Kolačići iz air fryera gotovi za 10 min! P.S. neće pokvariti vašu dijetu.
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETKada jesen zakuca na vrata, svi poželimo malo topline i udobnosti u svojim domovima.
Ništa ne daje tako poseban vibe kao miris svježih keksića koji se širi kuhinjom, stvarajući savršen ambijent za hladne večer. Upravo zbog toga pronašli smo recept koji ispunjava sve kriterije savršene cozy večeri: slasni, mirisni keksići obogaćeni zobenim pahuljicama i orašastim plodovima.
Psst... nećete se pokajati ni brinuti o kalorijama jer svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu okusa i nutrijenata.
Brza priprema bez stresa
Priprema ovih keksića je jednostavna i brza. Tačnije, u jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke, dok u drugoj zgnječite banane i dodate tekuće sastojke. Spojite sve i oblikujte kekse. Zatim nastupa magija Air Fryera! Sa svojim odvojivim košarama i mogućnošću podešavanja temperature, možete lako i bezbrižno peći kekse dok uživate u omiljenoj jesenskoj knjizi ili seriji.
Dok se vaši keksi peku osjetit ćete miris koji će vas vratiti u djetinjstvo. Ugrađeni timer znači da ne morate brinuti o vremenu; jednostavno se opustite i dopustite da vam jesen donese malo čarolije. Idemo napraviti ove keksiće!
Sastojci
- 120 g zobenih pahuljica
- 100 g integralnog brašna
- 50 g mljevenih badema ili oraha
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 zrele banane (izgnječene)
- 50 ml kokosovog ulja (ili maslinovog ulja)
- 2 kašike meda ili javorovog sirupa
- 1 kašičica vanilije
- 50 g tamne čokolade (narezane, opcionalno)
- Prstohvat soli
Priprema
U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, integralno brašno, mljevene bademe, cimet, prašak za pecivo i prstohvat soli. Ovaj spoj će stvoriti savršenu osnovu za vaše kekse. U drugoj posudi, izgnječite dvije zrele banane. Dodajte 50 ml kokosovog ili maslinovog ulja, 2 kašike meda ili javorovog sirupa i malo vanilije. Sve dobro sjedinite kako bi se sastojci spojili. Dodajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako koristite tamnu čokoladu, sada je dodajte u smjesu. Ova kombinacija stvara teksturu koja će vas osvojiti.
Kašikom uzimajte smjesu i oblikujte kekse. Stavite ih u Beko Air Fryer, koristeći papir za pečenje ili silikonsku podlogu.
To je to, sada savršenstvo pripreme ostavite Air Fryeru jer dok se vaši keksi peku na 160°C, možete se opustiti.
Ugrađeni timer omogućava vam da se ne brinete o vremenu; samo postavite timer i uživajte u omiljenoj jesenskoj knjizi ili seriji. Pecite keksiće na 160°C oko 10 - 12 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Ovisno o veličini friteze, možda ćete morati peći u nekoliko serija. Nakon što su vaši keksi pečeni, izvadite ih i ostavite da se malo ohlade.
Osim brzine priprema, kao bonus, pečenjem u Air Fryeru smanjujete količinu dodanih masnoća, a istovremeno zadržavate sve hranljive tvari.
Ovi keksi nisu samo savršeni kao zdrava užina; oni su prava poslastica koja se može poslužiti kao desert bez osjećaja krivnje. Idealni su nakon dugog dana ili savršeni za druženje s prijateljima uz šolju čaja ili kafe.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba