TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 13.3.2020.

Pozvali ste svoje najdraže ljude na gastro druženje kod vas i sada ni sami niste sigurni gdje točno početi, kako se pretvoriti u iskusnog domaćina preko noći i kako pripremiti jelo za više od dvoje ljudi?

Savjeti koje donosimo u nastavku će vam pomoći u organizaciji, pripremi i realizaciji, bez stresa, pretjerane brige i kuhinjskog kaosa koji će vas obeshrabriti.

Pored ideja za kuhanje, pripremili smo za vas savjete o pripremi, izboru jela, dekoriranju stola, ali i nekoliko savjeta kako učiniti da vaša večera postane ugodno i opušteno druženje. Za naše savjete prelistajte dalje.

OSMISLITE MENI

Kada vaši prijatelji ili obitelj dolazi kod vas na večeru, najbolje je birati jela koja ste ranije spremali i čija vam priprema ide za rukom. Time ćete umanjiti brigu i stres oko pripreme.
Također, možda ćete htjeti razmisliti o tome koje sve namirnice posebno vole ili ne vole vaši gosti i vodite se time pri osmišljavanju menija.
Jedan od dobrih trikova koji će sigurno impresionirati vaše goste, a i uljepšati večer je i ako ih dočekate sa platom sira ili nekim drugim vrstama grickalica. Za recepte koji će vam olakšati dizajniranje menija klik ovdje, a nekoliko ideja za slatki recept donosimo ovdje

Foto: newdarlings.com

OBAVITE SHOPPING UNAPRIJED

Sada kada ste razmislili o tome što želite pripremiti za svoje goste, vrijeme je za posjetu tržnici i supermarketu u lovu na svježe namirnice i sve što vam treba. Obavezno napravite popis za kupnju prije odlaska u shopping kako biste bili sigurni da ništa niste zaboravili i kako biste se zadržali unutar planiranog budžeta.

ORGANIZIRAJTE SE I OBAVEZNO NOSITE PREGAČU

Nakon što ste obavili shopping i spremili namirnice, vrijeme je da organizirate kuhanje i pripremanje hrane.
Počnite na vrijeme, ako vam odgovara,i malo ranije te započnite prvo sa pripremom onog jela za koje vam treba najviše vremena, dok za kraj trebate ostaviti onaj dio jela za koji vam neće trebati puno vremena, kako bi sva jela bila topla pri posluživanju. Baš kako Jamie Oliver kaže, pripremite tavu, mikser, vlažnu krpu i dasku te kuhalo za vodu i započnite s radom na vašem gastro remek djelu. 

DEKORACIJA NIKADA NIJE NAODMET

Nakon što se vaša priprema večere približi kraju i dok čekate da se jela ispeku do kraja, možete dekorirati svoj stol.
Uz pomoć par svijeća, nekoliko cvjetova i ubrusa već imate zanimljivu gastro priču, no ukoliko ipak želite nešto malo avangardnije, slobodno dodajte instalacije, biljke, natpise i velike aranžmane. Vaši gosti će biti oduševljeni.

Foto: galmeetsglam.com

NEMOJTE SE PREVIŠE BRINUTI

Jedina stvar koja može stati između vas i vaše odlično pripremljene večere je vaše razmišljanje. Bitno je da ne podliježete stresnim situacijama, smirite se ako nešto pođe po zlu i vjerujete da vi to možete. Uostalom, već ranije ste bili u kuhinji, pripremali ta jela i nastavite ih spremati za svoje najdraže s ljubavlju, što je i poanta vašeg druženja.

Foto: hellofashionblog.com

SAVJET PLUS: 
Kako biste uljepšali atmosferu uvijek je dobra ideja u pozadini pustiti malo chill glazbe koja će održavati priču i spasiti vas od neugodne tišine.

Bon appetit!


Bonjour

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

TEKST: Adelisa Mašić

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće. Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.

Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.

 



Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.

Prvi korak  

Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.

 



Pečenje koje miriše na jesen  

Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.

Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.

 



Tajna za lako guljenje  

Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.

 



Kako ih čuvati  

Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.

 



Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.

Foto: @chestnutaustralia


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!