Kako da umanjite ansksioznost na dan vjenčanja - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako da umanjite ansksioznost na dan vjenčanja

Tekst:

Nevena Divčić

VJENČANJA
8.12.2023.

Veliki dan je tu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svjesni smo da je ovo izazovan period, ali stresni momenti organizacije i planiranja vjenčanja su iza vas.

Ovo trebate doživjeti kao jednu veliku pobjedu. Vi ste jedan od onih sretnika/ca koji dobijaju priliku provesti ostatak svog života s osobom koju su odabrali.

 Imajući na umu koliko je to veliki korak sasvim je razumljivo da osjećate mnoštvo leptirića u stomaku i da ste preplavljeni emocijama.

Za početak, razmislite o tome da li je to što osjećate izazvano negativnim emocijama zbog eventualnog stresa ili se radi o pozitivnom uzbuđenju. Naše tijelo često na obje ove emocije daje iste signale. Razgovarajte o svojim osjećajima. Pričajte otvoreno s partnerom, porodicom ili bliskim prijateljima. Dijeljenje tereta može olakšati situaciju.

 Planiranje i organizacija

Ako imate vremena i ako vas nervoza hvata nekoliko dana prije vjenčanja ili sati napravite popis obaveza i plan aktivnosti za period pred vama, kako biste se osjećali sigurnije. Jasno definisan plan će smanjiti osjećaj nesigurnosti.


Vježbe opuštanja

Tehnike poput dubokog disanja i meditacije će pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Fokusirajte se na suštinu i svog partenra uz podsjećanje o tome zašto želite da se vjenčate. Razmišljanje o odnosu s partnerom i vašoj ljubavi, umjesto samom činu vjenčanja će izazvati drugačije emocije i umiriti vas.

 Priprema za dan vjenčanja

Delegirajte zadatke kako biste se mogali posvetiti uživanju u tom danu. Neka vaš mobitel bude kod najbolje prijateljice i tako izbjegnite odgovaranje na poruke i dodatno preplavljivanje emocijama.

Važno je zapamtiti da je normalno osjećati anksioznost pred vjenčanje, jer je to važan trenutak u životu. Bitno je pronaći načine koji rade za vas a koji će vam pomoći da se nosite s tim osjećajima i fokusirate se na radost i ljubav koju dijelite s partnerom.

* * *
Naslovna fotografija: @annaliserosephotography

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno