Alen Konjicija i Milan Senić: Suradnja koja je donijela 7 kreativnih muških lookova - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Alen Konjicija i Milan Senić: Suradnja koja je donijela 7 kreativnih muških lookova

Tekst:

Bonjour.ba/PR

BONJOUR.men
15.12.2023.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu host je bio mladi glumac zanimljivog stylinga - Alen Konjicija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Alen Konjicija nosio je nekoliko kreacija koje su dobile pozitivne komentare publike. Svi lookovi su rezultat suradnje dizajnera Milana Senića i mladog glumca. Kako je došlo do suradnje, rekao je više i sam glumac Alen.
"Kao mladom umjetniku bitno mi je stupiti u suradnju sa nekim ko će me umjetnički nadahnuti, a to sam dobio kroz suradnju sa dizajnerom Milanom Senićem. Sretan sam što sam imao priliku da kreiram, surađujem i učim sa nekim čiji rad i postignuća vrednujem. Oštre linije, studiozan izbor materijala, strpljivost i osjećaj perfekcije kojim odišu Milanovi komadi odjeće dali su mi samopouzdanje i hrabrost u obavljanju zadatka hosta.

Nalazimo se na prostoru gdje muška moda ostaje neupečatljiva, neutralna i nepravedno zapostavljena. U ovoj suradnji, otvorio mi se jedan novi prostor za istraživanje teme muške mode i ličnog doživljaja iste te sam shvatio da moda može biti kreativna igra, način izražavanja, mogućnost usavršavanja sebe."
"Angažman na Sarajevo Film Festivalu mi je bila prilika da pokrenem nešto novo i drugačije po pitanju odnosa prema modi. Kao apsolvent Akademije scenskih umjetnosti, glumac, modu doživljavam kao neku vrstu kostima, kao što je to slučaj u pozorištu i na filmu. Značajno utiče na kreiranje lika, a komunicira na različitim nivoima.

Sretan sam biti u prilici da surađujem sa kreativnim i talentovanim ljudima. Tada se rađa čista umjetnost lišena ega. Rezultat suradnje Milana i mene svojim fotografskim objektivom zabilježila je Ajla Jašarević. Iako na početku svoje karijere, Ajla je uspjela na najbolji mogući način predstaviti magiju svih odjevnih kombinacija kao i jedinstvenu festivalsku atmosferu."
Kako je moda najvažnija sporedna stvar na filmskim festivalima ona zauzima značajno mjesto u općoj atmosferi festivala. Ovaj put je i muška moda dobila svoje mjesto pod svjetlima reflektora, a tome je doprinijela i suradnja ova dva umjetnika.

"Kao dizajner volim zadatke koji me izbacuju iz zone komfora. Mladi i perspektivni glumac Alen Konjicija, kontaktirao me i predložio suradnju. Moj dizajn je uglavnom prepoznat od zrelije publike te sam Alenov prijedlog vidio kao priliku da se obratim mlađoj publici. Lookovi koje smo Alen i ja kreirali za potrebe njegovog angažmana hosta na crvenom tepihu SFFa predstavljaju svojevrsno putovanje kroz moju dizajnersku prošlost, sadašnjost i budućnost.
"Nakon isprobavanja prvog outfita shvatio sam da upravo kreiramo nešto autentično i drugačije. Iako smo imali malo vremena za pripremu svih lookova, proces je tekao bez poteškoća. Ideje su dolazile i uhvatili smo kreativni flow. Kao dizajneru, stilisti i kostimografu jako mi je bitno kako se osjeća osoba sa kojom surađujem.

Svaki look smo doživjeli kao prostor za igru, ekspresiju ličnih kreativnosti, kokreaciju, pomjeranje granica u percepciji estetike muške mode. Kriterij po kojem smo napravili selekciju lookova je bio da smo zadovoljni finalnim rješenjem i da se Alen, što je u odnosu glumac - kostimograf jako bitno, u tome osjeća kao najbolja verzija sebe."
"Naša suradnja predstavlja sinergiju svježine i odvažnosti generacija koje tek stupaju na scenu i imaju šta da pokažu." rekao je dizajner Milan Senić.

Minimalistička estetika, stroga forma signature krojene košulje koja naglašava figuru, stilizirana kimona koja daju samurai touch, cargo i široke hlače, koncept je za sedam lookova koji su ova dva umjetnika prezentirali na crvenom tepihu tokom festivalskih dana. Netipičnim odjevnim kombinacijama za ovakve prigode klasičnu obuću hrabro su zamijenili tenisicama. 
Alen je angažovao mladu fotografkinju Ajlu Jašarević
te je snimljena serija fotografija sa svim lookovima koje su Milan i Alen kreirali za potrebe njegovog pojavljivanja u ulozi domaćina crvenog tepiha. Svaki look prikazan je kroz različitu scenografiju gdje su prepoznatljive sarajevske lokacije poslužile kao kulisa za ovu modnu priču.

 Ajlin vizualni senzibilitet na autentičan način je dokumentovao kreativnu fuziju Milanovog dizajna i Alenove svježe glumačke karizme. Posebna sinergija mode i fotografije kao vizuelnih jezika svakim stylingom, lokacijom i atmosferom priča priču pod zajedničkim nazivom "Nova pravila".

* * *
Foto: Ajla Jašarević

Modni dizajn i styling: Milan Senić
Glumac: Alen Konjicija

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno