Vikend gastro preporuka: Sočne i pikantne pureće ćufte u paradajz sosu
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETSočne ćufte u osvježavajućem paradajz sosu jedno su od onih jela za koje vežemo brojne uspomene i kojem se rado iznova vraćamo s dolaskom hladnijih dana.
Upravo zato u nastavku donosimo recept koji krije sve što vam treba za ukusan i poseban ručak s vašim najmilijima.
Ovaj recept dio je Bonjour.cookbook Fall 2021., digitalne kuharice koju možete besplatno preuzeti klikom OVDJE.
Recept je s mnogo pažnje kreirao omiljeni bh. food bloger, Harry Cooper koristeći namirnice brenda Vispak. Više detalja donosimo u nastavku.
Sastojci:
- 300g mljevenog purećeg mesa
- 100g ajvara
- 1 jaje
- prstohvat mljevenog chillija
- 3 kašike prezle
- 1 mješavina začina Tajna za Ćufte Vispak
- 1-2 čehna bijelog luka
- 300g krumpira
- 20g maslaca
- 200ml pasiranog paradajza
Priprema:
Zagrijati rernu na 200 Celzijusa. Sve sastojke (meso, ajvar, jaje, chilli, prezle, mješavinu začina Tajna za Ćufte) izmiješati u dubokoj posudi i oblikovati kuglice, odnosno ćufte.
Ćufte poredati u pleh za pečenje te preliti s pasiranim paradajzom i po želji dodatno začiniti. Peći ih 25 minuta na 180 Celzijusa.
Oguliti i izrezati krumpir te skuhati u slanoj vodi. Skuhanom krumpiru dodati usitnjen bijeli luk i maslac te izgnječiti dok ne dobijete kremasti pire.
Po želji dodatno začiniti s malo soli i bibera. Servirati ćufte uz pire krumpir i preliti s paradajz sosom.
***
Foto: Harry Cooper za Bonjour.ba