TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 5.3.2021.

Na Instagram adresi h_belma pronaći ćete ukusne i slasne recepte koji motiviraju da provedemo dodatno vrijeme u kuhinji i istražujemo nove teksture i okuse. Ne postoji iskrenija ljubav od one prema hrani, a ovaj kolač to savršeno i potvrđuje.

Foto: h_belma

Jedan od posljednjih recepata koji je podijelila sa svojim pratiteljima, upravo je za kremaste, čokoladne prutiće koji će osvojiti svačije nepce. Naime, Belma je recept food blogerice 'O slanom i slatkom' za bajadera kolač dodatno prilagodila svom ukusu te ga u potpunosti donosimo u nastavku.  

Foto: h_belma

Sastojci:

  • 250g mljevenog keksa
  • 150g mljevenih oraha
  • 100g mljevenih prepečenih lješnjaka
  • 190g šećera
  • 240g maslaca
  • 200g čokolade za kuhanje
  • 100g bijele čokolade


Priprema:

Sve pomiješati u veliku zdjelu.
Pripremiti sirup od 10 kašika vode, 190g šećera i 1 vanilin šećera.
Ukuhati sve 5-6 minuta pa dodati na kocke izrezan maslac (200 g).
Miješati dok se ne otopi. Dodati sirup u zdjelu sa keksom, orasima i lješnjacima pa sve dobro izmiješati da se svi sastojci sjedine. Na pari otopiti 100g čokolade za kuhanje i posebno 100g bijele čokolade.
Smjesu podijeliti na dva dijela, ali tako da u jednu zdjelu stavite malo više smjese, a u drugu manje (npr. u jednu 500g, a u drugu 400g).
U zdjelu sa više smjese dodati bijelu čokoladu, a u zdjelu sa manje, dodati tamnu čokoladu. Sve dobro izmiješati.
U tepsiju (~35x25) staviti papir za pečenje pa prebaciti tamni dio smjese. Rasporediti ga fino, poravnati i utisnuti što više možete. Dodati bijeli dio i također dobro utisnuti. Ostaviti na hlađenje dok pripremamo glazuru.
Otopiti 100g čokolade za kuhanje, 40g maslaca i 1 kašiku vode. Preliti preko kolača i ostaviti na hlađenje. Najbolje da prenoći. Kada se stegne izrezati na prutiće željene veličine i oblika.

Foto: h_belma

***
Foto: h_belma
Tekst: BONJOUR.ba

 


Bonjour

Otkrivamo tajnu svakodnevnog opuštanja – sve počinje i završava s ovim!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Otkrivamo tajnu svakodnevnog opuštanja – sve počinje i završava s ovim! Otkrivamo tajnu svakodnevnog opuštanja – sve počinje i završava s ovim!

Zašto se neki ljudi svaki dan bude s osmijehom, dok drugi jedva čekaju da dan završi? Nije to samo stvar sreće ili okolnosti. Tačnije, sve počinje i završava s jednim jednostavnim, ali moćnim ritualom.



Tajna uživanja u svakom danu nije u nečemu kompliciranom, već u svakodnevnim stvarima koje, iako često neprimjetne, čine razliku između stresa i sreće.

 



Koji je to tajni sastojak? Otkrivamo ga kroz nekoliko jednostavnih, ali moćnih navika.

 




Prvi korak: Posvetite se sebi ujutro – uz Fontanu  

Nekad zaboravimo, ali najvažnija stvar koju možete učiniti ujutro je posvetiti se samo sebi. Jutro je vaše vrijeme.

Uzmite nekoliko minuta da osjetite mir, dok vam energija raste s prvim gutljajem Franck cappuccina s okusom Fontane. Zašto baš on? Novi okus, isti užitak! Ova kombinacija svježe mente i tamne čokolade bit će kao tihi poziv da se opustite i zaronite u dan. Bez buke, bez žurbe.





Na početku dana, kada je mir i tišina još uvijek prisutna, dopustite sebi da se potpuno usmjerite na sebe. Nemojte odmah razmišljati o svim obavezama koje vas čekaju. Napravite to vrijeme za meditaciju, jednostavno uživajte u tišini ili na trenutak zaronite u samoću. Svježina svakog gutljaja pomoći će vam da se resetujete i usmjerite energiju prema onome što vas čeka. To je prvi korak prema postavljanju temelja za ostatak dana.
 


Drugi korak: Napravite pauzu za uživanje – uz Bajaderu  

Ovdje dolazi trenutak koji mnogi zanemaruju, a zapravo je ključan. Pauza. Često se nađemo u petlji, kad misli ne prestaju i obaveze pritisnu. Uzmite tu pauzu, isključite sve oko sebe i dajte svom umu potreban predah. Bez krivnje. Bez osjećaja da ne radite nešto korisno. Čak i nekoliko minuta može napraviti veliku razliku. U tom trenutku, uz Franck cappuccino s okusom Bajadere, prepustite se uživanju.
 



Novi okusi osmišljeni su tako da zadrže karakteristike svojih čokoladnih uzora, a s okusom Bajadere otkrivate aromu nugata i prženih badema, čineći ovaj cappuccino pravim malim luksuzom u vašem danu.

 



Iako su obaveze stalno prisutne, važno je znati kako isključiti svoj um na nekoliko minuta. Isprobajte tehniku „mindfulness“. Dakle, potpuno se fokusirajte na to što pijete i osjećajte svaki gutljaj. Onda samo dišite i usmjerite misli na mir. Kad se opustite, mozak se resetuje, a stres nestaje.
 



Treći korak: Oslobodite se rutine – uz Griotte  

Ovdje ulazimo u fazu gdje ste već u svom opuštenom outfitu. Oslobodite se rutine i promijenite ritam. Taj je trenutak zapravo i najdragocjeniji. U udobnosti svog doma, dok uživate u Franck cappuccinu s okusom Griotte, vi ste u svom „elementu“. U tom trenutku, ništa vas ne ometa. Nema žurbe, samo vi i vaš cappuccino s okusom Griotte koji kombinira tamnu čokoladu s voćnim notama višnje, donoseći taj savršen balans slatkog i kiselog koji će vašim čulima pružiti pravo zadovoljstvo.
 

 

 

 



Ako želite, pokušajte sebi kreirati "obavezan" ritual u isto zadato vrijeme i isto mjesto. Uz cappuccino, upalite mirisnu svijeću ili samo uživajte u tišini i smanjenoj rasvjeti. Ovaj korak je bitan za vašu unutrašnju ravnotežu jer kad se potpuno opustite, vi ste u punoj snazi.


Gdje se mogu pronaći novi Franck cappuccino proizvodi?  

Svi su dostupni ne samo u maloprodaji, nego i u mnogim ugostiteljskim objektima i na Franck webshop - u. Možete uživati u toploj ili hladnoj verziji, sami ili sa društvom, prilagodljivo baš za svaki trenutak. Namijenjeni su svima koji znaju cijeniti pravi užitak! Uzmite pauzu, opustite se i dopustite svakom gutljaju da vam donese savršen trenutak.
 



Svaka sitnica koja vas podsjeća da se posvetite sebi, uzmete pauzu i oslobodite rutine, zapravo je ulaganje.

Kroz ove korake, ne samo da ćete podići energiju, već ćete naučiti kako se opustiti i uživati u malim stvarima koje čine dan posebnim. Naravno, s cappuccinom u ruci.
 

* * *  
Foto: Promo


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!