TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 19.5.2018.

Za neke od naših najvažnijih svakodnevnih funkcija u organizmu je ključan unos dovoljno tekućine, no nekako se ova aktivnost uvijek uspije naći na posljednjem mjestu TO-DO liste u veoma užurbanom rasporedu. Osjećaj dehidriranosti tako postaje česta pojava koja nam stvara iznenadne nesnosne glavobolje ili vrtoglavice na radnom mjestu kao i neobičan osjećaj gladi iako smo se upravo vratili s ručka

#1 Pijte vodu odmah ujutro

Navečer prije spavanja na stolić pokraj svog kreveta ostavite za sebe čašu vode. Čim se ujutro probudite i rastegnete, posegnite za vodom i dajte svom tijelu ono što mu najviše treba ujutro, a to je hidratizacija nakon cijele noći sna.

#2 Potražite bocu za vodu koju ćete obožavati

Toliko ju trebate voljeti i toliko vam se treba sviđati da ju želite nositi svuda sa sobom. Na taj način dok šećete, trčite, hodate ili se vozite, možete otpiti još koji gutljaj koji inače ne biste.

#3 Držite vodu kraj sebe

Bilo da radite za laptopom, putujete vlakom, sjedite u parku ili ste sa društvom, neka vaša omiljena boca bude uz vas. Na taj način ćete svaki put kada pomislite na vodu – piti vodu, jer je tu kraj vas.



more water tips and tricks (2)


#4 Popijte čašu vode nakon svakog posjeta toaletu

Na ovaj način ćete nadoknaditi taj nedostatak tekućine i dobiti potrebnu hidrataciju.

#5 Prije svakog jela popijte čašu vode

Osim što će vam to pokazati da možda niste bili toliko gladni (nego žedni), na ovaj način ćete vodu piti u jednakim intervalima kroz dan.

#6 Pratite koliko vode unosite kroz dan

Digitalno preko aplikacije ili na papiru.

#7 Postavite alarm

Svakih sat vremena na svom mobitelu postavite alarm koji će vas podsjetiti na par gutljaja koje biste inače možda preskočili.

#8 U svoj organizam unosite više namirnica sa većim postotkom vode

Brojno voće i povrće sadrži veliki postotak vode.

#9 Povežite naviku ispijanja vode uz druge aktivnosti

Postavite si zadatak - definirajte što radite često tokom dana i svaki put kada to radite, popijte gutljaj vode. Ako se bavite društvenim mrežama, svaki put kad nešto objavite, popijte gutljaj vode, a ako se tokom dana volite odmarati uz igru ili čitanje – to su idealni trenutci za ispijanje vode.

Foto: pinterest.com


Bonjour

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

TEKST: Bonjour.ba

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti) Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.
 

kiren-sarajevo-restoran-13-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-12-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-10-bonjour-ba


To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.
 

kiren-sarajevo-restoran-15-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-102-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-21-bonjour-ba


Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.
 

kiren-sarajevo-restoran-17-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-19-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-20-bonjour-ba


A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.


Priča koja počinje mirisom, nastavlja se teksturom, a završava emocijom


Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.

Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.
 

kiren-sarajevo-restoran-8-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-100-bonjour-ba


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.
 

kiren-sarajevo-restoran-5-bonjour-ba
 

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.
 

kiren-sarajevo-restoran-1-bonjour-ba
 

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom. 
 

kiren-sarajevo-restoran-26-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-208-bonjour-ba


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


kiren-sarajevo-restoran-3-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-202-bonjour-ba


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.
 

kiren-sarajevo-restoran-205-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-6-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-200-bonjour-ba


Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.


Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!