Recept za kolač s jagodama koji izgledom podsjeća na ukusnu francusku poslasticu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za kolač s jagodama koji izgledom podsjeća na ukusnu francusku poslasticu

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
3.7.2022.

Jeste li ikad razmišljali koja nas deserti najviše podsjećaju na djetinjstvo? Iako će neki zasigurno pomisliti na one po tradicionalnim recepturama, mnogi će se složiti da kombinacija voća i šlaga je bio miks kojem je nemoguće bilo odoljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osvježavajući okus sezonskog voća ubačen u kremastu teksturu šlaga omiljena je poslastica svim generacijama posebice tijekom visokih temperatura kada nakon ukusnog ručka tražimo lagani desert. Razlog je to da stupimo u kontakt sa simpatičnom Ninom na čijem smo profilu @nbedrica pronašli primamljivi kolač koji izgledom podsjeća na poznatu francusku slasticu paris brest, a u čijoj rapsodiji okusa želimo uživati tijekom ljetnih dana.





Princes vjenčić s jagodama

Sastojci za tijesto:

125 ml mlijeka
125 ml vode
100 g maslaca
1 žličica soli
4 žlice šećera
150 g brašna
4 jaja 

Sastojci za kremu:

250 ml slatkog vrhnja
250 g mascarponea
2 žlice šećera u prahu
oko 200 g jagoda 
3-4 žlice džema od jagoda





Priprema tijesta:

Upaliti pećnicu da se grije na 180°C. Pripremiti brašno u posudu koje ste prethodno prosijati. U drugu posudicu staviti jaja. Zatim u zdjelu staviti vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer na laganu vatru da zakuha. Kad je zakuhalo maknuti s vatre i umiješati brašno s drvenom žlicom. Budite brzi da se ne stvore grudice i vratite na vatru još minutu da se tijesto formira u kuglu. Maknuti s vatre i u tu istu smjesu dodajte pripremljena jaja, jedno po jedno uz stalno miksanje mikserom. Tijesto ne smije biti ni pregusto ni prerijetko (u slučaju da vam je pregusto možete dodati još jedno jaje). Kad je tijesto spremno prebacite ga u slastičarsku vrećicu.
Na pleh stavite papir za pečenje (pomoću tanjura ili kalupa za tortu (26 - 28 promjer) ocrtajte olovkom krug na papiru da vam je lakše napraviti vjenčić, okrenuti gdje je olovka na donju stranu). Pomoću slastičarske vrećice istiskujte u krug da se napravi vjenčić. Peći 30-ak min. Nemojte otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Ohladiti.

Ohlađeno prerezati na pola. Ako vam slučajno i pukne pri rezanju, bez brige, poslije ćete samo staviti i kremom zakrpati.

Priprema kreme:

Hladno slatko vrhnje,mascarpone i šećer u prahu dobro izmiksati do željene gustoće.

Slaganje:

Vjenčić ste prerezali na pola,na donji dio stavite ravnomjerno džem od jagoda i na to kremu pa jagode koje ste prethodno nasjeckali na male komadiće. Ako vam je lakše možete i u kremu odmah dodati. I onda staviti gornju koru, možda bi bilo najbolje da netko pomogne jer tad sigurno neće puknuti, a sami ćete morati biti spretni i brzi. Na kraju pospite sa šećerom u prahu i ta-daa. Slatki proljetni vjenčić je spreman. Ohladiti i uživati.


* * *
Naslovna fotografija: @nbedrica

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno