TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.5.2018.
Plastika nanosi sve više štete u ekosustavima zbog čega se iz dana u dan pokreće sve veći broj kampanja koje žele podići svijest o njenim štetnim efektima i smanjenju u svakodnevnoj upotrebi. Bh.produkt dizajnerica i osnivačica branda TAKOceramics, Tatjana Kovačević-Vidović je došla na simpatičnu ideju – ukoliko često u našoj svakodnevnici koristimo plastične čaše, zašto onda ne dizajnirati jedn
„antiPlastik čaše su rezultat moje lične borbe protiv tako nam „drage plastike“. I sama se iz dana u dan borim sama sa sobom i okolinom, da ne podliježem lošim navikama korištenja plastičnih vrećica, posuda, slamki koje me iskreno užasavaju, da što manje kupujem plastičnu ambalažu...Tek kad čovjek krene da pazi, vidi u kolikom moru plastike živimo, koliko se ona baca zapravo i koliko nam je recikliranje nedostupno. Razmišljajući o cijelom problemu i načinima na koje ja sama mogu nešto učiniti, rodila se ideja pravljenja ikone plastike -plastične čaše, ali u keramici, čija će prodaja u budućnosti jednim dijelom finansirati različite „zelene projekte“ poboljšanja životne sredine. Ne bih sada ulazila u neke pojedinosti s obzirom da je to nešto što se još razvija, ali svakako je jedan od glavnih ciljeva. Pakovanje je još jedan veoma bitan detalj, jer bez obzira što se ljudima sviđa ideja plastične čaše koja je pretvorena u keramiku, smatram da je potreban još jedan dodatni korak u pojašnjavanju ideje koja se kroz ime, i još neke detalje koji se nalaze na pakovanju, jasno prenose, bez ostavljanja prostora za dodatno razmišljanje.
U ponudi postoje velika (0,3 l) i mala (0,2 l) antiPlastik čaša, a mogu se kupiti u Bazerdžanu. Iskreno se nadam da će ova ideja potaknuti ljude, ako ne na korištenje, onda bar na razmišljanje o promjeni pojedinih navika korištenja plastičnih proizvoda.“ – otkrila nam je Tatjana.
Vjerujemo da će ova pohvalna incijativa i antiPlastik čaša naći put do brojnih domova.
Foto: Bazerdžan
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!