INTERVJU: Belma Tvico-Stambol, bh. dizajnerica - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

INTERVJU: Belma Tvico-Stambol, bh. dizajnerica

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
22.1.2014.

Haute couture je njena prava strast   Sarajevska dizajnerica Belma Tvico-Stambol će uskoro proslaviti dvadeset i deveti rođendan, a iza sebe već ima nebrojene kolekcije i revije, veliki broj priznanja i nagrada, iskustvo dizajniranja za jedan od vodećih jeans brandova na ovim prostorima i vlastiti modni studio. Uz odjeću, Belma se odvažila okušati u kreiranju cipela i vjenčanog prstenja, a njen posljednji dizajnerski pothvat je vlastita kolekcija ženskih torbica. Iz navedenog se da iščitati da je ova talentirana mlada dama itekako uspješna u namjeri da ostavi svoj trag na modnoj sceni Bosne i Hercegovine. A tek je počela!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav prema kreiranju odjeće za Belmu je svakodnevica još otkad je kao djevojčica u tetkinom krilu krojila odjeću za svoje Barbie lutke. I dok su oni oko nje tu ljubav shvaćali kao prolaznu zaluđenost jedne curice, ona je s godinama postala sve ustrajnija u namjeri da moda ne bude samo njen hobi, nego i karijera. Svoju prvu kolekciju "Dama s kamelijama", koju su činile četiri haljine, prezentirala je još 2003. godine na Sarajevo Fashion Weeku. Nakon završene godine na Ekonomskom fakultetu, dizajnerica ipak odlučuje posvetiti se svom pozivu i upisati Tekstilno-tehnološki fakultet u Bihaću.

Kroz par godina Belma se preselila u Tursku, gdje je dobila ponudu da radi za tvrtku Big Star, a po povratku u Sarajevo 2008. godine ostvario joj se djevojački san - otvorila je vlastiti modni studio Belmadino. Od tog dana ova dizajnerica živi svoj san.


Njene kreacije danas se nose na crvenom tepihu, obožava ih i prva dama BiH, a ako posjetite Facebook stranicu dizajnerice nećete moći ne primijetiti silne zahvale zadovoljnih mladenki, koje su upravo njoj dali čast da dizajnira haljinu za jedan od najvažnijih dana u njihovim životima.
Belma nam je otkrila po čemu će pamtiti prošlu godinu, kako izgleda njen radni dan i kako je biti dizajnerica u državi kakva je Bosna i Hercegovina.

2013. je bez sumnje bila tvoja godina. Čini nam se da smo posljednjih mjeseci tvoje ime vidjeli posvuda. Snimila si fotografije svoje kolekcije u Beču, dizajnirala brojne kreacije s crvenog tepiha Sarajevo Film Festivala, surađivala s bh. fotografima i kreirala zanimljivu kolekciju namijenjenu poslovnim ženama. Jesmo li što zaboravili?

Ova godina je za mene stvarno bila sadržajna i uspješna. Trudim se da svake godine napravim nove korake naprijed i ponudim našim damama nešto novo i zanimljivo. Ove 2013. godine sam prvi put imala snimanje kolekcije u Beču, a najstojim da i buduće, barem one proljetne, snimam u inostranstvu. A posebno mi inetresantna posjeta bila Izmir Wedding sajamu za vjenčanice i večernje haljine, gdje sam upoznala dosta dizajnera s Bliskog istoka.


Reci nam malo više o Diva Business kolekciji? Kakva je žena koja nosi ove kreacije? Za kolekciju ste snimili i zanimljive vizuale?


DIVA Business kolekcija inspirisana je hrabrim, uspješnim i jakim bh. poslovnim ženama, čiju ljepotu u brzoj svakodnevnici često ne primijetimo. Namijenjena je poslovnim ženama koje su samouvjerene, fatalne i uspješne. Kolekcija odiše elegancijom, ženstvenošću, a sve to za poslovnu ženu i damu s dobrim ukusom. DIVA business collection se sastoji od poslovnih odijela koja se mogu nositi i u drugim svečanim prilikama, haljina vedrih boja koje mogu služiti i za dnevnu poslovnu kombinaciju ili za večernju, mantili s detaljima od čipke i ručno rađenim spiralama, neobični kaputi  ali ženstvenog kroja, kao i bluze i košulje sa animal printom...
Naše dive su bile u virtuelnoj šetnji gradovima koji su za njih predstavljali nešto posebno u životu. Bili smo u Izmiru, Istanbulu, Jeruzalemu, Beogradu, Parizu i Mostaru. Odabir je pao na Sabinu Bešlagić, Lejlu Jusić, Džejnu Bajramović, Leilu Kurbegović, Zvezdanu Cvijetić, Nađu Lutvikadić-Fočo i Julijanu Mikulić Jurišić. Modeli su dame i različite konstrukcije i različitih profesija. Većina modela su moje dugogodišnje  klijentice  i do sada su nosile poslovne kombinacije sa Tvico B potpisom. Moram naglasiti da mi je osnovna vodilja u odabiru bila činjenica da to budu prvenstveno žene koje izuzetno cijenim prije svega kao osobe, a tek onda kao poslovne i uspješne žene.

PreviousNext


Još da na sve to nadodamo da, osim odjeće, imaš i kolekciju cipela, vjenčanog prstenja, a uskoro nam stiže i tvoja prva kolekcija torbica?


Da, uz sve ovo, iznenađenje za  dame koje vole TvicoB je kolekcija  unikatnih torbi, koju ćete uskoro moći vidjeti u cijelosti. Namijenjene su, kako za poslovne prilike, tako i za svečane, a rađene su od kvalitetne kože.


S obzirom na tvoje brojne poslovne suradnje, nameće se jedno pitanje – kako izgleda dan u životu Belme Tvico Stambol? Imaš li slobodnog vremena i kako ga koristiš?

Moj radni dan se uglavnom sastoji od kreiranja tj. izrade skica za nove kolekcije, uz kombiniranje odgovarajućeg materijala uz skicu. Ostali dio dana većinom provodim s klijentima, pa se zna desiti i da zajedno razrađujemo ideje za njih. Nastojim posvetiti vrijeme svakoj klijentici, saslušati njene želje i na taj način pokušati njihove zamisli pretvoriti u djelo. Često moj radni dan traje i 12h, iako i kada dođem kući znam nastaviti raditi na miru. Slobodan dan je kod mene je nedjelja i nju iskoristim da budem sa suprugom, prijateljima i porodicom, tako da, kada dođe vrijeme za neko putovanje i godišnji odmor, njemu se baš radujem jer se tada jedino kvalitetno odmorim.Primjećujemo da svu svoju energiju usmjeravaš u stvaranje i kreativan rad, a rezultati koje postižeš pokazatelj su da je, čak i na specifičnom tržištu kakvo je bosanskohercegovačko, uspjeh itekako moguć. Što bi istaknula kao osnovne smjernice svima koji se tek spremaju zaplivati dizajnerskim vodama?


Da jednostavno najviše ulažu u sebe i daljnju edukaciju. Osobno ne mislim da sam blizu onog čemu težim, tako da često putujem na modne sajmove, pratim najnovije trendove, kupujem stručnu literaturu, a sve to kako bih saznala novitete. Isto tako je bitno da neko ko želi da se bavi modnim dizajnom bude spreman na dosta odricanja, ali da nikada ne smije zanemariti kvalitet i unikatnost.


Koje trenutke u svojoj karijeri bi izdvojila kao presudne za tvoj uspjeh?


Tu bi prije svega da izdvojim moj prvi profesionalni modni angažman za jeans kompaniju Big Star u Turskoj od 2006. do 2008. godine, zatim učešće na Expo 2010. u Shanghaiu, gdje sam dobila nagradu za izradu dizajna izgleda bh. delegacije, zatim saradnja sa Amelom Radan i brandom AR na projektu Pozdravi iz Sarajeva 2010. godine, kao i mnoge revije na Sarajevo Fashion Weeku, Charlotte Fashion Weeku, revije u Podgorici, Istanbulu, Shanghaiu, kao i poziv od strane World Fashion Week organizacije za učešće na panel diskusiji u Beču 2009. godine na temu Mladi u poduzetništvu.

PreviousNext


Okarakteriziraj nam stanje na bh. modnoj sceni?

Stanje je generalno loše. Čini mi se da vlada određena letergija i rijetko ko pokušava nešto da učini na tom polju. Od strane države jednostavno nema novca, zbog čega se ni Sarajevo Fashion Week nije održao zadnje dvije godine, što je dizajnerima uskratilo priliku da predstave svoje kolekcije s obzirom da organizacija svoje vlastite revije iziskuje velike troškove.
Izuzetak na modnoj sceni su po meni sestre Emina i Nermina Hodžić iz Kaftan studija, koje isto tako rade visoku modu. Kod fotografa bih istaknula Vanju Lisac, koja je po meni jedna od najboljih modnih  fotografkinja u Bosni Hercegovini.
Voljela bih da kod nas postoje modni magazini poput onih u susjednim državama, Hrvatskoj i Srbiji, koji stavljaju dosta akcenta na domaće dizajnere.


Tko su kolege sa svjetske modne scene koji posebno inspiriraju tvoj rad?

Što se tiče visoke mode to su definitivno Elie Saab i Zuhair Murad koji zaista rade haljine i vjenčanice od kojih zastaje dah, a kod nosive mode to je neprikosnoveni Giorgio Armani sa svojom čistom linijom i elegancijom.
Uživaš li više u preciznom krojenju poslovnih odijela ili radu na couture elementima svečanih haljina?

Mene stvarno zaista najviše ispunjuje rad na haute couture haljinama i vjenčanicama jer je tu zastupljeno i najviše ručnog rada i detalja, što čini da same haljine izgledaju glamuroznije.


Postoje li glazbeni žanr, film ili knjiga koji te posebno inspiriraju?


Veliki sam ljubitelj filmova, čitam različitu literaturu i to uvijek više knjiga u isto vrijeme. Ne mogu reći da me samo jedan film ili jedna knjiga posebno inspirisala, ali činjenica je da sve što me okružuje i što učim utiče na moj rad.


Pusti mašti na volju - gdje se vidiš u idućih 10 godina?


Voljela bih da tada imam svoj vlastiti salon u Parizu, u samom centru visoke mode. Nadam se da maštu nisam previše pustila :)


Za kraj, kako naši čitatelji mogu doći do tvojih kreacija?


Moje kreacije se mogu kupiti ili izraditi u mom studiju Belmadino kod Vijećnice, uskoro će biti pušten i online shop na mojoj web stranici www.belmatvico.com, tako da će se moje kreacije moći kupiti iz cijelog svijeta. Klijenti me mogu kontaktirati i preko Facebook stranice ili putem e-maila na [email protected].

Razgovarala: Anja Stojkić
Foto: Nađa Berberović, Vanja Lisac, Erelle

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno