TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 20.5.2015.

Kako će za ovog lijepog vremena koje nam je konačno stiglo izgledati vaš vrt, terasa ili balkon? Zapravo, za one s vrtom i terasom ne brinem: tu je dovoljno prostora i za začinsko bilje i mrežu za ljuljanje i roštilj kutak.

Ovih par redaka teksta i omanja hrpica fotografija namijenjena je onima koji imaju balkon, a koji je ili skladište nepotrebnih stvari ili jednostavno prazan i neiskorišten prostor. Spremite se na rješavanje viška stvari s vašeg balkona i uredite svoju oazu za uživanje.


01

02


Neće ovo biti tekst o skupim komadima namještaja i velikim građevinskim poduhvatima koji zahtijevaju puno vremena, nervozne susjede i hrpu prašine i otpada. Kroz par inspirativnih primjera uređenja (malih) balkona pokušat ću vas potaknuti da se i sami odvažite i konačno sredite ta 2 ili 3m2 prostora, koja su u našim klimatskim uvjetima produžetak dnevnog boravka.


balkoni 01

balkoni 02


Bacite oko na fotografije u nastavku i obratite pažnju na osnovne predmete na balkonu. Bez puno filozofije, uvijek se radi o stolu i 2 ili više stolica. Unatrag par godina u ponudi trgovina u okruženju vladao je pleteni vrtni namještaj od prirodnih ili umjetnih materijala, najčešće dosta glomazan. Danas je ponuda toliko raznolika da opravdanju „nemam mjesta za sjedenje“ jednostavno-nema mjesta.


{gallery}2015/2015_05/balkoni/3_slicice{/gallery}

{gallery}2015/2015_05/balkoni/3_slicice/nam{/gallery}


Osim ključnih komada, dakle stola i stolica, ove balkone krase, i od onih „običnih i dosadnih“ izdvajaju naravno detalji. Da je Mies van der Rohe znao koliko i gdje sve će se primjenjivati njegove slavne izjave, možda ih nikad ne bi na glas rekao. Ali kad je već ostala zabilježena ta slavna „God is in the details“, primijenimo je i mi.
Dakle, tkanine, jastuci, dekice, prostirke. Kao i u interijeru stana, i na balkonu su upravo ovo komadi koji unose taj šarm i toplinu i u vrućim danima. Neka to bude nešto što je odlika vašeg stila i ukusa: mornarske prugice, monokromatska geometrija, cvijeće ili jednobojne upadljive boje.


{gallery}2015/2015_05/balkoni/4_tkanine{/gallery}


Ostalo je još sasvim dovoljno prostora rezerviranog za zelenilo. Osim u saksijama na podu, mjesto mu je i na ogradi, na različitim samostojećim stalcima ali i na policama po zidu! A što će se od zelenila naći na vašem balkonu?? Ovaj dio je opet samo vaš izbor: začinsko bilje, povrće ili bobičasto voće, cvijeće, agrumi, paprati i ukrasne trave, sukulenti i kaktusi ili izvorno mediteranske vrste: lavanda, ružmarin, kadulja i smilje?


{gallery}2015/2015_05/balkoni/5_zelenilo{/gallery}


Ovako uređen balkon sigurna je oaza za jutarnju kavu i prelistavanje novina ili omiljenih web portala, za limunadu i popodnevno druženje ili za čašu vina u večernjim satima. Dobro, fali još poneka svijeća ili lampica, poslužavnik ili bokal za onu limunadu. Evo, stižu ideje i za takve detalje!


{gallery}2015/2015_05/balkoni/6_detalji{/gallery}


Nadam se da će pametno iskorišteni i kreativno uređeni balkoni zavladati našim gradom, jer je upravo izgled većine postojećih balkona, zapuštenih ili zastakljenih, bio inspiracija za ovu temu!

Izvor:
https://www.pinterest.com/
http://www.fantasticfrank.se/
http://www.alvhemmakleri.se/
http://www.ikea.com/
http://www.jysk.com/

 

martina modamo kolumnist


Bonjour

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa. Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.

Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.

Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.

Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe. 

Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.

Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.

 



Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma  

Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“

Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.

 



Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
 

Sastojci:

  • 1–2 narandže

  • 1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica

  • 2–3 štapića cimeta

  • 2–3 zvjezdasta anisa

  • 1 kašika cijelih klinčića

  • 1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra

  • voda


Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.

Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.

 

 

Mali trik da miris traje duže  

Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.

A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.

 

 

Za sve koji su dio ovog rituala  
 
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

 

Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.


 miris_dom_bonjour_ba_1

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @tezzabarton


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!