TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 27.9.2022.
I napokon su nam stigli dani kada poslijepodne provodimo u toplini svoga doma uz omiljenu tv emisiju i topli napitak.
Mnogi će se složiti da ovi mali rituali u kombinaciji sa zvucima kiše čine jednu posebnu jesensku atmosferu. Kako bismo u svoj dom unijeli dašak topline ovog puta u sklopu rubrike Gourmet ugostili smo Nikolinu Bedrica, čiji smo profil @nbedrica pronašli preko hashtaga #DoYouBonjour. Naime, Nikolina je već ranije bila gost kada nam je podijelila recept za ukusni kolač s jagodama, a ovog puta nam je otkrila recepte za tri neodoljiva napitka koja će dodatno upotpuniti tmurne jesenske dane.
Vruća čokolada
Sastojci:
Priprema:
Staviti u zdjelu mlijeko, cimet, šećer i kakao na laganu vatru i miješati dok se kakao ne otopi,zatim dodati čokoladu koju ste prethodno malo usitnili i nastaviti miješati dok se čokolada ne otopi, dodati gustin i miješati dok ne prokuha. Servirati i ukrasiti po želji.
Može kakao i komadići čokolade, ali neće škoditi ni malo šlaga ili marshmallowsi ako volite. Neka bude po vašoj želji!
Karamel mlijeko
Sastojci:
Priprema:
Šećer staviti u zdjelu na laganu vatru i miješati dok ne otopi, dok se ne napravi karamel, samo pazite da previše ne potamni, da ne izgori. Kad se napravio fini karamel dodajte mlijeko i kuhajte,uz miješanje dok se karamel ne otopi. Servirati i piti toplo!
Ovaj napitak vraća u djetinjstvo. Mama ga je uvijek kuhala kad bi bila prehlađena, jer osim što je jako fino i zdravo je. Naime, pomaže kod upale grla, ublažava kašalj, pomaže pri iskašljavanju sekreta iz grla, ublažava bol u grudima. Tako da ćete uživati u ovom divnom napitku, a pritom si i pomoći ukoliko nešto boli. U svakom slučaju umiruje i sigurno ćete mirnije spavati ukoliko ga popijte prije spavanja.
Sunce u čaši
Sastojci:
2 dcl vruće vode
1 žlica ruma
2 žlice limunova soka
2 žlice meda
1 kriška limuna
Priprema:
Vruću vodu staviti u šalicu, dodati ostale sastojke i uživati u divnom toplom napitku ,ušuškani u toplini svoga doma.
Zar može biti bolji recept? Divni okusi,divan miris…? Odmah nam sunce svane, idealno za zimske dane kad ga je manje!
* * *
Foto: Nikolina Mrčela za Bonjour.ba
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!