Bh. food blogerica nam je otkrila recept za bajaderu koja se topi u ustima
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETNa Instagram adresi h_belma pronaći ćete ukusne i slasne recepte koji motiviraju da provedemo dodatno vrijeme u kuhinji i istražujemo nove teksture i okuse. Ne postoji iskrenija ljubav od one prema hrani, a ovaj kolač to savršeno i potvrđuje.
Foto: h_belma
Jedan od posljednjih recepata koji je podijelila sa svojim pratiteljima, upravo je za kremaste, čokoladne prutiće koji će osvojiti svačije nepce. Naime, Belma je recept food blogerice 'O slanom i slatkom' za bajadera kolač dodatno prilagodila svom ukusu te ga u potpunosti donosimo u nastavku.
Foto: h_belma
Sastojci:
- 250g mljevenog keksa
- 150g mljevenih oraha
- 100g mljevenih prepečenih lješnjaka
- 190g šećera
- 240g maslaca
- 200g čokolade za kuhanje
- 100g bijele čokolade
Priprema:
Sve pomiješati u veliku zdjelu.
Pripremiti sirup od 10 kašika vode, 190g šećera i 1 vanilin šećera.
Ukuhati sve 5-6 minuta pa dodati na kocke izrezan maslac (200 g).
Miješati dok se ne otopi. Dodati sirup u zdjelu sa keksom, orasima i lješnjacima pa sve dobro izmiješati da se svi sastojci sjedine. Na pari otopiti 100g čokolade za kuhanje i posebno 100g bijele čokolade.
Smjesu podijeliti na dva dijela, ali tako da u jednu zdjelu stavite malo više smjese, a u drugu manje (npr. u jednu 500g, a u drugu 400g).
U zdjelu sa više smjese dodati bijelu čokoladu, a u zdjelu sa manje, dodati tamnu čokoladu. Sve dobro izmiješati.
U tepsiju (~35x25) staviti papir za pečenje pa prebaciti tamni dio smjese. Rasporediti ga fino, poravnati i utisnuti što više možete. Dodati bijeli dio i također dobro utisnuti. Ostaviti na hlađenje dok pripremamo glazuru.
Otopiti 100g čokolade za kuhanje, 40g maslaca i 1 kašiku vode. Preliti preko kolača i ostaviti na hlađenje. Najbolje da prenoći. Kada se stegne izrezati na prutiće željene veličine i oblika.
Foto: h_belma
***
Foto: h_belma
Tekst: BONJOUR.ba