BONJOUR.blagdani: Zavirili smo u dom bh. food fotografkinje Ines Selimović i njezin bajkovito ukrašen blagdanski stol -...

BONJOUR.blagdani: Zavirili smo u dom bh. food fotografkinje Ines Selimović i njezin bajkovito ukrašen blagdanski stol

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
8.12.2020.

Svaka sezona nosi određene čari, a ovoj koja je sinonim za blagdane, uistinu je teško odoljeti, neovisno o tome koliko godina imate, kakav stil njegujete ili kakve slastice preferirate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao savršen završetak kalendarske godine i momenata koji su ju ispunili, dolazi period koji slavi zajedništvo, obitelj i male znake pažnje koje poklanjamo jedni drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao neizostavan dio svakog blagdanskog druženja javlja se upravo hrana, jer što više povezuje od ukusnih domaćih recepata? Stol je mjesto okupljanja, smijeha, toplih razgovora i ukusnih zalogaja.

Vijenac EMBLA, grančice ELDARIT

U ovom periodu godine, kada si virtualno šaljemo preporuke recepata i inspiracija za dekoraciju blagdanskog stola, kako bi dobio onu svečanu notu, inspiraciju za uređenje pronašli smo u interijerima bh. food blogerica.
Odlučili smo zaviriti u dom Ines Selimović, koji mnogi znaju po Instagram profilu @phrana te vam pokazati kako uz nekoliko ključnih ukrasa i dekoracija koje možemo naći u JYSK trgovinama u BiH kreirati toplu atmosferu uz pristupačan budžet. Najbolje od svega jeste što će pojedine dekoracije pronaći svoje mjesto u našem domu kroz cijelu godinu poput svijećnjaka, fenjera, ali i cozy mirisnih svijeća.

Vijenac FENJAStolnjak AGERMYNTENadstolnjak GIRLANDER

Kada smo Ines pitali što joj je bila inspiracija u kreiranju uređenja koje će savršeno oslikati esenciju blagdanskih druženja, otkrila nam je:

Minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost su prve asocijacije na JYSK kao brend i općenito skandinavsku estetiku. Volim njihove linije i izbor boja, nekako prirodno leže mom osjećaju za estetiku i težnji ka neutralnim tonovima i jednostavnosti u izboru predmeta za dom i dekoraciju. Otud me je ova saradnja mnogo obradovala, ali je pred mene postavila i neke izazove. Skandinavska estetika, u svojoj osnovi, podrazumijeva hladnije tonove, dok je sama tema topla i bogata.

Ukrasni papir MAGNESIT, poklon kutija BOLTORN

Blagdanska postavka stola ima svoje zakonitosti i pravila koja sam istodobno pokušala i prekršiti, u ime skandinavske estetike i jednostavnosti, ali i ispoštovati u nekom generalnom dojmu tople, domaćinske atmosfere tipične za naše balkansko područje i atmosfere blagdana koji su pred nama. Naizgled kontradiktorno, pažljivo sam birala pravac u kojem želim ići - a mogućnosti su bile razne! Od srebrene do zlatne, crvene i zelene ili pak neutralnih tonova, vještačkih ili prirodnih elemenata, različitih paterna, oblika, veličina... JYSK-ova ponuda stvarno je bogata i može zadovoljiti svačije preferencije - a ja sam po prirodi malo neodlučna, naročito kada se nađem u takvom mjestu koje zadovoljava razne (često i kontradiktone) osobnosti mene. Na kraju sam se odlučila za jednostavnu postavku, sa težnjom ka neutralnim bojama (bijela, siva, plava) kao osnovom na kojoj sama gozba (u ovom slučaju razne vrste božićnih slastica) dolaze do izražaja.

Zdjela JO, tanjir TONE, salvete AKVAMARIN

Crveni nadstoljnjak u kombinaciji sa tradicionalnim crvenim bobicama i par zelenih grančica bora i ružmarina zaokružili su blagdansku atmosferu na jedan umjeren i estetski efektan način. U duhu ove čudne godine koja ide ka svom kraju, nastojala sam gozbu učiniti istodobno i skromnom i efektnom. Imajući u vidu da je ova godina imala (i ima) razne negativne posljedice na blagostanje svakog od nas, htjela sam pokazati i to da je "manje više" i da je zapravo najvažnije to kakvi ćemo i sa kime dočekati blagdane.

Ukrasna jelkica PYROP, svijeća GUNVALD, zvijezda ASLAUG, svijećnjak THORSTEN, svijećnjak INGIMAR, svijeća ALMANDIN

Ono što svi možemo i trebamo priuštiti sebi u ovim sivim danima su toplota svijeće i lampice koje možete, kao ja, okačiti na najdraže drvce - u mom slučaju to je benjamin, moj dugogodišnji prijatelj i saputnik. Kako sama nisam ljubitelj jakog svjetla i klasičnih sijalica, ovaj dio godine mi je najdraži! Volim tu toplotu doma koju mogu lako izgraditi unutar četiri zida, zajedno sa nekim nježnim jazz tonovima, najdražim džemperom i toplim napitkom - a koja tako lijepo kontrastira hladnoći i sivilu vani - ove godine možda još i više.

Svijeća ALMANDIN, fenjer AUDHUMLE

Sa svim što se dešava u svijetu, jedina sigurnost (ako sigurnost uopšte postoji) je ona unutar vlastitog sebe i doma kojeg možemo graditi u skladu sa vlastitim zakonima, pretvoriti u malo utočište u hladnim danima koji dolaze. Unesimo malo toplote i svjetlosti u svoje i tuđe domove. "Enjoy the little things" - a i kako bi drugačije!“

Svijeća KENNETH

Kada je u pitanju sama dekoracija slastica, potrebno je tek pokoja grančica začina ili zimzelenog drveća iz bakinog vrta, kako bi klasični recepti dobili magičnu notu i vaš desert transformirali u jela kakva viđamo u omiljenim slastičarnama. Mamin kuglof tako upotpunite ružmarinom i sušenim voćem, a ukusan blagdanski puding zamrznutim šumskim voćem. Ne zaboravite i na grančice božikovine koje nedvojbeno preslikavaju duh blagdana.

Ines nam je otkrila i recepte za ove neodoljive slastice i blagdanski klasik - kuhano vino, koji će oduševiti sve ukućane. 

SOČNI VEGANSKI KOLAČ OD LIMUNA I RUŽMARINA

Sastojci:

1 i 3/4 šolje speltinog brašna
1 šolja smeđeg šečera
1 kašikica sode bikarbone
prstohvat soli
1 šolja biljnog mlijeka
1/3 šolje kokosovog ulja
1 kašika sirćeta
2 kašike limunove korice
1 kašika svježeg ružmarina

Priprema: 

Uključite pećnicu na 180°C. Odabrani kalup (ja sam koristila silikonski u obliku pahulje) premažite uljem i ostavite sa strane.
Zasebno pomiješajte suhe i mokre sastojke, potom dodajte mokre u suhe, zamijesite, ulijte u kalup i stavite na pečenje 30 minuta.
Prije rezanja ostavite kolač da se ohladi. Ukrasite po želji. Servirajte uz topao čaj ili kuhano vino.

PUDING OD KOKOSA (zdravija verzija)

Sastojci:

3 kašike kukuruznog škroba
2 i po šolje kokosovog (ili nekog drugog biljnog) mlijeka
2/3 šolje šečera
2 kašike kokosovog ulja

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte 1/2 šolje mlijeka i kukuruznog škroba i ostavite za strane. 
Na srednjoj vatri zagrijte ostatak mlijeka sa šečerom. Kada smjesa počinje da vrije, dodajte ostatak i miješajte idućih 5 minuta.
Vatru smanjite i kuhajte dodatno 5 minuta, miješajući povremeno. Vidjet ćete kako smjesa počinje da se zgušnjava.
Dodajte kokosovo ulje i sklonijte sa vatre.
Odabrane zdjelice saperite i ulijte smjesu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite par sati na hlađenje.
Servirajte solo ili sa dodacima po želji. 

RECEPT ZA KUHANO VINO

Sastojci:

1 litar crnog vina
150 - 200 ml vode 
3 štapića kore cimeta
3 komada anisa  
7 klinčića
5 kašika smeđeg šećera
1 narandža

Priprema:

Narandžu potopite u rastopinu vode i sode bikarbone (1 kašikica na pola litra) i ostavite 10 minuta. Ovim postupkom uklanja se veliki postotak pesticida koji leže u kori. Potom dobro operite i narežite na kolutiće ili ploškice. U svaki od njih stavite po 1 ili 2 klinčića. U vodi rastopite šećer, dodajte cimet, anis i narandžu te kuhajte dok otprilike pola vode ne ispari. Potom ulijte vino i na laganoj vatri zagrijte do vrenja. Ne želimo da nam smjesa proključa i alkohol ispari. :) Et voila - kuhano vino poslužite u toplim šalicama i po želji ukrasite začinima koje ste koristili u pripremi.

Čaša CLAES

I naposljetku, ne zaboravite uživati. Čak i ako kuglof ne bude baš onakvog okusa kako ste zamislili ili čaša kuhanog vina ostavi traga na stolnjaku. Fotografirajte zajedničke trenutke i s osmijehom uživajte u baš svakoj sekundi trenutaka koji će postati najslađa uspomena.

Povezani članci

Najpopularniji članci