TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.11.2021.

Ako ste jedna od onih koja svake godine mora imati barem jednu novu blagdansku šoljicu u svojoj kolekciji, onda već sigurno u svojoj kolekciji imate nekoliko vrlo dragih komada kojima će se, ne sumnjamo, ove godine pridružiti i ova.

Naime, nama su ovog puta za oko zapele preslatke, transparentne blagdanske šoljice sa Aliexpressa koje će biti idealne za ispijanje kafe ili čaja, a baš svakom danu pružaju dašak pozitivne i vedre energije blagdanskih dana.

Foto: aliexpress.com

Materijal od kojeg su pravljene je duplo staklo, veličina je 200ml, a uz nju dobijete i simpatični poklopac koji izgleda poput snježnog prekrivača.

Foto: aliexpress.com

Također, sjajna vijest je što ih možete naručiti online putem Aliexpress stranice, a odlična su ideja za poklon dragim prijateljima jer će sigurno svima izvući osmijeh na lice.

Foto: aliexpress.com

Pri kupovini naravno uvijek savjetujemo da provjeriti da li je obilježena besplatna dostava za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: aliexpress.com

Na linku ovdje šoljica sa transparentnom blagdanskom jelkom košta 37,12 KM uključujući besplatnu dostavu.

Također, cijene se dosta mijenjaju stoga pokušajte što prije ugrabiti svoju novu omiljenu šoljicu.

Foto: aliexpress.com

***

Naslovna fotografija: aliexpress.com


Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!