Ne spavate dobro? U razgovoru sa stručnjacima otkrivamo gdje u BiH kupiti idealan madrac i jastuk! - Bonjour.ba - bh.lif...

Ne spavate dobro? U razgovoru sa stručnjacima otkrivamo gdje u BiH kupiti idealan madrac i jastuk!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

ZDRAVLJE I NJEGA
18.3.2022.

Kvaliteta sna uvelike utječe na motivaciju za obavljanje naših svakodnevnih obveza, raspoloženje, apetit, ali i smanjuje stres. Zato i nije veliko iznenađenje da želimo što više vremena investirati u pronalazak idealnog madraca i jastuka za odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u potrazi za idealnim artikalima, nerijetko nam se, uslijed velikog izbora, javljaju nedoumice koji madrac ili jastuk izabrati. To smo se uvjerili i kroz Bonjour x JYSK anketu u kojoj ste nam upravo vi, Bonjour čitatelji, otkrili šta je vama najbitnije za dobar san, ali i podijelili svoje nedoumice. 
 

Bonjour.ba x JYSK anketa

Kroz anketu ste nam otkrili kako 50% vas spava 8 preporučenih sati (Bravo vi!), a naredna većina (tj. 33,3% vas) spava 6 sati ili manje. Kao odgovor na pitanje 'Šta je po vama ključno za kvalitetan san', najčešći je odabir je bio kombinacija koju čini udoban madrac, kvalitetan jastuk, uređenje spavaće sobe, temperatura sobe i prozračnost sobe.
Upravo su nam ovi rezultati ankete pomogli da kreiramo poseban vodič za vas zajedno s JYSKom koji će vam dati savjete za kvalitetniji san. 

 8 savjeta uz koje ćete kreirati savršenu noćnu rutinu

Prije nego što vas uvedemo u savjete o izboru madraca i jastuka, postoje određene pojedinosti koje možete usavršiti za kreiranje savršene noćne rutine. Uz ove malene rituale prije ćete utonuti u san, buditi ćete se naspavani i odmorni i imati ćete određenu rutinu koja će vam unijeti sklad u svakodnevni raspored. Više otkrijte kroz vizual u nastavku. 

 JYSK vodič za spavanje koji daje odgovore na vaše nedoumice


Kako bismo odagnali sve nedoumice koje imate u vezi kvalitetnog sna, odlučili smo saznati kako stvoriti bolji ritam spavanja i bolju higijenu spavanja. Odgovor smo dobili ravno od stručnjaka, tačnije od JYSK tima koji nam je kroz svoj vodič za spavanje otkrio korisne i lako primjenjive savjete koji će poboljšati vaše spavanje.

Kroz svoje blog postove otkrivaju kako voditi dnevnik spavanja, kako spriječiti bol u vratu od spavanja, kao i brojne druge savjete i praktične odgovore na pitanja. Sada, za Bonjour.ba JYSK otkriva kakav madrac birati s obzirom na poziciju u kojoj redovno spavate i je li potrebno da imate nadmadrac. Također, dali su nam odgovor na pitanja koji jastuk birati i kako ga održavati. Više otkrijte u nastavku.
 

***

Da li izabrati tvrđi ili malo mekši madrac?

To je potpuno individualna stvar.

Da biste saznali da li vam trenutačni madrac osigurava odgovarajuću količinu potpore, razmislite: imate li veću bol u leđima ujutro kad se ustajete u odnosu na bol kad navečer idete u krevet? Ako je odgovor da, onda vam trenutačni madrac ne odgovara odnosno ili je pretvrd ili premekan za vas.

 Još je jedan način da provjerite je li madrac dovoljno tvrd za vas: lezite na madrac na leđa. Zamolite drugu osobu da gurne ruku ispod donjeg dijela vaših leđa, tj. križa. Ako je lako stavi, krevet je previše tvrd. S druge strane, ako mora na silu gurnuti ruku pod vaša leđa, krevet je previše mekan. Madrac je dobar ako je pritisak koji ruka osjeća od madraca i od vaših križa jednak.

Težina i građa tijela isto tako određuju koliko tvrd mora biti madrac. Opće je pravilo, da što ste teži, trebate čvršći madrac. Ako ste krupnije građe, dobro je odabrati madrac podijeljen na nekoliko zona udobnosti. Tako će vam ramena i kukovi ispravno utonuti u madrac.


Da li na svaki madrac treba i nadmadrac?

Najvažnija svrha nadmadraca je poboljšati razinu vaše udobnosti pri spavanju tako da zavisi o tome kakav madrac imate da li vam je on potreban ili ne.

 Prednosti ukoliko ste se odlučili za nadmadrac su sljedeće:

 • pruža dodatnu udobnost,
 • ublažava osjećaj pretvrdog ili premekanog madraca,
 • štiti madrac od vlage i trošenja,
 • zadržava oblik i strukturu madraca.
   

Kako znati hoće li se madrac brzo udubiti?

Moguće je da će se madrac udubiti ukoliko ste odabrali neodgovarajuću razinu čvrstoće madraca u odnosu na konstituciju odnosno težinu vašeg tijela.

Dodatno je jako bitno ispravno održavanje madraca tako da ga je potrebno rotirati i mijenjati strane prilikom svakog mijenjanja posteljine.

 Provjetravanje madraca i nadmadraca također je vrlo korisno, stoga učinite to kad god je moguće. To ne treba biti na mjesečnoj bazi, ali probajte biti redovni s provjetravanjem. Kućne grinje vole vlažnu okolinu, stoga im ne dajte priliku da se udome, već vašem madracu i nadmadracu osigurajte dovoljno svježeg zraka.
 

Koji madrac je najpogodniji za kičmu?

Madrac koji najbolje odgovara vašim potrebama stvar je individualnog izbora. Često ljudi ne ulože dovoljno vremena i energije u odabir pravog madraca.

Ako spavate na lošem ležaju, to može samo pogoršati vaše probleme sa leđima. Stoga vam je potreban madrac koji podržava i ublažava pritisak u tijelu. 

Kako odabrati pravi madrac ako imate bolove u leđima:

 • Isprobajte više vrsta madraca - kvalitetno se posvetite ovom zadatku!
 • Kičma treba biti u pravilnom položaju
 • Odaberite madrac sa podrškom, prave tvrdoće
 • U krevetu trebate imati dovoljno prostora za neometan san
 • Budite svjesni da svaki madrac ima svoj rok trajanja
   

Isprobajte više vrsta madraca - kvalitetno se posvetite ovom zadatku!

Pri odabiru madraca važno je pažljivo donijeti odluku. Nije dovoljno ležati na madracu samo 5 minuta. Zauzmite svoj omiljeni položaj za spavanje i razmislite: da li vam je udobno? Pokušajte sa različitim vrstama madraca. Tek onda možete izabrati pravi madrac koji 100% odgovara vašim potrebama.

 Ako ste par koji dijeli bračni krevet, dobro je da zajedno isprobate madrace. Treba li vam jedan veliki madrac ili dva različita? Sa dva madraca lakše ćete ugoditi vašim individualnim potrebama.

Možda će vam biti potrebno i nekoliko dana prije nego što se vaše tijelo navikne na novi madrac. Iskoristite pravo testiranja u pojedinim prodavnicama. U JYSKu je to moguće za GOLD madrace na čak 100 dana! Ponesite svoj madrac kući i spavajte na njemu nekoliko noći zaredom. Ako madrac ne zadovoljava vaša očekivanja, možete ga vratiti u prodavnicu i zamijeniti za neki drugi model.

Da li je bolje kupiti tvrd ili mekan jastuk, hoće li imati bolove u vratu, ramenima ili leđima?

Spavanje s pogrešnim jastukom može uzrokovati glavobolju i pogoršanje bolova u vratu.

Kod odabira jastuka važno je krenuti od položaja u kojem spavamo i jako je važno biti svjestan da je to individualna stvar što znači da ako je neki jastuk dobar prijatelju ili članu porodice ne mora nužno odgovarati i nama.

Kako odabrati jastuk za bolove u vratu?

 • Položaj u kojem spavamo određuje vrstu jastuka koja nam je potrebna
 • Nemojte spavati s više jastuka istodobno
 • Jastuk nam treba pružati dodatnu i pravilnu podršku vratu

Ako je omiljeni položaj spavanja na boku, trebate odabrati visok jastuk. On treba poduprijeti vaš vrat na način da su vratni kralješci vodoravno s podlogom.

 Idealan jastuk ako spavate na boku jeste:

 • visok jastuk koji pruža oslonac vašoj glavi
 • tvrd jastuk jer punjenje mora ostati na mjestu da vam glava ne pada,
 • pun jastuk da „popuni“ prostor između vaše glave i madraca

Kod situacije spavanja na leđima  jastuk treba biti dovoljno visok da podrži prirodnu krivulju gornjeg dijela kralježnice. Spavanje na leđima je najbolji položaj za spavanje gledano anatomski, jer stavlja glavu, vrat i kralježnicu u neutralan položaj. Odabirom anatomskog jastuka se mogu izbjeći bolovi u vratu i leđima u tom položaju.

 Spavanje na stomaku je pozicija koja se ne preporučuje. Vrat i kralježnica se jako naprežu a ako ipak promjena položaja nije moguća tada preporučamo što niži jastuk.

 Od čega je punjenje specijalnih jastuka i da li je anatomski prilagođen za spavanje?

Specijalno punjenje može se sastojati od memorijske pjene ili lateksa. Ova vrsta punjenja pruža maksimalnu podršku, jer se punjenje sastoji od kompaktnijih materijala.

Jastuci od memorijske pjene precizno se prilagođavaju obliku vaše glave i vrata. S jastukom od memorijske pjene spavate ergonomski ispravno tijekom noći jer se pjena prilagođava vašem tijelu i položaju u kojem spavate. Jastuk vas podržava od vrata sve do ramena, tako da krv protječe slobodno i lako, a smanjuje se napetost i potencijalne glavobolje.


Kako odabrati pravu veličinu jastuka?

Kada birate visinu jastuka imajte na umu da je idealan onaj u kojemu je vaša kralježnica potpuno ravna. Vaš omiljen položaj spavanja određuje visinu koju trebate odabrati. Prilikom odabira jastuka treba biti svjestan i širine ramena. Ako imate široka ramena, jastuk mora biti viši nego što je to uobičajeno. Tako da, muškarci uglavnom trebaju viši jastuk nego žene.

 Kako naći jastuk koji se neće brzo 'slegnuti'?

Koliko će trajati vaš jastuk zavisi o njihovoj kvaliteti i o načinu na koji ih održavate.

 U nastavku je nekoliko jednostavnih i korisnih savjeta kako na najbolji način održavati vaš jastuk da biste ga koristili više godina.

 • Jastuk trebate protresti svaki dan da biste održali optimalnu gustoću i elastičnost punjenja
 • Izbjegavajte usisavanje kao i isprašivanje jastuka lupanjem jer se punjenje može oštetiti.
 • Ako postavljate prekrivač na krevet, moguće je da se jastuk kao i jorgan blago skupi zbog vlage koja ulazi u mjehuriće zraka. Da biste omogućili vraćanje punjenja u prvobitan oblik, jorgan ili jastuk možete nekoliko sati sušiti u mašini za sušenje veša, po mogućnosti s 3 teniske loptice koje pomažu ravnomjernom raspoređivanju punjenja.
 • Pranjem jastuka produžujete njihovo trajanje. Punjenje vašeg jastuka održava se tako što ćete ih prati najmanje jednom godišnje; naša preporuka je dvaput, a maksimum 4 puta godišnje. Češće pranje jastuka može prouzrokovati njihovo oštećenje i trošenje. Preporuka je da jastuke perete dva puta godišnje na 60 stepeni jer na ovoj temperaturi mikroorganizmi poput grinja ne mogu preživjeti.

***

Dragi naši, na Bonjour.ba Facebook profilu imali ste priliku u Bonjour.ba x JYSK nagradnoj igri osvojiti poklon bon za sebe i svoju prijateljicu. Ta nagradna igra je završena!

Draga Tina Kiki, čestitamo, osvojili ste JYSK poklon bon u vrijednosti od 100 KM za sebe i svoju prijateljicu. 
Zamolit ćemo vas da se javite na email [email protected] za daljne info oko preuzimanja bona. 
Hvala vam jer ste se igrali s nama.

***
Naslovna fotografija: Pexels
Foto: JYSK Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci