TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 3.6.2017.
Ljetni mjeseci kucaju na vrata i krajnje je vrijeme da u svojoj torbi pronađete mjesto za malenu SOS bočicu vode koja će zadovoljiti vaše potrebe tokom sati kada je sunce na najvišem položaju. Razlog zbog kojeg naš organizam toliko žudi za vodom je i sama činjenica da je naše tijelo izgrađeno od 60% vode. Zašto je onda ne pijemo više?
Kad vratimo svoj dan unatrag možemo li kao iz topa reći da smo popili preporučljivu dozu od 8 čaša vode dnevno? Teško, ali je vrijeme da to promijenimo. Uskoro saznajte koje su sve prednosti preporučljivog konzumiranja ovog pića i kako da vam ispijanje vode postane dijelom svakodnevne rutine.
#1 Ispijanje vode pomaže održavanju ravnoteže tekućina u našem tijelu
Tekućine u našem tijelu reguliraju probavu, cirkulaciju, stvaranje sline, prijenos tvari kroz organizam i održavanje tjelesne temperature. Upravo zbog te velike važnosti za održavanje ravnoteže svih tekućina, uhvatite tu čašu vode u ruke.
#2 Voda pomaže kontroliranje kalorija
Svi koji su trenutno na nekoj dijeti mogu se složiti sa sljedećom tvrdnjom - ispijanje puno vode pomaže u gubljenju kilograma. Kako? Naime, ukoliko radije biramo hranu u kojoj je veći postotak vode, ta će hrana najčešće imati veći volumen i biti će nam potrebno duže da je sažvačemo zbog čega ćemo na kraju brže dobiti dojam sitosti.
#3 Voda daje energiju mišićima
Stanice koje ne dobivaju dovoljnu količinu vode i elektrolita, zgrče se i uzrokuju zamor mišića. Što znači da, ako često vježbate, morate piti dovoljno tekućine kako biste nadoknadili onu količinu koju ste izgubili znojenjem. Popiti oko 3 litra tekućine dva sata prije vježbanja, početi piti rano za vrijeme vježbanja i nastaviti piti vodu u jednakim intervalima tokom vježbanja je također preporučljivo za ljubitelje vježbanja.
#4 Uz puno vode možete imati savršenu kožu
Dostatnim unosom vode možete spriječiti da vaša koža izgleda suho i smežurano. Savršeno za ljeto, zar ne?
#5 Voda pomaže našim bubrezima
Kao organu koji pročišćava naš organizam, bubrezima je potrebna velika količina vode kako bi svoj zadatak napravili što bolje. Ukoliko ne konzumiramo dovoljno količinu vode kroz dan, naši bubrezi će uzimati pričuvne zalihe, a u gorim slučajevima može doći i do stvaranja bubrežnog kamenca.
Kako unositi što više vode?
#1 Uz svaku čašu kave popijte više od jedne čaše vode jer je dokazano da kava uzrokuje dehidrataciju
#2 Pijte vodu uz svaku užinu i jelo
#3 Jedite više povrća i voća
#4 Imajte bocu vode svuda sa sobom (u autu, sobi...)
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!