Bonjour.business club: Mersiha Mima Mehić, generalna direktorica Kolektiv s više od 20 godina iskustva - Bonjour.ba - bh...

Bonjour.business club: Mersiha Mima Mehić, generalna direktorica Kolektiv s više od 20 godina iskustva

Tekst:

Bonjour.ba

BONJOUR.CLUB
10.10.2022.

Kad je u pitanju Bonjour.business club, uvijek smo u potrazi za sugovornicama koje će nam kroz svoj rad i iskustva pružiti dašak inspiracije, dodatnu motivaciju, ali i iskrene savjete iz prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nova gošća naše rubrike, Mersiha Mima Mehić, žena je u čijim ćete karijernim koracima možda i vi pronaći potrebne odgovore te inspiraciju.
Ona je poduzetnica, generalna direktorica s više od 20 godina iskustva u razvoju, marketingu, kao i u području vođenja ljudskih resursa, a sa svojim timom kreirala je i inovativna marketinška rješenja. 
U razgovoru sa Mersihom saznali smo koje poslovne savjete želi podijeliti mladim damama bez obzira kojim se poslom bave. Otkrila nam je i kako ostaje motivirana, što je za nju definicija uspjeha i koji su je karijerni koraci doveli do njene današnje pozicije.
 

Mersiha Mima Mehić

 

S Mersihom smo razgovarali i o tome što ju veseli na njenom poslu te kako puni baterije, a naravno, spomenuli smo i njezin nadolazeći govor na TEDxSarajevoWomen konferenciji koja će se održati 5.11. u Sarajevu. Ovo je prvo izdanje konferencije TEDxSarajevoWomen koja će okupiti brojne dame i muškarce i biti mjesto na kojemu će se širiti nove ideje za budućnost žena. Biti će ovo jedinstvena prilika da globalni event zaživi u Sarajevu i bude izvor motivacije, novih iskustava, ali i novih poznanstava. 
Više o Mersihi, pripremama za TEDxSarajevoWomen i njenim poslovnim trikovima te iskustvima otkrijte u nastavku.
 

Mersiha, koji su jutarnji rituali koji vam pripomažu da ostanete fokusirani i motivirani kroz dan?
 

Listu obaveza i kalendar pogledam dan ranije kako bi adekvatno isplanirala svoj dan unaprijed i jutro počela bez stresa. Jutro započinjem sa dvije čaše vode i uz jutarnju kafu pišem listu svih stvari na kojima sam zahvalna u životu. :) Uz jutarnju šetnju do kancelarije slušam muziku i potom sa najbližim saradnicima uz kafu planiramo dnevne aktivnosti. 

 

Što se uvijek nalazi na vašem radnom stolu?
 

Na stolu uvijek imam cvijeće, crnu čokoladu ili bademe, i svakako rokovnik i laptop. :)

 Koji su karijerni koraci koji su vas doveli do današnje pozicije?
 

Po prirodi sam znatiželjna i moja karijera nije bila pomno planirana jer sam uvijek bila zainteresirana za različite stvari i otvorena da probam nešto novo. Profesionalnu karijeru sam započela u porodičnoj kompaniji mojih roditelja koji su me naučili osnovnim vrijednostima u odnosu prema poslu i ljudima. Nakon toga sam stekla iskustva u različitim organizacijama i industrijama. Vjerujem da je ključno biti otvoren novim iskustvima i dozvoliti sebi da po cijenu neuspjeha izađete van zone komfora.

 

Koje su sve aktivnosti dio posla agencije MojPosao.ba?
 

Kompanija Kolektiv u okviru koje posluje agencija za posredovanje u zapošljavanju pruža različite vrste usluga u domenu zapošljavanja. Kolektiv je prepoznatljiv po portalu za zapošljavanje MojPosao.ba, ali pored portala u okviru kompanije posluje i agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Agencija pruža usluge regrutacije, selekcije, headhuntinga, psihološkog testiranja i druge savjetodavne usluge iz oblasti ljudskih resursa. Pored toga implementiramo različite razvojne projekte sa fokusom na razvoj i unapređenje tržišta rada. Posebno sam ponosna na projekat „Najpožejniji poslodavac“ koji promoviše pozitivne prakse u upravljanju ljudskim resursima u BiH.

 Koje vještine mogu pripomoći svakoj ženi bez obzira na posao kojim se bavi?
 

Mislim da je suština da svako od nas prepozna svoje snage i prirodne talente i da radi na njihovom jačanju. Odabir posla je vrlo često uvjetovan velikim brojem faktora na koje nemamo uvijek istu mogućnost uticaja, tako da fokus treba staviti na stvari koje mi možemo mijenjati.Što vas motivira da se iz dana u dan pokušate podići stepenicu više i napredujete dalje u karijeri?
 

Karijeru ne vidim nužno kao penjanje nekim zamišljenim stepenicama i iskreno vjerujem da bez obzira gdje se pozicija nalazi hijerarhijski da je ključno da sa svojim aktivnostima činimo nečiji život lakšim i ljepšim. Moja primarna motivacija je da za moj tim osiguram podržavajuće okruženje u kojem će postati najbolja verzija sebe, a da sebi pružim mogućnost da učim u tom procesu.

 A kako punite baterije? Što vam pripomaže da se isključite i rezervirate vrijeme za sebe i svoje najmilije­?
 

U kalendaru posebnom bojom rezervišem vrijeme za sebe i moje najmilije. :) Tako osiguravam da bez obzira na količinu obaveza koje imam svakako imam vrijeme koje je isključivo rezervisano za stvari koje su mi bitne. Vrlo često istražujem nove hobije, a posebna radost su mi putovanja jer sa sobom donose uvijek nova iskustva.

 

Što vas posebice veseli u vašem poslu?
 

Imam tu sreću da radim u industriji gdje smo u prilici svakodnevno pomoći ljudima da dođu do posla i promjene živote. Susreti sa ljudima kojima smo pomogli su mi velika satisfakcija i motivacija. Takođe imam sreću da radim sa ljudima sa kojima dijelim životnu filozofiju i vrijednosti i zahvaljujući tome svaki problem doživljavam kao prolazni izazov.

 Sudeći po vašem iskustvu – je li vam bilo lakše ili teže s obzirom na to da ste žena? Koliko su druge žene imale važnu ulogu u vašem uspjehu?
 

Činjenica da sam žena je nekada bila olakšavajuća, a nekada otežavajuća, ali put koji sam prošla je jedini koji poznajem i ne bih ga mijenjala ni u jednom segmentu. Moji životni prioriteti i način na koji razmišljam i radim su se svakako promijenili nakon što sam dobila djecu. Moja mama mi je uzor jer sam na njenom primjeru vidjela kako je moguće balansirati karijeru i porodične obaveze, a da pritom ne zapostavim sebe i svoje strasti i interesovanja.  

 

Što je za vas definicija uspjeha?
 

Za mene je definicija uspjeha duševni mir. :) Vrlo mi je bitno da svaki dan završim sa osjećajem da sam uradila sve što je bilo u mojoj moći da sebi i ljudima oko sebe dam najbolje u datom trenutku.

 

 Jedna ste od govornica na TEDxSarajevoWomen i ne sumnjamo da nas čeka sjajno druženje. Kako teku pripreme i što nas očekuje na konferenciji u Sarajevu?
 

Jako se radujem novom iskustvu!

Živimo u vremenu nevjerovatnih promjena u svim životnim segmentima i jednim dijelom ću govoriti i o tome. Duboko vjerujem da vrijeme pred nama donosi veći broj izbora i promjena nabolje, kako za žene tako i za muškarce. :)

***
Foto: Mersiha Mehić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno