5 svakodnevnih korisnih navika za vitku liniju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

5 svakodnevnih korisnih navika za vitku liniju

Tekst:

Bonjour.ba

MAKEUP
28.10.2011.

Vitkost kao užitak, ne izvor patnje   Čarolija do vitkosti ne postoji, ali u našim genima postoje jednostavni zakoni koji nam pomažu da očuvamo vitku liniju. Ne konzumiranje određene vrste hrane, iscrpljujuće vježbanje i skupocjeni proizvodi često ne postignu željene rezultate. Naprotiv, mnogi od njih daju kontra efekt, depresiju zbog gladovanja, iscrpljivanje organizma i razne druge tegobe, pa i nisu opcije koju trebamo birati. Evo  navika s kojim ćete ispuniti dan i dovesti vaše tijelo do željene vitkosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Svakodnevno uživajte u voću

Potrudite se da bar vaš jedan obrok dnevno bude neko voće. Voće poput agruma su prirodni antioksidant, rješavaju viška masnoća te daju tijelu dovoljno energije za naporan dan. Naranča, grejp i mandarine pune su hranjivih tvari koje daje vašem tijelu zdravlje i vitkost.

04_zdravi

2. Ispunite dan raznovrsnom hranom

Neka obroci u vašem danu sadrže glavne skupine namirnica: mlijeko, mliječne proizvode, meso, ribu i zamjene (soja kod vegetarijanaca), žitarice i proizvode od žita, povrće i voće. Kombinirate ih kako volite. Pazite na međuobroke, oni ne smiju biti zamjena za obrok, niti veće kalorijske vrijednosti od dnevnih obroka. Varka je da mala čokoladica ili vrećica krikera neće utjecati na vašu vitkost. Budite disciplinirani kada su u pitanju obroci i međuobroci, te slatkiše mijenjajte orašastim plodovima, sušenim voćem i svježim povrćem.

02_zdravi

3. Izbacite naviku prejedanje -  gladovanje

Svima nama poznat scenarij - danas jedem sve i svašta, a sutra gladujem. Uspješno izdržimo nekoliko dana, a onda popustimo i sve to nadoknadimo ogromnim količinama hrane. Svaki vaš dan treba se sastojati od najmanje tri obroka, a poželjno bi bilo imati šest obroka, ako vam to obaveze dozvoljavaju.

01_zdravi

4. Ne postavljajte zabrane!

Hrana je užitak i prema njoj se tako treba odnositi. Ako sebi postavite zabranu neke hrane i etiketirate je kao lošu, npr. čokoladu, griješite! Vaš će mozak automatski žudjeti za njom i nećete moći odoljeti i za tren čokolade nema. Igrajte pametno i dozvolite sebi svu hranu, ali u malim količinama, a želja za zabranjenim postat će manja. Mala porcija i vitka proporcija.

03_zdravi

5. Budite aktivni

To se ne odnosi nužno na iscrpljujuće vježbe. Odvojite neko vrijeme u danu, najbolje u jutarnjim satima i razgibajte se. Idite u šetnje, trčite sa svojim ljubimcima, zamijenite lift stepenicama. Obogatite društveni život, budite zadovoljni iznutra i vidjet ćete rezultate izvana. Provjereno!

05_zdravi

N.M.


Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno