TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.5.2018.
Za neke od naših najvažnijih svakodnevnih funkcija u organizmu je ključan unos dovoljno tekućine, no nekako se ova aktivnost uvijek uspije naći na posljednjem mjestu TO-DO liste u veoma užurbanom rasporedu. Osjećaj dehidriranosti tako postaje česta pojava koja nam stvara iznenadne nesnosne glavobolje ili vrtoglavice na radnom mjestu kao i neobičan osjećaj gladi iako smo se upravo vratili s ručka
#1 Pijte vodu odmah ujutro
Navečer prije spavanja na stolić pokraj svog kreveta ostavite za sebe čašu vode. Čim se ujutro probudite i rastegnete, posegnite za vodom i dajte svom tijelu ono što mu najviše treba ujutro, a to je hidratizacija nakon cijele noći sna.
#2 Potražite bocu za vodu koju ćete obožavati
Toliko ju trebate voljeti i toliko vam se treba sviđati da ju želite nositi svuda sa sobom. Na taj način dok šećete, trčite, hodate ili se vozite, možete otpiti još koji gutljaj koji inače ne biste.
#3 Držite vodu kraj sebe
Bilo da radite za laptopom, putujete vlakom, sjedite u parku ili ste sa društvom, neka vaša omiljena boca bude uz vas. Na taj način ćete svaki put kada pomislite na vodu – piti vodu, jer je tu kraj vas.
#4 Popijte čašu vode nakon svakog posjeta toaletu
Na ovaj način ćete nadoknaditi taj nedostatak tekućine i dobiti potrebnu hidrataciju.
#5 Prije svakog jela popijte čašu vode
Osim što će vam to pokazati da možda niste bili toliko gladni (nego žedni), na ovaj način ćete vodu piti u jednakim intervalima kroz dan.
#6 Pratite koliko vode unosite kroz dan
Digitalno preko aplikacije ili na papiru.
#7 Postavite alarm
Svakih sat vremena na svom mobitelu postavite alarm koji će vas podsjetiti na par gutljaja koje biste inače možda preskočili.
#8 U svoj organizam unosite više namirnica sa većim postotkom vode
Brojno voće i povrće sadrži veliki postotak vode.
#9 Povežite naviku ispijanja vode uz druge aktivnosti
Postavite si zadatak - definirajte što radite često tokom dana i svaki put kada to radite, popijte gutljaj vode. Ako se bavite društvenim mrežama, svaki put kad nešto objavite, popijte gutljaj vode, a ako se tokom dana volite odmarati uz igru ili čitanje – to su idealni trenutci za ispijanje vode.
Foto: pinterest.com
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!