Bonjour.blagdanski recepti do 30KM: Piletina Mexicana
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETStiglo nam je posebno vrijeme u godini kada u toplom domu uz žamor i smijeh s najmilijima uživamo i bilježimo jedinstvene trenutke koji će ostati dugo u sjećanju.
Stoga, kako bismo vam na drugačiji način dočarali ovo doba u godini u Bonjour uredništvu odlučili smo kreirati jednu posebnu Gourmet rubriku pod nazivom Bonjour.blagdanski recepti do 30KM.
Nije tajna da uživamo u kušanju različitih jela, čarobnom spoju aroma i nekih drugačijih specijaliteta, upravo zato, ovih dana na Bonjour.ba imat ćete priliku upoznati se s pristupačnim, ali okusima veoma bogatim jelima zbog kojih će vaša trpeza postati omiljeno mjesto druženja.
Pri kreiranju nove rubrike želja nam je bila da svako jelo probudi najljepša blagdanska sjećanja, svaki zalogaj se pretvori u istinsku rapsodiju okusa, a svako druženje postane posebno gastronomsko iskustvo. U skladu s tim, birali smo sastojke provjerene kvalitete prepoznatljivih marki koje svakodnevno možemo pronaći u svom domu.
Stoga, ovog puta u našoj gastro avanturi saveznik nam je nam je dm drogerie markt i marka dmBio koja u ponudi ima visokokvalitetne namirnice iz ekološkog uzgoja. Naime, neodoljivi okusi i mirisne arome ovih jela dat će posebnu notu blagdanskom stolu koji okuplja naše drage osobe.
Kako bismo izvukli ono najbolje iz namirnica, naše povjerenje prepustili smo mladoj dami, koja gaji posebnu strast prema kreiranju jedinstvenih jela. Simpatična Belma Halilović bit će naš vodič za otkrivanje pripreme omiljenih blagdanskih jela na nešto drugačiji način.
Našu gourmet avanturu započet ćemo s jednim tradicionalnim jelom iz Centralne Amerike, koji je često zvijezda naše trpeze. Riječ je o piletini pripremljenoj na meksički način za koju smo sigurni da će vas oduševiti kombinacijom aroma i veoma ukusnih namirnica.
Ovo jelo je idealno za osobe koje žele što manje vremena provesti u kuhinji jer vam je za pripremu jela potrebno samo nekoliko minuta. Stoga, kako biste se što brže teleportirali u kuhinju i bacili na posao pravljenja ovog ukusnog jela u nastavku donosimo recept koji je za našu rubriku kreirala Belma.
Sastojci
Pileći file
Passata pasirani paradajz dmBio
1 povrtna kocka za supu dmBio
Meksički mix povrća
Konzervisani grah
Bosiljak
So, biber i crvena paprika
Priprema:
Pileći file isjeći na pola i začiniti. Ostaviti u frižider, pa skuhati meksički mix. Ocijediti ga pa mu dodati 3 kašike konzervisanog graha. U tavu staviti 250 ml dmBio pasiranog paradajza, dodati mu 1 povrtnu dmBio kocku za supu, ostaviti da prokuha pa dodati skuhano povrće. Sve izmiješati i ostaviti da krčka.
Pileći file prepržiti na maslinovom ulju sa obje strane pa dodati u tavu sa povrćem.
Krčkati još 5-6 min i za kraj dodati svježi bosiljak.
Uz ovo #mljac jelo sigurni smo da ćete osjetiti pravu blagdansku čaroliju. Dobar tek!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba