Sočni pileći ražnjići sa kremastim grčkim jogurt sosom su brza i ukusna ideja za (pro)ljetni ručak - Bonjour.ba - bh.lif...

Sočni pileći ražnjići sa kremastim grčkim jogurt sosom su brza i ukusna ideja za (pro)ljetni ručak

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
20.5.2021.

Uz sezonu boravka na otvorenom, mnogi od nas vežu delicije koje pripremamo na roštilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, omiljene arome, okuse i uspomene možemo reprizirati i u kuhinji, kreirajući jelo koje će razveseliti nepce, neće zahtijevati da dugo vremena stojite za štednjakom i ono najvažnije, prefino je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kreirajući Bonjour.cookbook željeli smo istaknuti pamtljiva jela u kojima ćete uživati doma i koji će razveseliti i grijati tijelo i um. Možete je već danas besplatno preuzeti na vaše pametne uređaje klikom OVDJE, a uz recept za ovo jelo, pronaći ćete i slane i slatke delicije koje će postati nezamjenjiv dio obiteljske trpeze.

Pri osmišljavanju ovog jela, bh food bloger Hajrudin Šišić na umu je imao upravo gourmet putovanje do Grčke i okuse koji teksturom i mirisom savršenom evociraju ljeto. Pri izradi koristio je artikle brenda Lactalis, a kompletan recept donosimo u nastavku.

***

Pileći ražnjići sa grčkim jogurt sosom

 

Sastojci:

  • 400g piletine
  • Prstohvat soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200g cherry paradajza
  • 1 manja tikvica

Umak:

  • 400g Dukatos grčki tip jogurta
  • 1-2 čehna bijelog luka
  • 300g President Salakis Traditional sir
  • 1 velika kašika sitno sjeckanog kopra
  • Sitno sjeckani origano, bosiljak i ružmarin
  • Prstohvat soli i bibera

Priprema:

Pileće filete isjeckati na kockice i začiniti. Također na kockice izrezati i tikvicu, dok cherry paradajz samo prepoloviti. Na metalne ili drvene štapiće poredati slojevito piletinu, tikvicu i paradajz. Po želji dodatno začiniti i pržiti na maslinovom ulju na srednje visokoj temperaturi. Umak pripremiti tako što u dubokoj posudi izmiješamo Dukatos grčki tip jogurta sa sitno sjeckanim začinima i President Salakis Traditional sirom. Umak preliti preko prženih ražnjića ili koristiti kao dip.

***
Foto: Harry Cooper
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak

Povezani članci

Najpopularniji članci