Jednostavna, a bogata okusima: Ova salata s piletinom donosi dašak proljeća na stol - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Jednostavna, a bogata okusima: Ova salata s piletinom donosi dašak proljeća na stol

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
27.3.2023.

Boje donose sreću u naš život. Znale su to i drevne kulture koje su boje koristile za stvaranje boljeg ambijenta, a samim tim i raspoloženja. A da li ste znali da su boje važne i u našem jelovniku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


O tome će nas tokom sedmice zdravlja od 24.03. do 07.04., kada se obilježava i Svjetski dan zdravlja, naučiti magistrica farmacije i nutricionizma Asja Sirbubalo. To je ujedno prilika da saznamo koje su to aktivne supstance koje unosimo koloritno bogatom hranom. Ono što je važno istaći, jeste činjenica da je i ove godine svoje recepte Asja realizovala uz pomoć kompanije Bingo, gdje su u toku „Bingo dani zdravlja“.

Tako će se sedam jednostavnih, šarenih, ali prvenstveno zdravih i brzih recepata naći i na Bingovoj Instagram i Facebook stranici koje ćete i vi sami moći primijeniti u svakodnevnom proljetnom kuhanju.

„Proljeće je pravo vrijeme da povedemo računa o našoj ishrani, posebno nakon zimskog perioda, nešto „teže“ hrane i smanjene fizičke aktivnosti. Sretna sam što i ove godine sve potrebne namirnice mogu nabaviti u Bingo trgovinama.“, istakla je Asja koja za čitaoce Bonjoura otkriva i nekoliko pravila zdrave i izbalansirane ishrane.

„Hraniti se pravilno i zdravo znači poštovati nekoliko jednostavnih pravila - jesti umjereno, raznovrsno, sezonski i lokalno. Pored toga treba voditi i računa da jedemo u što više boja, jer svaka boja voća i povrća predstavlja važnu aktivnu supstancu koja doprinosi opštem zdravlju. Ako posmatramo pravilo sezonske ishrane onda je glavna boja proljetne trpeze zelena, zato na našem tanjiru treba biti što više mladog zelenog lisnatog povrća poput špinata, salate, zatim mladi luk, rukola i slično.

Sve to pomaže i našoj jetri da očisti tijelo od potencijalno štetnih supstanci. Svaki obrok bi trebao sadržavati izvor proteina (meso,riba, jaja), ali proteini mogu biti i biljnog porijekla, a tu se posebno ističu mahunarke kao što su slanutak, bob, grah“
, pojasnila je Asja.





Kako bi potakli svoje kupce da brinu o svom zdravlju kroz ishranu, tokom sedmice zdravlja, Bingo je napravio i posebnu ponudu artikala iz asortimana zdrava hrana, a koji se ujedno nalaze i u Asjinim zdravim i šarenim receptima. Osim toga, na Bingovom Instagram profilu kupci će imati priliku odgovarati na nagradnu pitalicu, čiji odgovori će se skrivati upravo u receptima.
Dok oni koji imaju zanimljiv vlastiti recept, moći će ga podijeliti na Bingovom Facebook profilu, uz uslov da sadrži najmanje dva artikla iz Bingove ponude.

Žiri kojeg će predvoditi upravo Asja će odabrati najkreativnije jelo. Autor najkreativnijeg recepta biće nagrađen poklon vaučerom u vrijednosti od 500 KM, a nagrađeni recept sa imenom autora će se naći na gastro odjelu Bingovih trgovina. Prepoznatljive Bingo dane zdravlja podržali su i partneri Perutnina Ptuj i Boombox, kao i prijatelji Vindija, Ribella i Beemed. Kako je ovo vrijeme zelenih namirnica, Asja je ekskluzivno sa čitateljima Bonjour.ba magazina podijelila recept za proljetnu salatu s piletinom.


Vrijeme pripreme: 60 minuta
 

Potrebni sastojci:

  • 1 pakovanje PP svježeg pilećeg filea (izrezati sa srednje velike komade)
  • 200 grama zaleđenog boba
  • 200 grama zaleđenih zelenih mahuna
  • šaka baby špinata
  • par svježih rotkvica
  • 2-3 struka mladog luka
  • 4-5 supenih kašika grčkog jogurta
  • malo susama
  • maslinovo ulje
  • so, biber, kurkuma, ljuta paprika u ljuspicama






Priprema:

Pripremite marinadu za piletinu tako što ćete pomiješati grčki jogurt, malo maslinovog ulja, so, biber, kurkumu i ljutu papriku. Izrezane komade pilećeg filea dodajte u marinadu i ostavite da se mariniraju najmanje 15 minuta.  Potom piletinu stavite u vatrostalnu posudu na papir za pečenje i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.

Za to vrijeme skuhajte bob i mahune. Pomiješajte špinat, bob, mahune, mladi luk i rotkvice, pa na to poredajte komade piletine, začinite sa još malo maslinovog ulja i pospite sjemenkama susama.

Savjet: Zeleno povrće i gorko povrće poput rotkvica je odlična podrška i pomoć jetri koja prirodno vrši detoksikaciju našeg tijela. Posebno se preporučuje unos u proljetnom periodu, nakon nešto „teže“ hrane tokom zime.

* * *
Foto: Bingo Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci