Vikend gastro preporuka: Sočne i pikantne pureće ćufte u paradajz sosu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Vikend gastro preporuka: Sočne i pikantne pureće ćufte u paradajz sosu

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
19.11.2021.

Sočne ćufte u osvježavajućem paradajz sosu jedno su od onih jela za koje vežemo brojne uspomene i kojem se rado iznova vraćamo s dolaskom hladnijih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato u nastavku donosimo recept koji krije sve što vam treba za ukusan i poseban ručak s vašim najmilijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj recept dio je Bonjour.cookbook Fall 2021., digitalne kuharice koju možete besplatno preuzeti klikom OVDJE.
Recept je s mnogo pažnje kreirao omiljeni bh. food bloger, Harry Cooper koristeći namirnice brenda Vispak. Više detalja donosimo u nastavku.  

Sastojci:

  • 300g mljevenog purećeg mesa
  • 100g ajvara
  • 1 jaje
  • prstohvat mljevenog chillija
  • 3 kašike prezle
  • 1 mješavina začina Tajna za Ćufte Vispak
  • 1-2 čehna bijelog luka
  • 300g krumpira
  • 20g maslaca
  • 200ml pasiranog paradajza

Priprema:

Zagrijati rernu na 200 Celzijusa. Sve sastojke (meso, ajvar, jaje, chilli, prezle, mješavinu začina Tajna za Ćufte) izmiješati u dubokoj posudi i oblikovati kuglice, odnosno ćufte.
Ćufte poredati u pleh za pečenje te preliti s pasiranim paradajzom i po želji dodatno začiniti. Peći ih 25 minuta na 180 Celzijusa.
Oguliti i izrezati krumpir te skuhati u slanoj vodi. Skuhanom krumpiru dodati usitnjen bijeli luk i maslac te izgnječiti dok ne dobijete kremasti pire.

Po želji dodatno začiniti s malo soli i bibera. Servirati ćufte uz pire krumpir i preliti s paradajz sosom.

***
Foto: Harry Cooper za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci