Bh.brand Gazzda osvojio je još jednu prestižnu nagradu za produkt dizajn - Red Dot - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bh.brand Gazzda osvojio je još jednu prestižnu nagradu za produkt dizajn - Red Dot

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
9.4.2018.

Tim od 40 stručnjaka iz oblasti produkt dizajna u Essenu (Njemačka), dodijelio je prestižnu nagradu Red Dot najboljim svjetskim proizvodima u ovoj godini. Neki od prošlogodišnjih pobjednika su dizajnerski velikani poput brandova Apple, Ferrari i Bose. Jedan od dobitnika ove godine je domaći bosanskohercegovački brend Gazzda, sa svojom Fina komodom, koja je djelo ruku dizajnera, Mustafe Cohadžića. Gazzda je 2015. godine, bio prvi brand iz BiH koji je dobio prestižnu nagradu Red Dot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja Red Dot nagrada je, pored drugih nagrada za dizajn, peti po redu Red Dot u njihovom petogodišnjem postojanju. „Naša snaga leži u jasnoj viziji, koja prati savremene tokove dizajna, razvoju proizvoda i naravno težnja da naše ciljeve postignemo sa lokalnim majstorima", kaže Čohadžić.
U Gazzdi svjesno odlučujemo da radimo sa talentovanim dizajnerima i inžinjerima iz Bosne i Hercegovine, a naša strategija je da nastavimo sa tim, zato što vjerujemo da imamo sve što nam je potrebno za dizajn, razvoj i izradu kvalitetnih proizvoda ovdje, u Bosni i Hercegovini."

Pobjednički proizvod
„Sa Finom, smo željeli da napravimo TV komodu koja bi bila jednako lijepa i praktična, spolja i iznutra, što je žiri i prepoznao. Ono što čini ovaj proizvod posebnim jeste dizajn unutar komode, koji rješava problem organizacije mnoštva neizbježnih kablova. Minimalistički dizajn spolja i spretno riješena unutrašnjost pored kvalitetne izvedbe daju proizvodu višu vrijednost. Naš proizvod je zadovoljio sve kriterije koji se postavljaju da bi jedan proizvod bio nagrađen. Tu su prije svega: funkcionalnost, ergonomija, inovacija, estetika ali i ekološka kompatibilnost.”

gazzdafinareddot3

gazzdafinareddot4

gazzdafinareddot5

gazzdafinareddot6

gazzdafinareddot7

gazzdafinareddot8

 


O dizajneru Fina komode
Mustafa Čohadžic je produkt dizajner iz Fojnice, gdje je i učio zanat od oca u porodičnoj stolarskoj radionici, a potom završava i Akademiju Likovnih umjetnosti u Sarajevu Odsjek za produkt dizajn. Na poziv prof. Saliha Teskeredžića pridružuje se dizajn timu brenda Gazzda gdje i danas radi kao in-house dizajner. Osnovni princip u dizajnu namještaja za Mustafu predstavlja spajanje tradicionalnog oblikovanja drveta sa modernim izražajem. Racionalnost u korištenju materijala među kojima dominira drvo, uz pametan dizajn, koji pored rješavanja određenog problema nudi i estetsku kvalitetu, koncept je koji čini Gazzda brend prepoznatljivim.

gazzdafinareddot1

gazzdafinareddot2

 

Gazzdina Fina komoda će biti izložena najmanje godinu dana na najvećoj izložbi suvremenog dizajna u svijetu. Muzej dizajna Red Dot u Essenu ima oko 2.000 eksponata te ga godišnje posjeti oko 160.000 posjetilaca.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno