Raskošne biljke za balkon koje će kreirati privatnost, a odlično podnose sunce - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Raskošne biljke za balkon koje će kreirati privatnost, a odlično podnose sunce

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
23.5.2024.

Kada ste okruženi gradskom vrevom, balkon će postati mjesto gdje možete ukrasti trenutak privatnosti i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kako biste kreirali takav kutak, prepun zelenila, a ujedno se i zaštitili od znatiželjnih pogleda, odabir pravih biljaka će biti odlučujući. Postoji mnoštvo raskošnih biljaka koje ne samo da pružaju potrebnu privatnost, već i odlično podnose sunce, što ih čini idealnim za uređenje terase.

 Istražili smo koje će biljke kreirati šarmantnu oazu, koje su pri tome lagane za održavanje, a ako ih pustite da rastu i cvjetaju po njihovoj želji, poslužit će i kao pregrada koja donosi prirodu na vaš balkon i stvara osjećaj privatnosti. Ovo su naši favoriti.


Lavanda (Lavandula)

Lavanda je predivna biljka poznata po svojim mirisnim ljubičastim cvjetovima. Izuzetno je otporna na sunce i sušu, a njezin miris odbija insekte. Lavanda raste u gustim grmovima, što je čini savršenom za stvaranje prirodne barijere na vašem balkonu.


Foto: @lauracomolliBambus (Bambusoideae)

Bambus je popularan izbor za stvaranje privatnosti zbog svog brzog rasta i gustih stabljika. Odlično podnosi sunce i može se uzgajati u velikim posudama pa je idealan za svaku terasu. Dodatno, bambus donosi egzotičan i umirujući izgled vašem vanjskom prostoru.


Foto: @yabambooo

Foto: @fourwalls.inBugenvilija (Bougainvillea)

Ova biljka je poznata po svojim živopisnim cvjetovima koji dolaze u raznim bojama poput ružičaste, crvene, ljubičaste i narančaste. Bugenvilija je otporna na sunce i sušu te može rasti kao penjačica ili u grmolikom obliku, pružajući gusti zeleni zid za dodatnu privatnost.

 Patuljasta palma (Chamaerops humilis)

Poznata i kao europska lepezasta palma, ova je biljka izuzetno otporna na sunce i sušu. Njeni lepezasti listovi stvaraju gustu vegetaciju, što je čini idealnom za balkone koji trebaju dodatnu privatnost. Patuljastu palmu možete staviti u posude što ju čini pogodnom i za terase.

 Ako dodate neke od ovih biljaka na vašu terasu, imat ćete kreativnu, ugodnu i mirisnu oazu skrivenu od pogleda. Osim toga, ovakav privatni kutak navest će vas da više vremena provede vani i osjećate se kao da ste proveli vrijeme u prirodi.

* * *
Naslovna fotografija: @gardenslondon

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno