Recept za najmekanije i najukusnije cimet rolnice sa orasima - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za najmekanije i najukusnije cimet rolnice sa orasima

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
22.12.2021.

Cimet rolnice popularno su slatko pecivo porijeklom iz Švedske u kojem posebice uživamo u ovom periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pripremaju se od mekanog dizanog tijesta koje je premazano maslacem i cimetom, a uz čaj postaju sve što nam treba za hygge atmosferu u udobnosti doma.
Ovo tradicionalno i voljeno pecivo idealno je za pripremu u blagdanskom periodu, ne zahtjeva previše sastojaka, a kao rezultat dobijete raskošno pecivo kojem je teško odoljeti.

Uz ovaj recept koji donosimo u nastavku, u Bonjour.cookbook Holiday edition pronaći ćete ideje za još brojna ukusna blagdanska jela i slastice, a možete ju besplatno preuzeti OVDJE.
Bh. food bloger Harry Cooper otkrio nam je detaljne upute za pripremu mirisnih cimet rolica u kojima ćemo uživati uz Franck čaj od jabuke i cimeta koji nas uvodi u magično blagdansko raspoloženje.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 9 g kvasca
  • 70 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 5 jaja
  • 1 velika kašika cimeta
  • 100 g oraha

Priprema:

U mlako mlijeko stavite kvasac i 3 velike kašike šećera. Izmiješajte i ostavite da se kvasac aktivira 10-15 minuta. U duboku posudu stavite polovinu brašna, 4 jajeta i mlijeko s kvascem, mijesiti dok ne dobijete glatku smjesu koja je malo gušća od smjese za palačinke. Smjesu ostavite 30 minuta na toplom mjestu.
Nakon 30 minuta bi trebali primijetiti mjehuriće zbog kvasca, potom stavljate ostatak brašna. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Zatim dodajte komadić po komadić maslaca i mijesite tijesto dok ne umijesite cijeli maslac. Tijesto prekriti u posudi i ostaviti da miruje sat vremena na toplom mjestu. Nakon sat vremena prebaciti tijesto u frižider i ostaviti do 1 sat. Tijesto izvaditi na podlogu na koju ste prethodno stavili malo brašna.
Razvaljati tijesto oklagijom, bez velikog pritiska, na debljinu od otprilike 1-2 cm. Istopiti mali komadić maslaca i izmiješati sa šećerom i cimetom. Premazati cijelu površinu tijesta i posuti mljevenim orasima. Tijesto urolati u štrudlu i rezati na otprilike debljinu od 4-5 cm. Premazati umućenim jajetom i ostaviti da miruje 30 minuta. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 30 minuta. Nakon pečenja izvaditi iz rerne i ostaviti kratko da se ohlade. Kako biste dodatno uljepšali atmosferu i mirisima probudili tople emocije, u međuvremenu pripremiti Franck čaj od jabuke i cimeta jer će upravo on upotpuniti okus rolnica te svojim okusom i aromom uvesti vas u magično blagdansko raspoloženje. 

Povezani članci

Najpopularniji članci