TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 23.4.2017.
Ne možete zamisliti jutro bez ovog napitka, drži vas budnima i fokusiranima, odagna svaku vašu glavobolju i vaš je saveznik u neprospavanim noćima, ali je li stvarno znate što kava radi vašem organizmu? Kako vaša već omiljena doza kofeina utječe na vaše zdravlje, pa čak i raspoloženje, otkrijte uskoro.
#1 Kava uzrokuje i liječi glavobolje
Odavno je poznata supermoć kave da izliječi vaše duge noći pod disko kuglom, ali ste sigurno dosada primijetili da se glavobolja jednako pojavi kada na nekoliko dana preskočite svoju omiljeni napitak. To je problem s kojim ćete se trebati nositi.

#2 Može utjecati na zdravlje vašeg srca
Dokazano je da unosom kave, koja je ujedno i antioksidans, možete pojačati protok krvi i poboljšati rad svog srca. Iako budite pažljivo, jer prečestim unosom možete povećati krvni tlak.
#3 Može uzrokovati dehidrataciju
Kava djeluje na mozak antidiuretički, odnosno pomaže mu riješiti se vode. Stoga, uzmite u obzir veći unos vode kada pijete kavu.
#4 Pomaže vam da ostanete fokusirani i aktivni
Ako uzimate malo kave u kraćim vremenskim razmacima, možete produljiti učinkovitost kave. Ona će u vama pobuditi fokusiranost, veću posvećenost i aktivnost. Također, dokazano smanjiva umor.
#5 Može smanjiti mogućnost oboljenja od raka dojke
Dokazano je kako žene koje u svojim svakodnevnim navikama pronalaze vrijeme i za ispijanje kave, time smanjuju opasnost oboljenja od raka dojke. Osim toga, istraživa se o takvom učinku i na žene prije menopauze.
***
Naslovna fotografija: @joanavaz_
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!