TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 28.6.2025.

Ljeto i Aperol idu ruku pod ruku, i teško je zamisliti sunčano popodne bez čaše narandžastog osvježenja u ruci.

Još je bolja vijest da ti za savršen Aperol Spritz ne treba ni shaker, ni precizna mjera. Sve što ti treba su tri sastojka, led i prsti.

 



Uz tzv. finger method ili 2:3:1 metodu, koristiš vlastitu ruku kao vodič:

– 2 prsta Prosecca

– 3 prsta Aperola

– 1 prst mineralne vode 

Sve sipaš direktno u čašu punu leda, promiješaš i dodaš krišku narandže. Gotovo za manje od minute, a izgleda kao da si upravo naručila u nekom baru na obali Amalfija.

 



U nastavku donosimo video kako da ga napraviš kod kuće, jer ponekad ti za savršen ljetni trenutak treba samo terasa, sunce i malo narandžaste magije:
 

 

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Naslovna fotografija: @hazemerelda  
 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!