Arhitektica Martina Penava predlaže sjajna (i povoljna) stilska rješenja za balkone - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Arhitektica Martina Penava predlaže sjajna (i povoljna) stilska rješenja za balkone

Tekst:

Bonjour.ba

DIZAJN SAVJETI
20.5.2015.

Kako će za ovog lijepog vremena koje nam je konačno stiglo izgledati vaš vrt, terasa ili balkon? Zapravo, za one s vrtom i terasom ne brinem: tu je dovoljno prostora i za začinsko bilje i mrežu za ljuljanje i roštilj kutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih par redaka teksta i omanja hrpica fotografija namijenjena je onima koji imaju balkon, a koji je ili skladište nepotrebnih stvari ili jednostavno prazan i neiskorišten prostor. Spremite se na rješavanje viška stvari s vašeg balkona i uredite svoju oazu za uživanje.


01

02


Neće ovo biti tekst o skupim komadima namještaja i velikim građevinskim poduhvatima koji zahtijevaju puno vremena, nervozne susjede i hrpu prašine i otpada. Kroz par inspirativnih primjera uređenja (malih) balkona pokušat ću vas potaknuti da se i sami odvažite i konačno sredite ta 2 ili 3m2 prostora, koja su u našim klimatskim uvjetima produžetak dnevnog boravka.


balkoni 01

balkoni 02


Bacite oko na fotografije u nastavku i obratite pažnju na osnovne predmete na balkonu. Bez puno filozofije, uvijek se radi o stolu i 2 ili više stolica. Unatrag par godina u ponudi trgovina u okruženju vladao je pleteni vrtni namještaj od prirodnih ili umjetnih materijala, najčešće dosta glomazan. Danas je ponuda toliko raznolika da opravdanju „nemam mjesta za sjedenje“ jednostavno-nema mjesta.


PreviousNext

PreviousNext


Osim ključnih komada, dakle stola i stolica, ove balkone krase, i od onih „običnih i dosadnih“ izdvajaju naravno detalji. Da je Mies van der Rohe znao koliko i gdje sve će se primjenjivati njegove slavne izjave, možda ih nikad ne bi na glas rekao. Ali kad je već ostala zabilježena ta slavna „God is in the details“, primijenimo je i mi.
Dakle, tkanine, jastuci, dekice, prostirke. Kao i u interijeru stana, i na balkonu su upravo ovo komadi koji unose taj šarm i toplinu i u vrućim danima. Neka to bude nešto što je odlika vašeg stila i ukusa: mornarske prugice, monokromatska geometrija, cvijeće ili jednobojne upadljive boje.


PreviousNext


Ostalo je još sasvim dovoljno prostora rezerviranog za zelenilo. Osim u saksijama na podu, mjesto mu je i na ogradi, na različitim samostojećim stalcima ali i na policama po zidu! A što će se od zelenila naći na vašem balkonu?? Ovaj dio je opet samo vaš izbor: začinsko bilje, povrće ili bobičasto voće, cvijeće, agrumi, paprati i ukrasne trave, sukulenti i kaktusi ili izvorno mediteranske vrste: lavanda, ružmarin, kadulja i smilje?


PreviousNext


Ovako uređen balkon sigurna je oaza za jutarnju kavu i prelistavanje novina ili omiljenih web portala, za limunadu i popodnevno druženje ili za čašu vina u večernjim satima. Dobro, fali još poneka svijeća ili lampica, poslužavnik ili bokal za onu limunadu. Evo, stižu ideje i za takve detalje!


PreviousNext


Nadam se da će pametno iskorišteni i kreativno uređeni balkoni zavladati našim gradom, jer je upravo izgled većine postojećih balkona, zapuštenih ili zastakljenih, bio inspiracija za ovu temu!

Izvor:
https://www.pinterest.com/
http://www.fantasticfrank.se/
http://www.alvhemmakleri.se/
http://www.ikea.com/
http://www.jysk.com/

 

martina modamo kolumnist

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno