Ovu kuću u Vogošći, projektovanu u japanskom stilu, potpisuje studio Fo4a Architecture - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Ovu kuću u Vogošći, projektovanu u japanskom stilu, potpisuje studio Fo4a Architecture

Tekst:

Emina Smaka

INTERIJERI
21.4.2022.

Arhitektonski studio Fo4a Architecture je nedavno predstavio i njihov najdraži projekat ove godine, a riječ je o kući Bushido, koja je kreirana po stilu življenja budućeg vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iza ovog projekta stoji Armin Mešić, vlasnik studia Fo4a Architecture, koji je inspiraciju pronašao u samurajima i japanskom stilu projektovanja kuće. Naime, sam naziv kuće – Bushido, u prijevodu znači kodeks ponašanje samuraja. Bushido princip se i danas upotrebljava u borilačkim vještinama, ali se radi i o moralnim načelima i ponašanjima. 
 Kako nam je Armin objasnio, prema japanskoj filozofiji kuća predstavlja privremeno sklonište za tijelo, kao što je tijelo privremeno sklonište za dušu, a samo duša je vječna. Zbog toga je tradicionalna japanska kuća kreirana od papira i drveta, te predstavlja sklonište za dušu, ne za tijelo. Cijeli ovaj koncept spiritualnosti je prožet i kod projektovanja Bushido kuće. Sasvim moderan vanjski linearni oblik, u tamnim nijansama, krije interijer u kojem možete osjetiti utjecaj japanske kulture. Također, kroz vanjsko uređenje vegetacije možete vidjeti da povezanost s prirodom igra veliku ulogu u ovom domu. 


Bushido kuća, Fo4aArchitecture
 

* * * 
Fotografije: Fo4a Architecture

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno