5 (zdravih) razloga zašto se veselimo sezoni lubenica
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETNa upit o vašem omiljenom ljetnom voću, vjerujemo da se mnogima od vas u mislima instant javlja lubenica. Voće koje smo obožavali konzumirati još kao mali, čak i u prekomjernim količinama (i par crvenih tragova konzumacije na našem licu i obrazima) i dalje nam je omiljen odabir u voćnim salatama, raznim osvježavajućim sokovima, ali i ujutro, za doručak.
Volimo je pripremati i kao čaj.
No, osim što ju koristimo kao slatki i osvježavajući adut u borbi protiv ljetnih vrućina, lubenica, iako većinski sastavljena od vode, nosi brojna pozitivna nutritivna svojstva. Budući da sadrži dosta vode ima malu kalorijsku vrijednost (30kal u 100gr), a sadrži i brojne korisne sastojke: azotnu kiselinu, vitamine, kalcij, magnezij , mineralne soli, organske kiseline, proteine, fosfor, šećer.
A ovo su neke od njenih prednosti:
#Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja.
#Lubenica sadrži antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala.
#Lubenica je odličan diuretik jer stimulira rad bubrega.
#Lubenica sadrži brojne nutrijenate važne za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6.
#Lubenica ima odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba