TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 29.6.2022.
Jeste li ikad razmišljali koja nas deserti najviše podsjećaju na djetinjstvo? Iako će neki zasigurno pomisliti na one po tradicionalnim recepturama, mnogi će se složiti da kombinacija voća i šlaga je bio miks kojem je nemoguće bilo odoljeti.
Osvježavajući okus sezonskog voća ubačen u kremastu teksturu šlaga omiljena je poslastica svim generacijama posebice tijekom visokih temperatura kada nakon ukusnog ručka tražimo lagani desert. Razlog je to da stupimo u kontakt sa simpatičnom Ninom na čijem smo profilu @nbedrica pronašli primamljivi kolač koji izgledom podsjeća na poznatu francusku slasticu paris brest, a u čijoj rapsodiji okusa želimo uživati tijekom ljetnih dana.
Princes vjenčić s jagodama
Sastojci za tijesto:
125 ml mlijeka
125 ml vode
100 g maslaca
1 žličica soli
4 žlice šećera
150 g brašna
4 jaja
Sastojci za kremu:
250 ml slatkog vrhnja
250 g mascarponea
2 žlice šećera u prahu
oko 200 g jagoda
3-4 žlice džema od jagoda
Priprema tijesta:
Upaliti pećnicu da se grije na 180°C. Pripremiti brašno u posudu koje ste prethodno prosijati. U drugu posudicu staviti jaja. Zatim u zdjelu staviti vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer na laganu vatru da zakuha. Kad je zakuhalo maknuti s vatre i umiješati brašno s drvenom žlicom. Budite brzi da se ne stvore grudice i vratite na vatru još minutu da se tijesto formira u kuglu. Maknuti s vatre i u tu istu smjesu dodajte pripremljena jaja, jedno po jedno uz stalno miksanje mikserom. Tijesto ne smije biti ni pregusto ni prerijetko (u slučaju da vam je pregusto možete dodati još jedno jaje). Kad je tijesto spremno prebacite ga u slastičarsku vrećicu.
Na pleh stavite papir za pečenje (pomoću tanjura ili kalupa za tortu (26 - 28 promjer) ocrtajte olovkom krug na papiru da vam je lakše napraviti vjenčić, okrenuti gdje je olovka na donju stranu). Pomoću slastičarske vrećice istiskujte u krug da se napravi vjenčić. Peći 30-ak min. Nemojte otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Ohladiti.
Ohlađeno prerezati na pola. Ako vam slučajno i pukne pri rezanju, bez brige, poslije ćete samo staviti i kremom zakrpati.
Priprema kreme:
Hladno slatko vrhnje,mascarpone i šećer u prahu dobro izmiksati do željene gustoće.
Slaganje:
Vjenčić ste prerezali na pola,na donji dio stavite ravnomjerno džem od jagoda i na to kremu pa jagode koje ste prethodno nasjeckali na male komadiće. Ako vam je lakše možete i u kremu odmah dodati. I onda staviti gornju koru, možda bi bilo najbolje da netko pomogne jer tad sigurno neće puknuti, a sami ćete morati biti spretni i brzi. Na kraju pospite sa šećerom u prahu i ta-daa. Slatki proljetni vjenčić je spreman. Ohladiti i uživati.
* * *
Naslovna fotografija: @nbedrica
TEKST: Bonjour.ba
Događaj „Odjeci naslijeđa: Evolucija bosanskog dizajna i kulture“ održan je 12. juna 2025. godine u prisustvu 140 zvanica u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu.
Program su zajednički organizovali STUDIOAida i kompanija Zanat, uz podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Moderatorica događaja bila je bosansko-britanska arhitektica i dizajnerica enterijera Aida Bratović iz studija STUDIOAida.
U okviru programa, Orhan Nikšić, direktor i suosnivač kompanije Zanat, predstavio je rad kompanije sa fokusom na nastavak viševjekovne tradicije ručne obrade drveta. Demonstraciju UNESCO-om priznate tehnike ručnog rezbarenja izveo je jedan od majstora Zanata, čime je publici omogućen uvid u proces izrade pojedinih elemenata. Publici se obratio i Oscar Peña, suvlasnik Studioilse i dugogodošnji saradnik kompanije Zanat.
Profesorica Nermina Zagora sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održala je izlaganje na temu evolucije dizajna enterijera u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na reinterpretaciju tradicionalnih prostornih vrijednosti u savremenom kontekstu.
Muzički segment događaja upotpunio je nastup Damira Imamovića, koji je izveo program baziran na savremenom pristupu tradicionalnoj sevdah muzici, a stihove je recitovao književnik Ahmed Burić.
Tokom večeri, gostima su posluženi tradicionalni bosanski kanapei uz odabrana vina iz regije Hercegovine, obezbijeđena od strane Nebojše Gušića, direktora i vlasnika kompanije Orbit Wines.
Događaj je okupio brojne goste iz oblasti kulture, arhitekture i umjetnosti te pružio priliku za razmjenu mišljenja o savremenim interpretacijama bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!