Imamo provjereno najbolji recept za špagete u marinara sosu za čiju vam pripremu treba tek 20-ak minuta! - Bonjour.ba -...

Imamo provjereno najbolji recept za špagete u marinara sosu za čiju vam pripremu treba tek 20-ak minuta!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
19.5.2021.

Marinara sos (engl. “mariner’s”) je ime za ukusan sos od paradajza koji je porijeklom iz Napulja, a priprema se sa omiljenim, sočnim, crvenim rajčicama, bijelim lukom i začinskim biljkama poput ružmarina i origana koji savršeno oslikavaju mediteranski duh u kuhinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz špagete postaje savršen comfort food u kojem uživamo nakon napornog dana na poslu, a zdjelice s tjesteninom često su na meniju i tijekom obiteljskih vikend druženja.
Recept za najukusniji marinara sos koji preporučujemo da poslužite uz parmezan, krije se upravo u Bonjour.cookbook Spring 2021 koju možete besplatno preuzeti klikom ovdje.
Bh food bloger Hajrudin Šišić podijelio je s nama jednostavan, no, osvježavajući i ukusan recept u kojem je koristio Mercator proizvode koji će naći mjesto u svakoj kućnoj ostavi.
Detaljnije upute donosimo i u nastavku članka.

***

Tjestenina špagete u marinara sosu uz parmezan

Sastojci:

  • 250g Mercator integralnih špageta 
  • 300ml pasiranog paradajza Mercator
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • prstohvat sušenog chillija
  • Začini: bosiljak, origano, ružmarin, so i biber
  • 100g parmezan sira

Priprema:

U ključalu vodu dodati špagete i posoliti te kuhati špagete 8min. U međuvremenu pripremiti sos tako što ćete u duboku tavu dodati maslinovo ulje i zagrijati na srednje visoku temperaturu. Potom dodati sitno sjeckani crveni luk i usitnjeni bijeli luk te pržiti 2-3 minute uz konstantno miješanje.

Nakon toga u tavu dodati pasirani paradajz uz začine, izmiješati i blago smanjiti temperaturu. Marinara sos miješati svakih 2-3 minute i kuhati ukupno 10 min. Sačuvati 2 decilitra vode u kojoj su se kuhale špagete te dodati ih u marinara sos zajedno sa špagetima. Izmiješati i kuhati dodatnih 3-4 min ili dok ne dobijemo gust sos. Na kraju dodati parmezan u sos i izmiješati.

Servirati uz dodatak svježeg bosiljka i po želji dodatno parmezana.

***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto: Harry Cooper

Povezani članci

Najpopularniji članci