Bh. frizer Stipe Filipović nam je otkrio kako doma pripremiti kosu za ljeto

KOSA
29.4.2020.

Među beauty ritualima za koje 'inače nemamo vremena' često se ubrajaju i sitni rituali njege lica, kose ili noktiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme doma nametnulo se kao odlična prilika da dio dana posvetimo i tretmanima kroz koje ćemo im pružiti dodatnu pozornost te pripremiti za tople dane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o kosi, posebice je važno prije ljeta dobro je nahraniti i hidratizirati, kako izlaganje vanjskim utjecajima (suncu, soli, vjetru) ne bi kosu učinilo suhom, krhkom i bez sjaja. 
Upravo zbog toga smo u razgovoru s našim kolumnistom, bh.frizerom Stipom Filipovićem saznali kako nahraniti kosu već sada, kao i kako ju njegovati tijekom boravka na plaži.


Stipu smo pitali i kako je do sada period globalne pandemije utjecao na njegov salon te kako vidi bh.frizersku scenu nakon završetka pandemije. 
Siguran sam da ova situacija utječe na sve grane privrede i obrta. Mnogima je teško, za mnoge će ovo biti presudno razdoblje njihovog opstanka, no, optimističan sam. Vrijeme sam posvetio novoj kolekciji koja bi trebala ugledati svijetlo dana u neko doglednije vrijeme. Mislim da će se svi frizeri nakon završetka pandemije maksimalno posvetiti radu u salonu i klijentima. Ovo nam je svima bila dobra lekcija koliko su kosa i frizura bitni, nadam se da će frizeri biti uvaženiji nakon sveg ovoga.“ – prokomentirao je Stipe.
Njegove savjete uz koje ćete ojačati kosu i učiniti ju zdravijom i sjajnijom, donosimo u nastavku. 

***

Koje bismo preparate i proizvode trebali uvrstiti u našu hairstyle rutinu tijekom boravka doma, obzirom da sada naša kosa nije izložena kemijskim preparatima, električnim uređajima za stiliziranje kose, vanjskim utjecajima i sl...?

Gledajući s jedne strane, kosa nije izložena kemijskim preparatima i električnim uređajima, međutim, siguran sam da su mnogi u kućnoj radinosti posegnuli za bojom i za električnim uređajem u ovom ne baš lijepom vremenu. Često jedan neprofesionalan pristup može nanijeti više štete kosi od godina profesionalnog tretiranja kose.
Svi doma imamo regeneratore i maske za kosu, sada je jedinstvena prilika da iskoristimo vrijeme kvalitetno - da pružimo kosi kraljevski tretman za koji puno puta sebi kažemo da nemamo vremena. 

Kako pripremiti kosu za ljeto?

Ako bojite kosu, prije samog dolaska ljetnih dana, važno je kosu dobro nahraniti te dlaku napuniti pigmentima boje jer more i sunce dosta utječu na ispiranje boje. 
Što više pigmenata boje deponiramo u kosu, duže vremena će nam boja biti postojana. Polupermanentna boja je idealna za bojanje dužine prije ljeta. 
Isto tako sunce i more isušuju kosu. Kako biste dobro nahranili kosu, birajte proizvode koji u sebi sadrže vitamin B5, ceramide, glicerol i keratin.

  • Panthenol je vitamin B5, a njegova glavna funkcija u tijelu je stanična regeneracija i pomlađivanje, također veže vlagu i umiruje te zadržava više vlažnosti u kosi. Od njega kosa izgleda zdravije.
  • Ceramidi su lipidi koji popunjavaju rupe u vanjskom dijelu kutikula kose i mogu obnoviti ispucalu, slomljenu kosu. 
  • Glicerol je veoma učinkoviti sastojak koji daje vlagu kosi. Koristi se za hidratizaciju suhe kose i ima antistatički učinak.
  • Keratin je protein, glavni graditelj kose. Oštećenja kutikula vlasi može dovesti do gubitka keratina. Na kraju to uzrokuje lomljenje kose. Proizvodi za njegu kose koji sadrže keratin mogu popuniti rupe u kutikulama kose.

Ako smo dobro nahranili kosu prije samog ljeta, ona će lakše izdržati i sunce i more.

Kako pravilno zaštiti kosu tijekom ljetovanja?

Ljeto je često veliki neprijatelj naše kose. 
Na plaži vidim kako mnoge žene nesvjesno uništavaju kosu, pri tom misleći da ju njeguju.
Velike količine ulja stave na kosu i tijelo i izlože se jakom suncu misleći da su zaštitile i kosu i kožu. Ovaj postupak ravan je efektu koji dobijemo kad na vrelu tavu s uljem stavimo hranu. 
Ako su već pobornice ovih rituala, trebale bi izbjegavati nanositi ulje i izlagati se suncu kada je ono najjače.
Nećemo pogriješiti ako na plaži nanesemo masku za kosu koja u sebi ima UV zaštitu, koja štiti kosu od vanjskih utjecaja te ulje suncokreta, jer ono u sebi sadrži najviše vitamina E, a upravo vitamin E njeguje kosu iznutra.
Nakon povratka s plaže, koristite šampone i regeneratore koji su namijenjeni za tretiranje kose nakon sunca i mora jer će uspješno odstraniti sol te ostale proizvode za sunčanje, hidratizirat će i omekšati kosu, a pritom je neće otežati te će ona izgledati podatno i sjajno.

***

Za BONJOUR.ba piše:

KOSA , 29.4.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.kolumnist

Foto by:

unsplash.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno