TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.4.2017.

Ne možete zamisliti jutro bez ovog napitka, drži vas budnima i fokusiranima, odagna svaku vašu glavobolju i vaš je saveznik u neprospavanim noćima, ali je li stvarno znate što kava radi vašem organizmu? Kako vaša već omiljena doza kofeina utječe na vaše zdravlje, pa čak i raspoloženje, otkrijte uskoro.

#1 Kava uzrokuje i liječi glavobolje

Odavno je poznata supermoć kave da izliječi vaše duge noći pod disko kuglom, ali ste sigurno dosada primijetili da se glavobolja jednako pojavi kada na nekoliko dana preskočite svoju omiljeni napitak. To je problem s kojim ćete se trebati nositi.

nasl2

#2 Može utjecati na zdravlje vašeg srca

Dokazano je da unosom kave, koja je ujedno i antioksidans, možete pojačati protok krvi i poboljšati rad svog srca. Iako budite pažljivo, jer prečestim unosom možete povećati krvni tlak.

#3 Može uzrokovati dehidrataciju

Kava djeluje na mozak antidiuretički, odnosno pomaže mu riješiti se vode. Stoga, uzmite u obzir veći unos vode kada pijete kavu.

#4 Pomaže vam da ostanete fokusirani i aktivni

Ako uzimate malo kave u kraćim vremenskim razmacima, možete produljiti učinkovitost kave. Ona će u vama pobuditi fokusiranost, veću posvećenost i aktivnost. Također, dokazano smanjiva umor.

#5 Može smanjiti mogućnost oboljenja od raka dojke

Dokazano je kako žene koje u svojim svakodnevnim navikama pronalaze vrijeme i za ispijanje kave, time smanjuju opasnost oboljenja od raka dojke. Osim toga, istraživa se o  takvom učinku i na žene prije menopauze.

***

Naslovna fotografija: @joanavaz_
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!