„Martina, ne u solarij. Ne boji svoju lijepu medenu kosu jer će doći vrijeme kada ćeš se ionako stalno bojati radi sijedih. I najvažnije, šta te briga za tračeve prijateljica? Samo se nerviraš i probuditi ćeš se s 3 nove akne na čeljusti.“

 


Za kraj, znamo da sad živite u Švedskoj. Koji beauty savjet bismo i mi mogli ukrasti od Šveđanki?

Šveđanke su lijepe žene , do 30. godine imaju lice kao djevojčice , ali nakon tog perioda rapidno dobivaju bore i izgledaju često starije nego što jesu. Radi oštre klime imaju suhu kožu koja se jako izbora pa ako uzmemo činjenicu da, kada dočekaju sunce puno borave na njemu bez zaštite, rekla bih da one mogu puno ukrasti od žena iz naših zemalja. Ipak, ako se na išta možemo ugledati na Šveđanke to je briga za zube, oprostiti će si celulit, dlake, bore i lošu frizuru, ali pokvarene i žute zube nikada.

***
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno