5 zanimljivo dizajniranih stolica iz domaće proizvodnje koje želimo u našem domu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

5 zanimljivo dizajniranih stolica iz domaće proizvodnje koje želimo u našem domu

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
8.9.2015.

Nevezano za struku kojom se bavimo, predmeti koji nas okružuju dio su naše svakodnevnice, oslikavaju naš stil i definiraju estetiku. I financijsku situaciju. Listajući časopise i web portale „parim oči“ dizajnerskim komadima i nedostižnim sitnicama. Nije uvijek problem ni nabaviti nešto što je dio Muuto ili Vitra asortimana, već fali još stotinjak kvadratnih metara gdje bih udomila sve što se nalazi na listi želja. Vjerujem da u ovoj muci nisam sama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo par stvarčica o kojima pričam. Konkretnije, nekoliko stolica.

PreviousNext

Da, to su ikone.

Ove koje ću predstaviti u nastavku su novijeg datuma rođenja. Domaći su dizajn ili domaća proizvodnja. Neke su bh.dizajn i proizvodnja. Žao mi je samo što neke ne zastupaju bh. tržište. Ne još. Iako su najavili da uskoro stiže maloprodaja i kod nas.

03 uzorak

Od ne baš male palete proizvoda s bh potpisom, redom odličnog, modernog dizajna i izvrsne proizvodnje, ovaj put sam se odlučila za stolice. Izbor sam suzila na stolice koje bi se bez sumnje uklopile u svaki interijer, koje ne traže još 5 istih i trpezarijski stol, jer su već same za sebe umjetnička djela.

04 Foto

Igman lounge stolica.

Savršeni spoj skandinavskog dizajna i domaće tehnike rezbarenja drva. Masivna, mekana i udobna, opet tako čista i minimalistička. Dimenzija 93 x 75 x 75, u izvedbi od oraha, brijesta, jasena, trešnje ili hrasta, presvučena kožom ili platnom. Dizajnirao ju je finski dizajner Harri Koskinen, proizvela firma Zanat iz Konjica. Trebam li dodati još išta?

PreviousNext

Iz vrijednih ruku Zanat firme stiže i stolica Se_Go od masivnog drva, čistih i elegantnih linija. Ovu stolicu potpisuje produkt dizajner Salih Teskeredžić. Izvedena od različitih vrsta drva, ali i s moguće tri različite baze, dimenzija je 45 x 52 x 78. Osim što je već samim oblikom predmet želje, njena posebnost svakako su i mogući uzorci u kojima dolazi, tzv. sand, woodgrains i cane.

PreviousNext

Slijedi stolica koja je suprotnost ovim dvjema prethodno pokazanim. Radi se o stolici naziva Tito, dimenzija 62 x 54 x 75 cm, čiji dizajn potpisuje akademik Zlatko Ugljen za Artisan, tvornicu o kojoj sam već pisala. Masivna drvena stolica izrađena od drva oraha, hrasta, javora, kruške, brijesta ili trešnje, savršeno toplo bi sjela u modern i minimalistički uređen interijer. Zapravo, u bilo koji interijer!

PreviousNext

Izvojit ću još jednu stolicu iz iste radionice, ovaj puta u potpisu hrvatskog dizajnerskog trojca okupljenog u Grupu. Njihova barska stolica naziva 7 bar, dimenzija 52,5 x 52 x 109cm, dolazi opet u nekoliko različitih varijanti drva: orah, hrast, javor, kruška, brijest ili trešnja. Filip Despot, Tihana Gotovuša i Ivana Pavićsu kombinacijom hladnih linija i toplog drva stvorili su barsku stolicu koja visoko kotira na listi želja.

PreviousNext

Za kraj sam ostavila jedan primjerak kojem tako dobro stoje boje! Stolica LA MAMMA. Firma Ambyenta je 10.godinu postojanja obilježila predstavljanjem nove linije trpezarijskog namještaja La Mamma, koju potpisuje dizajnerica Nataša Perković, koja kaže: „LA MAMMA poziva ukućane u svoj zagrljaj i privlači ih srcu doma da zajedno kuhaju, razgovaraju, druže se, igraju se i rade domaći zadatak. Da budu na okupu“. Cijela kolekcija je napravljena od kvalitetne bh. bukve i dizajnirana je isključivo u toplim i oblim linijama.

Stolica LA MAMMA posebna je po svojoj dvojakoj funkciji; tapacirani dio naslona podupire leđa tokom jela, a drveni u produžetku, pruža potporu tijelu u ležernijem položaju nakon obroka. Dimenzija je 85x43x42cm.

PreviousNext

Iako sam prezentirala svega 5 komada, zaključak je jasan i jednostavan: imamo talentirane dizajnerice i dizajnere, iskusne i stručne zanatlije, provjereno dobru sirovinu. Uz poznatu krilaticu „kupujmo domaće“, kako se odlučiti za samo jednu stolicu?!  

Izvor fotografija:

http://www.zanat.org/

http://natasaperkovic.com/

http://www.artisan.ba/

http://ambyenta.com/

 

martina modamo kolumnist

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno