Osnivačica popularne beauty stranice Paula's Choice preporučuje 5 sastojaka koji trebaju biti dio vaše rutine

BEAUTY SAVJETI
23.10.2020.

Paula Begoun, osnivačica Paula's Choice i autorica preko dvadeset knjiga o njezi kože i kozmetici, provela je više od dvije decenije istražujući beauty proizvode na tržištu, a na svojoj web stranici nudi svojevrsni rječnik beauty sastojaka koji precizno opisuje što rade različiti sastojci za njegu kože i koliko su učinkoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona potiče ljude na praktičan pristup brizi svoje kože i razmišljanju na duži period. Naime, Paula navodi da je koža najveći organ tijela i ima složene potrebe kako bi izgledala lijepo iz dana u dan i iz godine u godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, umjesto da se samo koncentriramo na određene sastojke, razmišljanje o kategorijama je realnije.

Foto: @ashleyrobertson

Upravo zbog toga Paula je kreirala pet kategorija sastojaka koje biste trebali uključiti u svoju rutinu njege kože - barem ako želite sjajan, rosan, gladak ten.

ANTIOKSIDANTI I ZAŠTITA KOŽE

Koži prijeko trebaju antioksidanti da bi zaustavili negativne posljedice koje okolina stvara. Neki od njih su vitamin C, grožđe, zeleni čaj, resveratrol, beta glukan, sladić, vitamin E, kvercetin, biljna ulja bez mirisa i adenozin su samo neki od njih.

RESTORATORI KOŽE

Sastojci za obnavljanje kože (koji se ponekad nazivaju i sastojci koji komuniciraju sa ćelijama) zapravo poručuju ćelijama kože da naprave bolje, mlađe stanice. Ova kategorija sastojaka je super važna i fascinantna navodi Begoun. Širok spektar peptida to čini sjajno, ali retinol i niacinamid su najbolje istraženi od svih.

STVARANJE TEMELJA ZDRAVE KOŽE

Hidratantni ili sastojci za obnavljanje kože ključni su za održavanje barijere na koži zdravom, glatkom i mladom. Oni ponovno grade strukture kože kako bi barijera funkcionirala kao što to čini mladolika koža. Tu spadaju keramidi, glicerin, lecitin, hijaluronska kiselina i omega masne kiseline.

Foto: @juliaberolzheimer

ALFA I BETA HIDROKSI KISELINE

Za svakodnevno obnavljanje površine kože kako bi se stanice kože regenerisale kao prije pojave linija ili spriječilo oštećenje od sunca, AHA ili BHA sastojak u pravim koncentracijama može promijeniti kožu preko noći na načine za koje nikada niste mislili da su mogući, zaključuje Begoun.

ZAŠTITA OD SUNCA

Sastojci za zaštitu od sunca se podrazumijevaju jer bez njih je sve drugo uzalud. Sunce emitira nevidljivo zračenje koje oštećuje kožu, čak i u oblačnim ili kišnim danima. Zrake koje utječu na kožu poznate su kao ultraljubičasto A (UVA) i ultraljubičasto B (UVB), a da biste znali koliko dugo će krema djelovati i koliko je puta trebate nanijeti, morate znati koliko minuta treba vašoj koži da postane crvenkasta bez zaštite od sunca. Ako počnete primjećivati crvenilo kože nakon deset minuta nezaštićenog izlaganja suncu, pomnožite broj minuta s SPF ocjenom kreme za sunčanje koju razmišljate kupiti - toliko će trajati vaša zaštita od sunca. Na primjer, ako vaša koža normalno promijeni boju nakon deset minuta nezaštićenog izlaganja suncu i ako koristite kremu za sunčanje s oznakom SPF 30, dobit ćete pet sati zaštite od sunca (10 minuta x 30 = 300 minuta, što je pet sati zaštite). Ako bi vaša koža normalno promijenila boju nakon dvadeset minuta izlaganja suncu, SPF 30 pružio bi vam deset sati zaštite. Također, iako su i UVA i UVB zrake prisutne tijekom cijele godine i po svim vrstama vremena, UVA zrake također mogu prodrijeti kroz staklo, uključujući prozore automobila i ureda. Zbog toga je toliko važno nositi kremu za sunčanje bez obzira izlazite li vani ili ne i odabrati proizvode s oznakom "širokog spektra", koji štite kožu od obje vrste UV zraka.

BEAUTY SAVJETI , 23.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@denisevasi

Podijeli:

Posljednje objavljeno