Kako zalijevati biljke dok ste na godišnjem odmoru? Donosimo par provjerenih savjeta! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Kako zalijevati biljke dok ste na godišnjem odmoru? Donosimo par provjerenih savjeta!

DIZAJN SAVJETI
13.7.2021.

Stiglo je ljeto i vrijeme godišnjih odmora. To je period koji svi željno iščekujemo i jedva čekamo ostaviti sve brige i obaveze iza nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim prije opuštanja i odlaska na put, moramo se pobrinuti da i naše biljke imaju sve što im je potrebno kako bi ostale zdrave i dočekale nas kada se vratimo sa odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko imate nekoga ko je spreman da se brine za vaše biljke dok niste tu, onda ne morate puno dalje razmišljati.
Međutim ukoliko to nije moguće, donosimo vam par savjeta da obezbijedite biljkama sve što im je potrebno dok ste na putu.

Foto: pexels.com

Najlakše biljke za održavati su sukulenti. Ne zahtijevaju mnogo svjetlosti ni vode, ukoliko ste ih zalili nedavno i idete na kraći put, možete odmarati čiste savjesti.

Foto: pexels.com

Biljke za koje ste navikli da ne zalijevate često će biti sačuvane ukoliko ih dobro zalijete pred polazak ili ostavite vode u tanjirićima ispod saksije.

Foto: pexels.com

Jedan od najboljih savjeta je recikliranje boce u korist zalijevanja biljke. Ovaj trik možete koristiti kako bi si olakšali proces zalijevanja biljaka ili ako putujete. Iskoristite praznu staklenu bocu i napunite je vodom. Prstom prekrijte vrh boce i utisnite bocu u zemlju u saksiji, potom sklonite prst i na taj način će biljka uzimati vode onoliko koliko joj je potrebno.

Foto: pexels.com

Možete grupisati biljke koje imaju iste potrebe i 'okupati' ih u kadi. Prije 'kupanja' zaštitite kadu, zatim napunite kadu s nekoliko centimetara vode. Unesite biljke koje ne zahtijevaju previše sunca i ostavite ih potopljene tokom vašeg godišnjeg odmora.

Foto: pexels.com

BILJKE S BALKONA

Najbolje bi bilo da osjetljivije biljke koje držite na balkonu, za vrijeme godišnjeg odmora unesete unutra. Na vrućim ljetnim danima prevelika izloženost suncu će dovesti do toga da se biljka sasuši. Ostavite ih unutra bliže izvoru svjetla. Ne brinite ako se vratite s godišnjeg, a njima je otpao koji list, to je samo jer se prilagođavaju novom prostoru.

Foto: pexels.com

***
Naslovna fotografija: pexels.com
Tekst: Emina Smaka

DIZAJN SAVJETI , 13.7.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Foto by:

pexels.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno